Karaciğer-Safra Kesesi:Ağrı genellikle sırtın sağ alt kısımlarına vurur.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Sağ bölgede ağrı oluşturan durumlar arasında apandisit ve böbrek taşı gibi farklı sorunlar yer alır. Böbrek ağrıları sıklıkla bel hizasında ve karnın arka tarafında hissedilir. Hafif ya da şiddetli şekilde oluşabilen bu ağrılar, farklı bölgelere yayılım gösterebilir.
Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur? Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı, gerilen kasların sinirleri zorlaması durumunda ortaya çıkabilir. Bu duruma zemin hazırlayanlar ise kambur durma, yanlış oturma, rahat olmayan zeminde uyku, uzun süreli eğilmek, ayakta durma gibi aktiviteler olabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Sağ Kaburga Ağrısı Neden Olur? Göğüs kafesinin sağ tarafında yani sağ kaburgada ağrı oluşmasının başlıca nedenleri safra taşı, kostokondrit diye bilinen iltihaplı kıkırdaklar ve gastrointestinal sorunlardır.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Fizik tedavi veya beyin cerrahisi uzmanı tarafından ayrıntılı bir muayene ve gerekli tetkikler sonrası bel ağrısı sebebi ortaya konur... Aynı benzer karışıklık bel fıtığı içinde geçerlidir. Bel fıtığı hastalarının da asıl başvurması gereken branşlar beyin cerrahisi ve fizik tedavi uzmanlarıdır.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Akciğer Kanseri ve Sırt Ağrısı Nasıl Bağlantılı? Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Ancak sırt fıtığı sırt ağrısına neden olmaktadır. Omurganın arkası, omurga fıtıkları açısından en tehlikeli bölgedir. Sırtta 12 omur arasında aniden diskten çıkan bir fıtık, omurgaya doğrudan baskı yapabilir. İşte bu da insanlarda sırt ağrısına sebep olabilir.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Böbrek ağrısının en temel belirtisi, karın ve sırt bölgesinden yanlara vuran bir ağrıdır. Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder.
Ağrı, sabit veya ciddi düzeyde ise idrar yolu veya böbreklerde bir enfeksiyon ya da dehidratasyon, böbrek kanseri veya böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli böğür ağrısı aniden ortaya çıkarsa bu böbrek taşına işaret ediyor olabilir.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Böbrek ağrısını sırt ağrısından ayırt etmek mümkündür. Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Kaburga ağrıları göğüs ön duvarında hissedilebildiği gibi; kaynaklandığı sinirin seyrettiği anatomik bölge boyunca göğüs yan duvarı veya sırtta, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilebilir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Sırt ve Göğüs Ağrıları
Algoloji biriminin ilgi alanında yer alan sırt ağrıları; boyun fıtığı, skolyoz, osteoporoz, kalp ve akciğer hastalıkları ve fibromiyalji gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri