Sert(Sıkı)Kemik Doku : Uzun kemiklerin gövdesinde ,kısa kemiklerin dış yüzeyinde bulunur.
Süngerimsi kemik dokusu, doku uzun kemiklerin sadece baş tarafında bulunur. Vücutta yer alan diğer kemiklerin ise iç kısmında bulunur. Süngerimsi kemik dokusu, kırmızı ilik taşır. Süngerimsi kemik doku, kan pulcukları üretmekle görevlidir.
Cevap. Kırmızı kemik iliği süngerimsi kemik dokuda bulunur bu yüzden sert kemik dokuda değildir. Hem de kan damarı hücre zarında bulunur.
Sarı kemik iliği sadece uzun kemiklerde bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yassı Kemikler: Yassı kemiklerin, boyu ve genişliği kalınlığından daha fazladır. Göğüs, kafatası, kaburga ve kürek yassı kemikler için örnek olarak sıralanabilir. Yassı kemiklerin, kemik zarının hemen alt kısmında sıkı bir kemik dokusu bulunur ve bu dokunun orta kısmında süngerimsi yapıda kemik doku vardır.
Kırmızı kemik iliği hem kafatası, göğüs kemiği ve kafes kemiği gibi yassı kemik türlerinde yer alır hem de düz ve uzun kemiklerde bulunur. Kırmızı kemik iliğinde; kırmızı ve beyaz kan hücreleriyle trombositler üretilirken sarı kemik iliği yağ deposu olarak çalışır.
Kemikler kıkırdak'ın sertleşmesi ile oluşur. Kıkırdakların sertleşmesi ve kemik olmasına Kemikleşme adı verilir. Kıkırdak kemik kadar sert değildir.
Kemik iliğinin en önemli görevi; kan hücrelerini üretmek ve dolaşıma sokmaktır. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler (stem cell) kan yapımında aktif görev alır. Bunlar vücudun ihtiyacına göre kırmızı kan hücrelerini (alyuvarlar), beyaz kan hücrelerini (akyuvarlar) ve kan pulcuklarını üretir.
Osteoblastlar, osteoklastlar ve osteositler kemik matriks döngüsünün temel hücre aktörleridir. Osteoblast, sonradan mineralize olacak matriksi üretir. Oluşan mineralize matriks, programlı bir şekilde osteoklast tarafından yıkılır. Kemik dokusu bu şekilde ömür boyu bir yapım ve yıkım döngüsü durumundadır (remodeling).
Sert(Sıkı)Kemik Doku :
Uzun kemiklerin gövdesinde ,kısa kemiklerin dış yüzeyinde bulunur.
Bütün kemiklerin üzerinde periost denilen sıkı bağ dokusundan oluşmuş doğurucu bir yapı vardır. Bu dokuda sıkı düzenlenmiş kollajen teller arasında fibroblastlar yerleşmiştir. Organik Yapı: Kollajen teller, osteositler, osteoblastlar ve osteoklastlardan oluşur. İnorganik Yapı: Başlıca CaCO3 ve CaPO4 tuzlarından oluşur.
Kıkırdak, kemiklerin birbirlerine dönük yüzlerini oluşturan saydam, sedefi dokudur. Kıkırdak dokular bulunduğu yerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Hiyalin kıkırdak tipi, hareketli eklemlerde bulunmaktadır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir. Kısa Kemikler: Ayak bilek, el bilek ve omurgayı oluşturmakta olan omur kemikleridir.
Cevap hayır. Dişler ve kemikler benzer görünse de çok farklıdırlar. Kemiğiniz kırıldığında kendiliğinden iyileşebilir, ancak dişleriniz iyileşemez, bu nedenle dişleriniz çürürse veya çatlarsa ya da kırılırsa diş hekiminize görünmeniz büyük önem taşır.
Sert (sıkı) kemik doku: Kemiklerin dış kısmında bulunan sert tabakadır. İçinde kan damarları ve sinirlerin bulunduğu boyuna uzanan havers kanallarına sahiptir.
Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir.
Evet, kemikler darbe etkisiyle zamanla sertleşip kalınlaşırlar.Aslında olan şey kemikte darbelerle küçük çatlaklar olması ve kemiğin kendini tamir ederken daha yoğun bir hal almasıdır.
Kıkırdak dokusu esas olarak, • Kondrosit denen hücreler, • Yarı katı bir zemin maddesi (matriks) ve • Fibrillerden meydana gelmiştir. Kemik doku hariç diğer destek dokularından daha sert bir doku olmasına rağmen belirli bir bükülebilme ve esneme özelliği vardır. Sinir, kan ve lenf damarı içermezler.
Güçlü kemiklerin olmazsa olmazı kalsiyumdur. Kemik sağlığının en gerekli minerali olan kalsiyum; 10-20 yaş grubu günde 1200-1300 mg, 20-50 yaş günde 1000mg, 50 yaş üzeri ise1 200 mg oranında alınmalıdır. Kalsiyumu doğal besinlerden alabileceğimiz gibi takviye olarak tabletlerden de yararlanılabilir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kırmızı ilik başlıcayassı kemiklerde (göğüs kemiği, kafatası, kaburgalar, omurgalar ve kürek kemikleri gibi) ve uzun kemiklerden olan femur ve humerusun proksimal ucundaki süngerimsi kısımda bulunur. Sarı ilik uzun kemiklerin orta kısmındaki boşlukta bulunur.
Yassı kemiklerde (kafatası, göğüs kemiği veye kürek kemiği vb.)
Erişkin bir insanda alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri),trombositler(kan pulcukları) ve birçok akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) kemik iliğinde üretilmektedir. Bir kısım akyuvar kemik iliği dışında üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri