Sırt ağrıları genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun için ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerden faydalanılabilir. Farklı hastalıklardan kaynaklanabilen sırt ağrısını erken evrede yakalamak için mutlaka takip edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmadır.
Genel olarak iki tipi olan sırt ağrısı; kronik ve akut olarak isimlendirilir. Akut yani ani gelişen ağrı, bir ile altı haftadan kısa sürme eğilimindedir. Kronik ağrı ise altı haftadan daha uzun süreli olarak devam edebilir. Her iki tip ağrının nedeni de tedavisi gibi farklılık gösterir.
Masaj, vücuda rahatlama ve ağrıyı hafifletme amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Özellikle kas gerginliğine bağlı sırt ağrıları için masajın olumlu etkileri olabilir.
Hafif ve orta şiddetteki sırt ağrıları için over-the-counter (reçetesiz satılan) ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İbuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar genellikle bu amaçla tercih edilir.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Bunun için 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı veya badem yağının içine 15-20 damla kadar kekik yağı ilave edin, karıştırın ve bu karışımı parmak uçlarınızla çok bastırmadan ağrılı bölgelere uygulayın. 5-10 dakika parmak uçlarınızla yapacağınız masajla birlikte cildinize yağı yedirin.
Sırt ağrısının nedenleri skolyoz ve kifoz gibi omurga eğrilikleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz, mide, yemek borusu, safra kesesi ve pankreas bezinin hastalıkları veya tümörleri olabilir. Ayrıca omurga tümörleri de sırt ağrısı nedenlerindendir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Kişiden kişiye değişse de en uygun yatış pozisyonu sağ yana yatarak ayakları vücuda doğru çekmektir. Esas olan yan yattığınızda yandan bakıldığında omurganızın yatay bir doğru oluşturmasıdır. Uyumadan önce germe egzersizleri yapmanız sizi rahatlatacaktır.
Hangi Durumlarda Kullanılır: Sıcak uygulama genellikle kas gerginliği, sırt ağrısı, kas spazmları, eklem ağrıları ve bazı kronik ağrı durumlarında etkili olabilir.
Sırt dostu sporlara (yürümek, koşmak, yoga veya Kuzey disiplini yürüyüşü gibi) ek olarak, özellikle gergin ve kısalmış kasları esneten, gevşeten ve güçlendiren sırt egzersizleri idealdir. Bu, kan dolaşımını ve dolayısıyla kas dokusunun yenilenmesini hızlandırır.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir. Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur.
Sırt ağrısının birçok olası nedeni olsa da nefes darlığı, öksürük veya kilo kaybı gibi diğer semptomlarla birlikte yaşıyorsanız, bu daha ciddi durumları ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Sırt ağrısı ne zaman ciddiye alınmalıdır? Sırt ağrısı, kırmızı bayraklar olarak adlandırılan bulguları taşıyorsa, 2-3 günden fazla ve şiddeti artarak devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Stres altındaki kişi farkında olmadan omuzdaki kaslar kasarak “c” harfine benzeyen beyin omurlarının düzleşmesine neden olur. Bu düzleşme sonucunda ise sinirlerin omurilikten çıkış kısmı daralır ve sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur. Bu da sırt kaslarının gerilmesine ve sırt ağrısının oluşmasına neden olur.
Miyofasiyal ağrı sendromu olan kulunç, kasları ve etrafındaki yumuşak dokuyu etkileyen lokalize ağrı ile karakterize akut veya kronik bir durumdur. Kulunç ağrısı, bazı kasları ve kasları yerinde tutan ince doku örtüsünü içerir. Ağrı meydana gelen bölgeler bel, boyun, omuz ve göğsü kapsar.
Üst sırt ağrısı nedenleri; kas gerginlikleri, fıtık, skolyoz, kanal daralması, kifoz, vertebra kırığı, kötü duruş, osteoartrit, miyofasyal ağrı sendromu, pankreatit, böbrek taşı, kalp krizi sayılabilir. Ağrının türü nedene bağlıdır. Sürekli, donuk sırt ağrısı ile keskin ani sıkışma gibi hisseder.
Sırtın ortasına vuran ağrı, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında mide gelir. Sırtın ortasına vuran ağrı, genellikle mide kaynaklıdır. Bunun yanında omurgada görülen esneklikten, duruş ve yürüyüş bozukluklarından da kaynaklandığı görülmektedir.
Nefes alırken orta ve üst sırtta ağrı yaşanırsa, genellikle kaburgalar arasındaki kaslarda veya arkalarında yer alan diyaframda gerginlik mevcuttur. İnterkostal nevralji, nefes alıp verirken ve öksürürken şiddetlenen ve kaburgalar arasında bıçak batması hissi veren akut sinir ağrısına neden olur.
İlk etapta ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk petler koymak, zorlamadan ve dokuya saygılı şekilde masaj yaptırmak, gerektiğinde germe hareketleri yapmak, meditasyon, solunum egzersizleri, doğru yastık, yatak kontrolleri ile doğru yatış ilk alınacak önlemler açısından çok kıymetlidir.
Sol kürek kemiği ağrısı ise vücudun sol tarafında bulunan bazı organlardaki sorunlara işaret ediyor olabilir. Sol kürek kemiği ağrısı nedenleri arasında kalp, pankreas ve dalak sayılabilir. Ek semptomlar ile birlikte uzman değerlendirmesiyle kesin tanı koyulabilir.
Kalp ağrısında bazen ilk belirti mide bulantısı, kusma ve terleme olabilir. Ayrıca sadece sırt ağrısı ile de kendini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri