Kan değerlerinin düşmesi sırt ve diğer bölgelerde üşümeye neden olur. Vücudun enfeksiyon kapması yani virüslere maruz kalması sırt ve diğer bölgelerde üşüme yaratabilir. Bu enfeksiyon durumu grip, soğuk algınlığı gibi durumlar olabileceği gibi farklı enfeksiyon hastalıkları da olabilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
İç üşümesi, genellikle çevresel etkenlere bağlı olarak vücut ısısının düşmesi sonucu oluşur. Bu çevresel etkenlerin başında hava sıcaklığındaki ani değişimler, rüzgar, yağmur ve cereyanda kalmak geliyor.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir.
Özellikle ceviz ve badem, sık sık üşüyen kişilerin düzenli aralıklarla tüketmesi gereken kuru yemişlerdir. Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının çok daha kısa bir zamanda geçmesini sağlayan bitter, üşümeye de iyi geliyor.
İlgili 43 soru bulundu
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Ateşsiz havale nedir? Nöbet/havale çocuklarda genellikle bir hastalığın seyri sırasında, ateşin hızlı bir şekilde yükseldiği durumlarda olur. Bunlara ateşli havale denilmektedir. Hiç ateş olmadan oluşan nöbetler, ateşsiz nöbet olarak kabul edilir.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Geçmeyen bir ayak ve el üşümesi yaşanıyor ise, parmaklarda ve ayaklarda zor iyileşen yaralar varsa, hep yorgunsanız hemen bir doktordan randevu alınması gerekmektedir. Nöroloji uzmanından bu konular hakkında yardım alabilirsiniz.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Soğuk havayla karşılaşan vücut, kendi sıcaklığının da düşüp zayıf kalmasını istemez. Soğuk bir vücut, mikroplara karşı savaşmakta daha başarısızdır. Bu sebeple, dışarıdaki soğuğa karşı vücudun içinde fazladan ısı üretmeye çalışır. Titremekte tam olarak bunu sağlar.
Kansızlığın temelinde çoğunlukla karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, kanser gibi ciddi hastalıklar yatar.'' Kurtoğlu, kansızlık görülen kişilerin el ve ayaklarında normalden daha fazla üşüme olacağını ve çok güç ısıtılacağını belirterek, ''Ayrıca, halsizlik, çabuk yorulma ve iştahsızlık da kansızlığa işaret edebilir.
Kahverengi yağı az olan zayıf insanlar, vücut ısısını daha zor ayarlarlar ve bu nedenle soğuğa daha duyarlı olurlar. Vücut kitle indeksi (VKİ) 18.5 veya altında olan ve bu nedenle çok zayıf olan kişilerin vücut yağ seviyeleri yetersizdir ve bu da onları soğuktan yalıtamaz.
Sudan çıktıktan sonra üşümemizin nedeni vücudumuzdaki su damlacıklarının buharlaşmasıdır. Suyun buharlaşması ısı alan bir tepkimedir. Vücudumuz havadan daha iyi ısı ileticisi olduğu için de bu damlacıklar havadan çok, bizim vücudumuzdan ısı alırlar. Böylece derimiz dolayısı ile vücudumuz erke yitirir ve biz de üşürüz.
Nöbet geçiren hastalarda ani kasılmalar ya da sertleşme, dikkat kaybı, odaklanmakta güçlük, kollarda ve bacaklarda bir türlü kontrol altına alamayan sallantılar, sabit bir noktaya dalmak ve boş bakmak gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Yalancı epileptik nöbetler (pseudoseizures), epileptik olmayan ama epilepsi nöbeti görünümünde olan, aslında psikiyatrik bir sorunun dışa vurumu olan klinik tablolardır. İyi bir nöbet gözle- mi ile epileptik bir nöbetten ayırt edilebilmesine karşın bu her zaman kolay değildir.
İyi huylu rolandik epilepsi
Tipik hafif nöbetler, gece uykudan uyanıp konuşamama, dudakta bir tarafa çekilme, ağızdan salya gelmesi şeklinde olan nöbetlerdir. Bu nöbetler bazen kol ve bacağı da tek taraflı etkileyebilir. Ayrıca tüm vücudu tutan ve şuur kaybıyla giden büyük nöbetler de olabilir.
Soğuğa maruz kalmak kişinin daha hızlı yağ yakmasına ve gelişmesine olanak tanımasının yanı sıra başka bir araştırmaya göre damar, yağ veya kastaki soğuk kaynaklı değişikliklerin diyabet gibi metabolik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğinin de altını çiziyor.
Ayak üşümesi sorunu yaygın olarak tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarında yaygın olarak görülmektedir. Diyabet hastalarında görülen el ve ayak üşümesi sorunu, hastaların yüksek kan şekeri değerleri nedeniyle atardamarlarının daralması ve bu yüzden kan akışında yavaşlama olması sebebiyle oluşur.
Dahiliye ve uyku tıbbı uzmanı Dr. Lisa Shives, "Vücut ısınız, siz uyurken gecenin ortasında en düşük noktasına düşüyor" diye açıklıyor. Vücudun yeterli sıvısı olmadığında, normal vücut ısısını korumak zorlaşır ve bu, üşüme gibi ateş benzeri semptomlara neden olan hipertermiye yol açabilir.
Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların ilk belirtisi üşüme, titreme ve ateş olabiliyor. Uygun tedavi olmadıkça üşümenin öncelik ettiği titreme, ateş ve yaygın vücut ağrıları şeklindeki sorunlar devamlılık gösterebiliyor.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri