Sırt bölgesindeki sinirlerde sıkışma meydana gelmesi burada yanma hissi oluşmasına neden olabilmektedir. Sırt bölgesindeki tümör oluşumları da kişilerin sırtında yanma olayına sebep olabilmektedir. Bel ve boyun bölgesindeki fıtık problemleri de sırt bölgesinde yanmaya sebep olabilmektedir.
Genellikle sırt ağrıları söz konusu olduğunda bir ortopedi ya da fizik tedavi uzmanına gözükmek gerekir.
Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Çocukluk döneminde bulaşıcı hastalıklardan biri olarak geçirilen su çiçeği ilerleyen yaşlarda zona olarak karşımıza çıkabilir.
Bel Yanmasına Neden Olan Faktörler
Çalışma ortamı, duruş bozuklukları, günlük yapılan yanlış hareketler, yatak seçimi gibi unsurlar bel yanmasına ve bel ağrılarına neden olabilmektedir. Bu yanmalar ilk olarak belin bütün bölgesinde hissedilir. Daha sonra ise hafif bir şekilde bel ve sırtta ağrılar görülmeye başlar.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Sırt bölgesindeki sinirlerde sıkışma meydana gelmesi burada yanma hissi oluşmasına neden olabilmektedir. Sırt bölgesindeki tümör oluşumları da kişilerin sırtında yanma olayına sebep olabilmektedir. Bel ve boyun bölgesindeki fıtık problemleri de sırt bölgesinde yanmaya sebep olabilmektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Kas veya kemikler arasında sinir liflerinin sıkışmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Duyu sinirlerinin lokal olarak hassaslaşması söz konusu olabilir. Sırta yönelik travma, boyun veya sırt fıtığı, zona, sırt kireçlenmesi kürek kemikleri arasında yanma hissi yapabilir.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Ağrı, tutukluk gibi şikayetler genelde kas-iskelet sistemi sorunlarına bağlıyken yanma hissi sinir ucu etkilenmesini işaret eder. Bu etkilenme sinir iltihabı, sinir sıkışması veya gerilmesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Stres, sigara kullanımı, alkol, kafein, beyaz şeker, baharatlı yiyecekler, enerji içecekleri, ilaçlar vb de genç kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebilen diğer bazı sebeplerdir. Normal olarak sıcak basmaları hafifse hiçbir tedavi gerekmez ama sık sık oluyor ve günlük yaşamı aksatıyorsa doktora başvurulması şarttır.
Mide ekşimesi olarak da adlandırılan mide yanması, kişinin tükettiği besinlerle doğrudan ilişkili olarak genellikle yemek yedikten sonra mide asidinin yemek borusuna geri akışı sonrası iltihaplanma ve hasar oluşturup göğüste meydana getirdiği ağrılı yanma hissi olarak ifade edilir.
Aile hekimliği yaptığı muayeneden sonra ortopedi veya fizik tedaviye sek edebilir. Ayrıca sırt ağrılarının genellikle omurilik ile bağlantısı olduğu için nörolojiye de görünmekte fayda vardır.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Uzun süredir devam eden, gittikçe kötüleşen, hareketle ilişkisi olmayan, gece uykudan uyandıran ve kilo kaybının eşlik ettiği sırt ağrısında dahiliye uzmanına gidilebilir.
Sırt ağrılarına genelde fizik tedavi ile beraber ortopedi bölümü bakar. Sırt bölgesinin herhangi bir noktasında yaşanabilecek olası sağlık sorunu, farklı yöntemler üzerinden çözülür. Öncelikle ortopedi bölümüne gidilir ve burada Uzman Doktor kontrolünde gerekli teşhis yapılır.
7. Enfeksiyonlar: Özellikle zona sırt bölgesini tuttuğunda lezyonlar çıkana kadarki dönemde sadece sırt ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. 8. Skolyoz (omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) ve diğer omurga deformiteleri de omurganın mekaniğini bozduğu için sırt ağrısına neden olabilir.
Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilir. Kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle, özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalı.
KALP KRİZİNİN EN ÇOK RASTLANAN BELİRTİLERİ
Bu ağrıya nefes darlığı da eşlik edebilir. Ağrı genellikle sol kola, her iki omuza ve 2 kürek kemiğinin arasına sırta, boyna veya karnın üst kısmına (mide bölgesine) yayılabilir.
Sol kaburga altında bulunana organlar ise şunlardır: Mide, dalak, kalın bağırsak gibi organlar yer almaktadır.
En sık nedeni kas ve tendonlarda gerilme veya yaralanmalardır. Duruş bozukluğu, uzun süre bilgisayar başında çalışmak, alışık olunmayan pozisyonda uyumak, ağır yük kaldırmak, yoğun veya yanlış teknikle egzersiz yapmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Mide ağrıları hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu, enfeksiyon, fazla ve hızlı yemek yeme gibi nedenlerden dolayı görülebilir. Çoğu zaman mide ağrıları kendiliğinden geçerken bazıları şiddetlenmekte ve uzun süre geçmemektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka hastanelerin dahiliye bölümüne başvurulması gerekir.
Yanık; aşırı derecede ısı, radyasyon, güneş, elektrik ve kimyasal madde temasına maruz kalma sonucu ciltte oluşan hasar şeklinde tanımlanabilir.
Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli? Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri