Musa'nın Kabri ve İsrailoğullarının Mısır'dan Çıkışı - Peygamberler Şehri Kudüs 12.Bölüm - YouTube.
Saldırı Yahudi geleneğine göre, Yahudilerin Hazreti Yusuf'un tutsaklıktan kral naibliğine yükseldiği eski Mısır'dan göçünü simgeleyen Hamursuz Bayramı'ndan günler önce yapıldı. Mezar, Yusuf'un orada gömülü olduğuna inanan Yahudiler tarafından saygı görüyor.
Mûsâ, İsrâiloğulları'nı Mısır'dan çıkarınca Yûsuf'un kemiklerini de beraberinde götürür. Yûsuf, Yeşû'nun ölümünden sonra Şekem yakınlarında Ya'kūb'un kuyusu civarına defnedilir (Yeşû, 24/32).
İbrâhim'den ayrıldıktan sonra Lût, İsrâiloğulları tarihi için önemini yitirdiğinden onun ne kadar yaşadığı, nerede vefat ettiği bilinmemektedir. Bir rivayete göre Lût'un kabri el-Halîl'in (Hebron) doğusunda Benî Naîm köyü yakınındadır (DB, IV/1, s. 365).
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
İbrâhim'in üzerine çıkıp duvar ördüğü ve üstünde insanları hacca davet ettiği kabul edilen taş veya onun bulunduğu yer. Filistin'de Hz. İbrâhim ve ailesinin mezarlarının bulunduğu tarihî şehir.
Buna göre Mûsâ'nın hem annesi hem babası Levi soyundandır.
Peygamberler Şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da Hazreti Musa'nın yaşadığı rivayet edilen, tarihi kuyuları, kaya mezarları ve kabartmalarıyla dikkati çeken Soğmatar Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Bu sırada yüz yirmi yaşında bulunan Musa aleyhisselam vefat etti. Musa aleyhisselamın nerede vefat ettiği ve kabrinin nerede olduğu husûsunda muhtelif rivâyetler vardır. Kudüs civârında veya Nebû Dağında olduğu bu rivâyetlerdendir.
İshak, Yakup, Yusuf peygamberlerin ve Sâre'nin de kabirleri Kudüs'te bu- lunmaktadır.
Yusuf'un kabrinin yerinden Kur'anda bahsedilmemesine rağmen bazı İslâmî kaynaklar bu hususta bilgi veriyor ve naaşın Nil kıyısında bir yere defnedildiğini yazıyorlar.
Yusuf Mısır'da Firavun'dan sonra ikinci adam oldu. Kıtlık yılları gelmeden önce toplayabildiği kadar tahıl toplayıp depoladı.
Bu bilgilerden anlaşılmaktadır ki yıllarca Filistin'de yaşayan Hz. İbrahim'in (as) hayatının son yılları Halîl'de geçmiş ve orada vefat etmiştir. Nitekim kabri, eşi Sâre'nin kabri ile yan yana Halîl Camii'nin tam ortasında bulunmakta ve hem Müslümanlar, hem de Yahudiler tarafından ziyaret edilmektedir.
Türkiye'de her ne kadar birçok peygamber makamı bulunsa da Danyal peygamberin kabri resmi makamlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu kesinleşmiş tek peygamber kabridir.
El Halil (Rûdaw) - Batı Şeria'daki El Halil kenti. Filistinliler kente El Halil, Yahudiler ise Hebron diyor. Filistinliler için şehrin adı, Müslümanlar tarafından Allah'ın dostu İbrahim veya İbrahim Halil olarak bilinen Hz. İbrahim'in adından geliyor.
Sina Dağı, Tevrat'a göre, Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğullarının (İbraniler) Mısır'dan çıkarken durdukları, Musa'nın YHVH ile konuştuğu ve On Emir'i aldığı yer olarak bilinmektedir. Kur'an'da bu konu Ta-Ha suresinde de geçmektedir.
Eğer bu bilgi doğru ise o takdirde İsrâiloğulları'na baskı uygulayan ve Hz. Mûsâ dünyaya geldiğinde tahtta bulunan Mısır Kralı II. Ramses'tir. Ancak İsrâiloğulları'na karşı baskının II. Ramses'in babası I. Séti döneminde başladığı da kabul edilmektedir.
Ailesi. Yahudi inancına göre Musa: MÖ 1392 yılında Mısır'da doğdu. Annesi Levi ailesinden Yehoved, babası aynı aileden Keat oğlu Amram'dır.
Mûsâ, öğle vakti halkın istirahate çekilmiş olduğu bir sırada bu şehre girmiş, şehirde biri İsrâiloğulları'ndan, diğeri Kıptîler'den olan iki kişinin kavga ettiğini görmüş, İsrâilli'nin kendisinden yardım istemesi üzerine Kıptî'ye bir yumruk vurarak ölümüne sebep olmuştur.
Musa, Hz. Yakup soyundan geliyor. Annesinin ismi İmran'dır. Kardeşinin ismi ise Harun'dur.
Yahudiliğin tarihi Hz. İbrahim'le başlar. Yahudilerin büyük atası olan Hz. İbrahim, Tevrat'ın ifadesine göre Keldanîlerin Ur şehrinde dünyaya gelmiştir.
Museviler açısından Urfa, Hz. İbrahim, Hz.Yakup ve Hz. Musa'nın yaşadığı topraklar olması dolayısıyla Arz-ı Mevdut yani Hz. İbrahim'den dolayı vaat edilmiş topraklar içersinde kalan en önemli merkezlerden biridir.
kabri Türkiye'de üstelik Diyarbekir'de bulunmaktadır. Kur'an-ı Kerim de zikredilen 2 büyük peygamber Hz. Zülkifl ve Hz.
İlahiyat Fakültesi, üç semavi dinin ve bu dinlerin peygamberlerinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in, eski ismi Ur olan şimdiki Şanlıurfa'da dünyaya geldiğini ve Harran'da da 75 yaşına kadar yaşadığını ardından Filistin'e doğru hicret ettiğini bilimsel araştırmalarla kanıtladılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri