Uzmanlara göre, basit sanılan ve önemsenmeyen sırt ağrısı kanser habercisi olabilir. Ulusal Sağlık Sistemi, sırt ağrısı hissediyorsanız ve dinlenmenize rağmen geçmediyse mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiğini söylüyor. Sırt ağrısı, idrarı depolayan alt karnındaki organ olan mesanedeki kanser belirtisi olabilir.
Sırt ağrısının yalnızca akciğer kanserinin değil, multipl miyelom, meme kanseri ve diğer kanserlerinde ilk belirtisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin sırt ağrısı meme kanseri teşhisi konan kişilerin kabaca %1'i için başvuru semptomudur (ilk semptom) [2].
Akciğer kanseri olan kişilerin en çok yaşadığı belirti şiddetli sırt ağrılarıdır. Bu kanser türü sırtın alt ve üst bölgelerinde daha şiddetli ağrıya neden olur. İnsanların sırıt sadece hastalıktan dolayı ağrımaz. Ağır kaldırıldığında veya oturma bozukluklarında sırtın ağrıdığı görülebilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Oysa akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, omuz ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol, bacak ağrısı ya da beyne sıçramışsa şiddetli baş ağrısı önemli belirtiler olarak kendini gösteriyor. Boyunda ve köprücük kemiğinin üzerindeki bezelerde büyüme ise, özellikle akciğer kanserine işaret ediyor.
İlgili 29 soru bulundu
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Sırt Ağrısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Sırt ağrılarına genelde fizik tedavi ile beraber ortopedi bölümü bakar. Sırt bölgesinin herhangi bir noktasında yaşanabilecek olası sağlık sorunu, farklı yöntemler üzerinden çözülür. Öncelikle ortopedi bölümüne gidilir ve burada Uzman Doktor kontrolünde gerekli teşhis yapılır.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.
Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak, hırıltılı solunum, horlama, öksürük, balgam, ağızdan öksürükle kan gelmesi, göğüs ve yan ağrısı, sırt ve omuz ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi ve ateş gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Hücre DNA'sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır. Gelişigüzel büyüyen bu hücreler kitleler halinde bir araya gelerek tümör dokularını oluşturur.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Kazalar, düşmeler veya sporla ilgili olaylar nedeniyle Dorsal MR, omurilik hasarının boyutunu değerlendirmek için bu tür MR'a ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Dorsal MR ayrıca bel fıtığı, spinal stenoz ve spondilolistezis gibi omurganın dejeneratif bozukluklarını araştırmak için yaygın olarak kullanılır.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Üç tür kanser ağrısı bulunuyor. Bunlar doku hasarına, iç organ ve sinir tutulumuna bağlı ağrılar olarak özetleniyor. Kanserin kemiklere yayılımı ile ve kansere bağlı ameliyat sonrası oluşan ağrılardan doku hasarı sorumlu oluyor.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri