Ciltte oluşan yanık izi, kişileri üzen bir durumdur. Yanık izlerinin kalıcı olmaması için merhem ve ilaç desteği alınmalıdır. Yanığın hangi boyutta olduğunu karar veren doktorunuz, sizin için en uygun tedavi yöntemini de belirler. Size önerdiği ilaç desteği sayesinde yanık izleri geçer.
Yanık izi hafif dereceli yanıklarda tamamen iyileşebilirken derin hasarlı yanıklarda kalıcı olup medikal tedaviler gerekebilir.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
Kimyasal peeling, zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen teknikler yaralı dokunun soyulmasını ve vücut tarafından yeniden yapılmasını sağlayarak yara ve yanık izlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Daha hafifi yara ve yanık izlerinde ise lazer ile cilt yenileme uygulamaları yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
2.Derece Yanık
Deride kabarcıklar ile birlikte orta şiddetli ağrılar vardır. 2. Derece Yanıklar deride yara izi bırakabilmektedir.
Lazer yanıklarında normal yanık tedavisi uygulanması gerekir. Yanıkların iyileşmesinde yanığın derecesi de önemlidir. Hafif yanıklar daha çabuk iyileşirken 2.derece yanıkların iyileşmesi 3-4 hafta sürebilir, iz kalabilir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa gitmenizi öneririz.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Kızgın yağ yanığı izi konusunda akıllara sıkça gelen sorulardan biri de kızgın yağ yanığı iz bırakır mı? sorusudur. Evet yanık derecesine bağlı olarak iz bırakabilir.
Yanığın derecesi, derinliği, bölgesi, büyüklüğü yanık bölgesinde oluşacak izi belirler. Hafif bir yanık tamamen izsiz iyileşebilirken, daha geniş ve derin yanıkların tedavi süresi hem uzundur hem de iz kalması ihtimali artmaktadır.
Yanık izi için özel jeller vardır. Yine yaralar iyileştikten sonra yanık izi için kantaron yağı ve içerikli kremler de fayda sağlayabilir. Yanık izi mutlaka güneş ışınlarından korunmalıdır.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
2. Derece Yanık Tedavisi. İlk müdahale yine 10 dakika süre ile soğuk su uygulaması olmalıdır. 1. derece yanıklarda oluğu gibi 2. derece yanıkların tedavisi de evde yapılabilir, ancak yanık bölgenin çapı 6-7 cm/den fazlaysa mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Birinci Derece Yanıklar
Bu vakalarda, birkaç hafta içerisinde iyileşme gözlenir. - İlk yardımın ardından yanık bölgesine steril bez ve yanık merhemiyle pansuman yapılmalıdır. - İnflamasyon ve ağrı görülen durumlarda, ağrının hafifletilmesi amacıyla ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Yanık izi aloe vera etkisiyle hem kolay iyileşirken hem de yenilenen cilt yapısının da güçlü olur.
Yanıklarda: Yumurta akı, zeytinyağıyla karıştırılıp yanık yarasının üzerine uygulanır. Havacıva otu, zeytinyağı ile merhem haline getirilerek yanıklara sürülür. Zeytinyağını, biraz tentürdiyotla karıştırarak eczanelerde satılanlardan çok daha ucuz ve sağlıklı bir güneş yağı elde edilebilinir.
Bu yanık genellikle birinci derece bir yanıktır ve ciltte hafif kızarıklıktan şişmiş cilt kabarcıklarına kadar değişir. Yanık semptomları genellikle ilk birkaç saat içinde ortaya çıkar ve ilk birkaç gün içinde daha da kötüleşir.
Bu durumda hametan krem kullanabilirsiniz. Hametan krem lazer epilasyon sonrası cildin bakımında etkilidir, cildi rahatlatır. Ciltte yanık olması ve/veya uzun süre geçmeyen kızarıklık durumunda bir dermatoloğa görünmenizi tavsiye ederiz.
Merhabalar, Aloe Vera bitkisi nem tutma özelliğine sahip bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen jeller, cilt yanıklarının tedavisinde cildi rahatlatmak amacıyla kullanılırlar. Güneş yanıkları ve lazer yanıklarından sonra Aloe Vera jel kullanımı cildi yatıştırır, ferahlatır.
Yanık sonrası gelişen beyaz lekeler hipopigmentasyon olarak adlandırılır, renk pigmentinin azalması sonucu görülür. 6 ay-1 yıl arasında tekrar pigment oluşacaktır. Bu durum bazen daha uzun da sürebilir.
Yanık eğer derin ise yanık izi kalacaktır. Aynı şekilde yanık yüzeysel ise iz kalmadan iyileşecektir. Derin bir yanığı iz bırakmadan iyileştirmek mümkün değildir. Fakat derin yanıklar eğer uygun tedavi edilmezler ise kabararak ve büzülerek iyileşebilirler.
İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır. Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri