sırr-ı ihlas / sırr-ı ihlâs / سِرِّ اِخْلَاصْ Samimiyet, ibadet ve davranışlarda sadece Allah rızasını gözetme sırrı.
Mesela, uhuvvetin yani kardeşlik ve birliğin bu dünyadaki sırrı ve hususiyeti, kuvvet ve galibiyettir. İhlasın ahiretteki sırrı ise Allah'ın rızası ve rü'yetüllahtır.
İhlas, katıksız ve tertemiz bir kulluktur.
İhlaslı kişi, yaptığı her işin, ettiği her ibadetin ancak Allah'ın havl ve kuvvetiyle olduğunu bilir. İbadetlerine güvenmez, gururdan ve şirk-i hafiden, yani gizli şirk olan riyadan kurtulmuş olur. (1) bk. Lem'alar, Yirmi Birinci Lem'a.
ihlas-ı tamme / ihlâs-ı tâmme
Tam bir ihlâs, samimiyet; ibadet ve davranışlarda sadece Allah'ın rızasını gözetme.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir kimsenin ihlaslı oluşunun alameti yapmış olduğu ameller neticesinde onun için övgü ve yerginin bir olması, karşılık ve sevap beklentisi içinde olmamasıdır. Halvet ve uzlet ehli olmak, yalnız kalmayı tercih etmek ve bütün gözlerden uzak mekanlarda ibadet etmek de ihlaslı olmanın alameti olarak değerlendirilmiştir.
Hz. Allah'ın sıfatlarını ve birliğini en samimi şekilde ifade ettiği için İhlas suresi olarak isimlendirildiği söylenmektedir. İhlas Suresi bizlere Allah'ın varlığını, birliğini ve kimseye muhtaç olmadığını anlatmaktadır. Sure içerisinde insanın Allah'a muhtaç olduğu ve Allah'ın eşsiz ve benzersiz olduğu vurgulanır.
İhlas suresi, Mekke dönemi içerisinde inmiş olan bir suredir. 4 ayetten oluşmaktadır. İhlâs, samimi olmak, İslam dinine içtenlik ile bağlanmak anlamına gelmektedir. Allah'a bu surede anlatıldığı biçimde inanan, tevhit inancını tam manası ile benimsemiş olan kişilerin ihlaslı bir Müslüman olacağı belirtilmektedir.
İhlas Risalesi, ihlası bozan hastalıkları tedavi eden önemli bir ilaç ve ihlası kuvvetlendirmeye vesile olma niteliğinde olduğu için; bedenin ekmek ve suya muhtaç olması gibi, insan ruhunun da bu risaleye en az on beş günde bir ihtiyacı bulunuyor.
Sözlükte “saklamak, gizlemek” anlamında masdar ve “saklanan, gizli tutulan, bir şeyin iç yüzü, bir nesnenin özü, her şeyin en iyisi” gibi anlamlarda isim olan sır kelimesi (çoğulu esrâr, serâir) ahlâk terimi olarak genellikle bir kimsenin saklı tuttuğu, başkalarınca öğrenilmesini istemediği, kendisine veya başkasına ...
Fütursuz kelimesini çekinmez ve umursamaz olarak ifade etmek mümkündür. Zaten umursamaz davranışları olan kişilere 'fütursuzca hareket ediyorsun' gibi tabirler kullanılır.
İslam'da kardeşlik bilinci demek olan uhuvvet, aynı dine mensup olmanın getirdiği şerefi ve sorumlulukları bölüşmektir. İslam, inançta tevhidi esas aldığı gibi cemiyette de uhuvveti esas almaktadır. Bu kardeşliğe ise, imandan başka hiçbir sınır ve şerh yoktur yani kardeşliğin bağlayıcı unsuru imandır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
İhlas suresi tüm önemli gün ve gecelerde okunması sevap olan bir sure olmasının yanında özellikle günlük hayatta her gün ve her gece okunması faziletli bir suredir.
Her hangi bir dilek ve isteğin kabulü için 1001 İhlas süresi
Herhangi bir maksada erişmek,dileğin kabulü için bilinen dua tertiplerinden en makbul olan yöntemlerden biridir. Duaya başlamadan 7 istiğfar 7 peygamberimize salavat okunur. Niyet edilir ve Besmele ile İhlas süresi okunmaya başlanır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İhlâs sûresinin, İslâm'ın esası olan tevhid (Allah'ın birliği) ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah Teâlâ'yı tanıttığı için ilgili kaynakların hemen tamamında geçen bir hadislerinde Hz. Peygamber tarafından Kur'an'ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
''Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Bu âyet hem ilk âyetin açıklaması hem de bütünüyle sûrenin bir özeti mahiyetinde olup Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde hiçbir dengi ve benzeri bulunmadığını ifade eder. Kendisinden başka var olan her şeyi O yaratmıştır. Bu sebeple yarattıklarının O'na denk olması mümkün değildir.
İhlas, "samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak" demektir. Allah'a bu surede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancını tam anlamıyla benimsemiş ihlaslı bir mümin olacağı için sure bu adla anılmaktadır.
İlk bu sureyi okumaya başlarken çekilir. Önceki sureden sonra okurken, besmele çekmek mekruhtur.
Allah bir kulunun ihlâsını makbul kılmak istediği zaman onun ihlâsını görmesine engel olur; o zaman kul “muhlis” değil Kur'an'daki tabiriyle (Meryem 19/51) “muhlas” olur (Kuşeyrî, s. 445). Muhlis kendi iradesi ve gayretiyle ihlâsa kavuşan, muhlas ise Allah tarafından kendisine ihlâs bağışlanan kimsedir.
Allah Resulü'nün bu soruya verdiği cevap şu şekildeydi: “İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına O'na kulluk etmendir. Her ne kadar sen O'nu göremesen de O seni görmektedir.” (Buhari, İman, 36.)
İhlas, ibadetin özü, samimiyetin göstergesi, kulluk bilincinde ulaşılan noktanın ifadesidir. Kulluğun değeri onu yerine getirirken gösterilen ihlasa, samimiyete bağlıdır. İhlasın bu kadar önemli olmasının nedeni ise gayet açıktır.
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri