Reflü, yetişkin hastalığı olarak bilinse de son zamanlarda çocuklarda reflü görülme oranı %15 arttı. Değişen beslenme alışkanlıkları, paketli ve işlenmiş yiyecekler çocuklarda reflüyü tetikleyen en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Büyük çocuklarda reflüyü arttıran çikolata, aşırı yağlı baharatlı, acılı, ekşili cips, ketçap, mayonez, hardal, soğan, sarımsak gibi gıdalar, asitli gazlı içecekler yasaklanmalıdır.
Çocuğun yaşam tarzının değiştirilmesi tedavide önemli bir adımdır. Reflü tanısı konan çocuk aşırı tok uyumamalıdır. Azar azar ve sık sık beslenmeli, reflüyü tetikleyecek baharatlı, acılı, yağlı ve kakaolu besinlerden uzak durmalıdır. Dar olmayan kıyafetler tercih edilmeli, başı yatarken yükseltilmelidir.
Stres ve beslenme yine başrolde!
Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir.
Çocuklarda reflü hastalığının asıl tedavisi yeme-içme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirmekle sağlanabileceği gibi, kimi hastalarda ortalama üç ila altı ay kadar midedeki asit salınımını azaltan, mide yüzeyini koruyan, mide hareketlerini düzenleyen ilaçlar kullanılabiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bu durum bazı insanlar için geçici olmakla birlikte ve belli bir zaman sonra ortadan kalkmaktadır. Ancak, bazı insanlar için oldukça rahatsız edici, sık ve çok acı verici hale gelebilmektedir.
Bebeklerde reflü tedavi edilmezse, kilo kaybı ve gelişme geriliğine neden olur. Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlığa yol açar. Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk görülebilir. Uykuya dalma ve sürdürmede zorluk yaşar.
Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, tereyağ), koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimini azaltın.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Reflü belirtileri genelde yemeklerden yarım saat sonra ortaya çıkmaktadır. En sık görülen belirtileri arasında ekşime, yanma, geğirme, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesi gibi durumlar yer almaktadır.
Doğumdan sonrası ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yaklaşık %40 ile %60'ında görülen reflü hastalığı, çeşitli belirtiler ile gözlemlenen ve 6-12 ay arasında gerileyen bir hastalıktır.
Gastroenterologlar sindirim bozukluklarında uzmandır ve reflü teşhisi için endoskopi veya pH izleme gibi testler yapabilirler. Bazı durumlarda reflü ses kısıklığı, kronik öksürük veya boğaz ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler.
Badem. Düşük asit seviyesine sahip kuruyemişlerden biridir. Badem, reflü semptomlarını hafifletebilir. Alerjiniz olmadığı sürece faydalı bir gıda olması sebebiyle denemenin herhangi bir zararı yoktur.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Yüksek polifenollü zeytinyağı, bu güçlü antioksidanlarla doludur ve reflü semptomlarını hafifletmede etkili olabilir. Mide Asidini Dengeler ve Yanma Hissini Azaltır: Yüksek polifenollü zeytinyağı, mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Reflüde, mide asidi yemek borusuna geri kaçar ve yanma hissiyle sonuçlanır.
Reflüye ne iyi gelir süt içebilir miyim diyenlere 'evet' yanıtını vereceğiz. Çünkü süt, mideyi rahatlatma özelliği olan bir içecektir. Ilık süt içilmesini öneren uzmanlar, sütteki kalsiyumun mideyi koruduğunu ifade eder. Midede yanma, sürekli hıçkırık şikayetiniz belirdiğinde 1 fincan ılık süt içmeniz önerilir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
3. GAVISCON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: GAVISCON INFANT, 1-2 yaş arasındaki bebekler içindir. Prematüre bebeklerde veya tıbbi gözetim bulunan durumlar hariç bir yaşın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır. GAVISCON INFANT, 24 saatte altı kereden fazla uygulanmamalıdır.
Reflü Kan Tahlilinde Çıkar mı? Reflü yemek borusu alt ucundaki gevşekliğe bağlı olarak mide asidinin yukarı kaçması durumu olduğundan tanısı en iyi endoskopiyle konur. Kan tahlillerinde reflü tanısını gösterecek bir test yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri