Sırplar ise Balkan Yarımadasına yedinci yüzyılda yerleşmişlerdir. İlirya'nın batısındaki Slav ve Hırvatlar, Batının ve Roma Katoliklerinin etkisine girmişlerdir. İlirya'nın doğusundakiler İstanbul ve Ortodoks Kilisesinin etkisi altına girmişlerdir. Slovenler, Hırvatlar ve Sırplardan farklı dil konuşmuşlardır.
Sırbistan nüfusunun %82'si Sırp, geri kalan %18'lik kısmı ise Macar, Boşnak, Roman ve diğer azınlıklar oluşturur.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor. Kabileler ve soylar arasında çok fazla karışım olduğundan Sırpları sadece Sclaveni'lerle özdeşleştirmek doğru olmasa da "maya" faktörü olarak değerlendirilebilir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
isim Sırbistan'da yaşayan ve Slavların güney kolundan bir halk veya bu halkın soyundan olan kimse.
İlgili 39 soru bulundu
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Ruslar, Ukraynalılar ve Beyaz Ruslar Doğu Slavları grubuna girer. Polonyalılar (Lehler), Çekler ve Slovaklar Batı Slavları grubuna girer. Boşnaklar, Hırvatlar, Sırplar, Pomaklar, Karadağlılar, Bulgarlar, Slovenler ve Makedonlar ise Güney Slavları grubuna girer.
Bosna Hersek ve Sancaktaki Boşnaklar "Boşnak Kimliğinin Gelişimi" Boşnaklar, anayurt olarak Bosna Hersek'te ve Sancak'ta yaşayan Doğu-Slaven kökenli insanlardır.
Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye'de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır.
Osmanlı Devleti'ne karşı Sırp ve Karadağ isyanları (1876) ile Osmanlı-Rus ve Avusturya Savaşları sonrasında Balkan bölgesinde yaşayan halk Anadolu topraklarına göç etmek zorunda kalmıştır. Avusturya'nın Berlin Muahedesine göre işgal ettiği Bosna'dan göçler başlamıştır.
Türkiye'deki Boşnaklar aslen Bosna Hersek, Sancak ve diğer eski Yugoslav cumhuriyetlerinden göç eden, Güney Slav ırkına ait olan Türkiye'de yaşayan etnik gruptur.
Boşnakça (Türkçe telaffuz: [boʃˈnakt͡ʃa]; bosanski / босански Sırp-Hırvatça telaffuz: [bɔ̌sanskiː]), Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır.
Sırpça (Sırp Kiril: српски језик, Latin: srpski jezik), Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir.
2006 yılında yargılanmaktayken öldü. 2001 yılında Yugoslavya adı kaldırıldı ve son olarak 4 Şubat 2003'te ülkenin resmi ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi.
Sırbistan Türkleri olarak da bilinen Sırbistan'daki Türkler, Sırbistan'da bulunan Türk soylu insanlar. Osmanlı döneminden bu yana Türkler bu bölgede yaşamışlardır.
hırvatlar genetik olarak biraz daha farklı bir ırktır
sırplar bölgeye hırvatlardan sonra gelen, farklı genetik, farklı kültürel yapı ve farklı bir dile sahip bir halktır.
Hıristiyanlığın Bogomil mezhebine bağlı olan Boşnaklar (Bosnalılar), Bogomilliğin Đslâm dini ile benzerliğinden dolayı Osmanlıların Bosna-Hersek'i fethi ile Müslüman olmaya başlamış ve kısa zamanda kitleler halinde Müslüman olmuşlardır.1 Müslüman olan Bosnalılar, Osmanlı Devleti'ne hizmet ettikleri gibi 'Osmanlılık' ...
Ülkede Müslümanlar'ın büyük çoğunluğunu Arnavutlar oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Türkler, Boşnaklar ve 40,000 - 80,000 kadar nüfusa sahip oldukları tahmin edilen bir Müslüman Makedon topluluğu da vardır.
Bosna Ayaklanması, 1831-1833 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bosnalı ayanlar tarafından gerçekleştirilen bir ayaklanmadır.
Boşnaklar, etnik azınlık olarak, öncelikle güneybatı Sırbistan'da, tarihsel olarak Sandžak olarak bilinen ve bugün Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında bölünmüş olan bölgede yaşayanlardır.
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü.
Rusların ataları erken Orta Çağ zamanlarında Doğu Avrupa Ovası'na göç eden Doğu Slav boylarıdır. Rusların ayrı bir etnik grup olarak ilk kez tanınması 15. yüzyıla rastlar.
Ruslar ve Ukraynalılar Slav ırkına mensup ortak tarihsel geçmişleri ve kültürel bağları olan iki farklı millettir.
Bizans olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu içerisinde yaşayan Slavlar, Bulgarlar, Ermeniler ve Ruslar içinde Rum adlandırması yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri