Sıcak su torbası, masaj, çeşitli bitkisel yağlar, kas gevşetici kremler kulunç ağrısına iyi gelir. Bunlarla beraber stresten uzak kalmak, hareketsiz yaşamı bırakarak düzenli gevşeme egzersizleri yapmak da kulunca iyi gelir. Kulunç ağrısını geçiren yağlar arasında ilk sırada nane yağı bulunur.
Kulunca sıcak su torbası koyarak kuluncun oluştuğu bölgenin sıcak tutulması iyi gelir. Hatta ilerlemiş ve kronikleşmiş kulunçlarda sıcak fizik tedavi uygulanabilir. Kuluncun açılması için özel kas gevşetici egzersizler bölgeyi rahatlatarak kuluncun geçmesini sağlar.
Stres, gerilim, soğuk algınlığı, rüzgarda kalmak, duruş ve oturuş bozukluğu sebebi ile oluşan kuluncun ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmadığını söyleyen Dr. Çapar sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru tedavi yöntemleri ile bu ağrılar giderilebilir.
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Kulunç ağrısı hayati bir durum olmamakla beraber kronikleşebilmesi yani haftalarca bazen aylarca devam edebilmesi açısından önem kazanmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder. Etkilenen kasların karıncalanmasına ve uyuşmasına sebebiyet verir. Ağrıdan dolayı uyku problemlerine sebebiyet verebilir. Nefes alırken etkilenen bölgede batma hissi oluşturur.
Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur. Kulunç ağrıları uzun sürmesi durumunda kronik bir rahatsızlık durumuna dönüşebilir. Psikolojik nedenler kulunç rahatsızlığını tetikleyebilir ve hastalığın devam etmesine sebep olabilir. Bu tarz sorunlar iyileşme sürecini uzatabilir.
Kulunç ağrısı için hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurmanız gerekir.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt blgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgee hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir. Bu noktalara kulunç tabiri verilir.
Kuluncunuz var ise kulunç kırdırmayı asla düşünmeyin. “Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Nedeni tam olarak bilinmeyen ve halk arasında yel irmesi olarak bilinen ağrılardır. Yel girmesi olan kişiler rüzgara bağlı olarak yel girmesi şikayeti yaşarlar. Özellikle kış aylarında açık havada yürümek ve rüzgarlı havalarda ince giyinmek sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.
Sürekli devam etmeyen ve nefes almayı engellemeyen kürek kemiği ağrıları, genelde kendiliğinden ve zaman içerisinde geçer. Özellikle düzenli egzersiz yapılması ve yürüyüş ağrıların giderilmesi noktasında oldukça etkendir. Tabii sırt ile diğer eklemleri zorlayacak bazı hareketlerden uzak durmak gerekir.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Sıcak su torbası, masaj, çeşitli bitkisel yağlar, kas gevşetici kremler kulunç ağrısına iyi gelir. Bunlarla beraber stresten uzak kalmak, hareketsiz yaşamı bırakarak düzenli gevşeme egzersizleri yapmak da kulunca iyi gelir. Kulunç ağrısını geçiren yağlar arasında ilk sırada nane yağı bulunur.
Kişide kulunç nedeni ile oluşan gergin kas ve gergin bantlar da sert bir masaj uygulanarak gevşetilir. Bu şekilde kulunçların yumuşatılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Bazı durumlarda bu sert masajlar hastaya zarar verme potansiyeline sahiptir. O nedenle dikkatli olunmalıdır.
Kulunç nasıl geçer Saraçoğlu gibi uzmanlara sık sık yöneltilen bir soru olmuştur. Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın.
Fibrozit gelişen bölgelere dokunulduğu zaman ağrı hissedilir. Kas içinde daha sert bir nokta bulunur. Bu noktaya dokunulması ile hastada şiddetli bir ağrı hissi oluşur. Fibrozit çoğunlukla küçük bir alanda ortaya çıkar fakat ağrının daha geniş bir alana yayılması mümkündür.
Neden olur: Kasların yanlış yüklenmesi, postür bozuklukları, ters hareketler gibi mekanik sebeplerle oluşur. Ancak Magnezium eksikliği, hipoksi, latend asidoz gibi hazırlayıcı biyokimyasal sebepler de çoğu kez altta yatan faktörlerdir.
Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar dolayısıyla kan akışının değişmesi, kulunç nedenlerinden biridir. C vitamini, D vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği kulunç nedenlerindendir.
Halk arasında kulunç olarak da bilinen fibromiyalji, yaygın kas ağrılarının olduğu bir rahatsızlıktır.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabilir. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabilir.
Kişilere ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçların yanı sıra farklı uygulamalarla tedavi programları oluşturulabilir. Fibrozit durumundaki kasları gevşetmek, ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla düzenli egzersiz tavsiye edilir. Medikal masaj kişilerde relaksasyon sağlaması amacıyla uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri