Sırt fıtığının ağrısı sırttan başlayıp göğüs veya karna doğru yayılım gösterebilir. Bu nedenle kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, mide, bağırsak gibi iç organların neden olduğu ağrılarla karışabilir.
Sırt fıtığı ağrısı nereye vurur? Sırt fıtığı genellikle bel ve omurga boyunca ağrıya neden olur. Ancak bu ağrı sıklıkla bacaklara, kalçalara ve hatta ayaklara kadar yayılabilir.
Sırt fıtığı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle büyük sırt fıtıklarında ciddi boyutta omurilik zedelenmeleri gözükebilir.
Sırt fıtığının belirtileri arasında; boyun, sırt ve kollarda ağır, karıncalanma, yürüme bozuklukları, huzursuzluk, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, idrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Sırt fıtığında sırt ağrısı hemen her hastada vardır. Fıtığın yerine göre karın kasları ve bacaklarda güçsüzlük ve felç olabilir. Gövde ve bacaklarda duyu kayıpları, hissizlik ve uyuşukluklar, karıncalanmalar görülebilir. İdrar kaçırma ve büyük abdest tutamama görülebilir.
Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Sırt fıtıklarının çok büyük bir kısmı ameliyatsız tedavi edilebilir.
Genel olarak sırt ağrısı yaşandığı zaman uzman bir doktora gidilir. Bunlardan biri Ortopedi ve diğeri ise fizik tedavi uzmanıdır. Öncelikle genelde ortopedi doktoruna başvurulur.
Kazalar, düşmeler veya sporla ilgili olaylar nedeniyle Dorsal MR, omurilik hasarının boyutunu değerlendirmek için bu tür MR'a ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Dorsal MR ayrıca bel fıtığı, spinal stenoz ve spondilolistezis gibi omurganın dejeneratif bozukluklarını araştırmak için yaygın olarak kullanılır.
Genel olarak 45 dakika ile 1 saat arasında bu cerrahi operasyon sürmektedir.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Sırt bölgesinde bulunan omurilik kanalı, boyun ve bel bölgesine göre nispeten daha dar olarak seyreder. Bu bölgede spinal kanalın içinden geçen sinirler ile kanalın kemik duvarı arasındaki mesafe daha azdır. Dolayısıyla sırt bölgesinde oluşacak küçük bir fıtık bile hastayı çok daha fazla rahatsız edebilir.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Gerçekten de zorlanma, ağır kaldırma, ters hareketler sonrası bel ağrısı olması sık karşılaşılan bir durumdur. Çok zaman ağrının bel fıtığından kaynaklandığı düşünülür ve ağrı kesiciler, fizik tedavi uygulamaları ve bazen cerrahi girişimler gündeme gelir. Ancak tüm bel ağrılarının nedeni fıtık değildir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Göğüs ağrısı için ilk olarak kalp doktoruna, İç Hastalıkları uzmanına veya Göğüs Hastalıkları doktoruna gidilebilir.
Uzun süredir devam eden, gittikçe kötüleşen, hareketle ilişkisi olmayan, gece uykudan uyandıran ve kilo kaybının eşlik ettiği sırt ağrısında dahiliye uzmanına gidilebilir.
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi? Sırt ve bel bölgesine de uygulanan hacamat fıtığa bağlı ağrıları azaltmada ve kısmen fıtığın tedavisine de katkı sağlamaktadır.
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer..
Fıtık patlaması bel fıtığının şiddetli olduğu, diskin yerinden çıkarak sinirlere baskı yaptığı bel fıtığı vakaları için kullanılır. Aslında patlamadan kast edilen şey diskin dışarıya, omuriliğe doğru kaymasıdır.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri