Tarifeye göre, uzlaştırma sürecinin tarafları eğer uzlaşma görüşmelerine geçmeyi hiç istemezlerse uzlaştırmacıya ödenecek ücret 400 ila 600 lira arasında olacak.
MADDE 37 – (1) Görevlendirilen uzlaştırmacıya belirlenen ücret uzlaştırma sonunda düzenlenecek raporun ibrazından sonra makul süre içinde uzlaştırmadan sorumlu Cumhuriyet savcısı tarafından sarf kararı ile ödenir.
Bir uzlaştırmacıya ayda verilen dosya sayısı ortalama 2'dir. Zira mevcut uzlaştırmacı sayısı oldukça yüksektir. Örneğin daha önce 300 uzlaştırmacının görev aldığı Anadolu Adliyesi'nde şu an 1380 uzlaştırmacı görev yapmaktadır. Türkiye genelindeki bu sayı ise 27 bindir.
Uzlaştırmacıya Ücret Ödeyecek miyim? Uzlaştırmacının çalışmasına karşılık olarak taraflardan ücret talep edilmez. Taraflar arası uzlaşma sağlanır ise ücret Devlet tarafından ödenir. Uzlaşma sağlanamazsa yargılama gideri olarak mahkûmiyet halinde sanıktan alınır.
Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
İlgili 36 soru bulundu
(2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir. MADDE 255.- (1) Aralarında iştirak ilişkisi olsun veya olmasın birden çok kişi tarafından işlenen suçlarda, ancak uzlaşan kişi uzlaşmadan yararlanır.
Uzlaşma anlaşması gerçekleşmezse, uzlaştırma bürosu savcılığı bir iddianame ile kamu davası açar. Kovuşturma aşamasında uzlaştırma yoluna gidilmiş ve uzlaşma sağlanamamışsa, ceza davasını gören mahkeme de yargılamaya kaldığı yerden devam eder.
Buna göre, 2 veya 3 kişi taraf ise 600 la 800 lira; 4 ila 6 kişi taraf ise 800 ila 1000 lira; 7 ila 9 kişi taraf ise 1000 ila 1202 lira, 10 kişiden fazla taraf var ise 1202 ila 1400 lira ödenecek.
a- 2-3 kişinin taraf olması durumunda 600 ila 800 TL, b- 4-6 kişinin taraf olması durumunda 800 ila 1.000 TL, c- 7-9 kişinin taraf olması durumunda 1.000 ila 1.202 TL, d- 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 1.202 ila 1.400 TL arasında belirlenecek bir meblağ ödenecektir.
Uzlaştırmacı, belgeleri aldıktan itibaren en geç otuz gün içinde uzlaştırmayı sonuçlandırmak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde bu sürenin uzatılmasını isteyebilir. Uzlaştırma bürosu süreyi en çok 20 gün uzatabilir. Müzakerelere taraflar, kanuni temsilcileri ile vekil ve müdafileri katılabilir.
Uzlaştırmacı eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkum olmamaları gerekmektedir. Ehliyetlerinin olması gerekir. Hukuk fakültesinden ya da hukuk programlarına yer veren iktisat, siyasal bilgiler, idari bilimler, maliye ya da polis akademisinden mezun olmaları gerekmektedir.
Uzlaştırmacı olmak isteyen kişilerin uzlaştırmacı eğitimi olarak adlandırılmış olan uzlaştırmacı kurslarına gitmeleri ve kurslarda almış oldukları eğitimi başarı ile tamamlamaları gereklidir. Daha sonra, girecekleri sınavlarda başarılı olurlarsa uzlaştırmacı sertifikasını alabilirler.
Fuhuş suçunda da benzer bir düzenleme vardır. Uzlaştırmacı kamu görevlisi olduğundan, suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesine yönelik ağırlaştırıcı nedenler, ilgili fiil uzlaştırmacılık görevi kapsamında gerçekleştirildiği takdirde uzlaştırmacıya da uygulanacak ve ceza ağırlaştırılacaktır.
Uzlaşma müzakereleri sonunda uzlaştırmacı, bir rapor hazırlayarak kendisine verilen belge örnekleriyle birlikte uzlaştırma bürosuna verir. Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde, tarafların imzalarını da içeren raporda, ne suretle uzlaşıldığı ayrıntılı olarak açıklanır.
BU hükmün bazı istisnaları vardır. Özel kanunlarda uzlaştırmaya gidileceğine hükmedilmiş olmalıdır: maddede belirtilen şikayete bağlı suç olma gereğinin istisnasıdır. CMK 253/2 hükmü gereğince Türk Ceza kanunu dışındaki kanunlarda açıkça uzlaştırma yoluna gidileceği yönünde hüküm varsa bu yola gidilebilir.
MADDE 7 – (1) Avukatlar, uzlaşma sürecinde, 1136 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen özen, doğruluk ve onur içerisinde görevlerini yerine getirmek zorundadırlar. MADDE 8 – (1) Avukata, uzlaşma öncesinde, yapacağı masrafları karşılamak üzere müvekkili tarafından avans ödenir.
2022 yılı uzlaştırmacı yenileme eğitimlerinin 31 Mart 2022 tarihinde başlatılmasına ve 30 Eylül 2022 tarihinde bitirilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda uzlaştırmacı yenileme eğitimleri 6 aylık süre içinde tamamlanacaktır.
Uzlaştırmacı taraflar arasında uyuşmazlığı gidermek için görüşmeler başlatır. Görüşmelerde taraflar karşılıklı olarak anlaşmak için taleplerini dile getirir. Uzlaşma sürecinin sonunda maddi ve manevi zararın karşılanması, özür dileme, bağışta bulunma gibi edimlerle uzlaşmaya varılabiliyor.
Uzlaştırmacı Eğitimleri, 05/08/2017 tarihli 30145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 50 ve devamı maddelere göre gerçekleştirilmektedir. Yönetmeliğin 50. Maddesinin 4. Fıkrasına göre uzlaştırmacılara en az 48 ders saati eğitim verilecektir.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Ceza hukukunda uzlaştırma, ceza yargılaması sırasında belirli suçlar bakımından şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenlerin görevlendirilen bağımsız bir uzlaştırmacı aracılığıyla anlaştırılmaları sürecidir.
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15 bin 800 lira olacak. Dava ücretleri de 8 bin lira ile 67 bin 700 lira arasında değişiyor.
Aksi hâlde kamu davası açılır. – Kovuşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, sanık hakkında düşme kararı verilir ve bu işlem de adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde yargılamaya devam olunur.
(3) Taraflar, uzlaşmanın hangi avukatın bürosunda yapılacağı konusunda anlaşamazlarsa uzlaşma görüşmeleri baro tarafından bu amaçla tahsis edilmiş yerde yapılır. MADDE 14 – (1) Uzlaşma görüşmelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır: a) Taraflarca kararlaştırılan yer ve zamanda görüşmelere başlanır.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri