SSD ve/veya HDD'nin bozuk olması bilgisayarın işletim sistemini açmasına engel, BIOS ekranına gelmesine değil. BIOS'a gelir ve senden disk takmanı ister.
Aşırı yavaş çalışır. Etkin uygulamalar donar veya çöker. Mavi ya da siyah ekran hataları alınır. Sürücü salt okunur duruma gelir; bilgiler okunabilir ve fakat düzenlenemez.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
Ancak hard disklerde meydana gelen herhangi bir arıza direkt olarak bilgisayarın açılmasını engelleyecektir. Çünkü bilgisayarın işletim sistemi yani açılmasını sağlayan yazılım devreye giremez. Bu da bilgisayarın açılmasını engeller.
Genel olarak, bozuk bir SSD'yi düzeltmek için altı çözümünüz var. Örneğin, SSD'nin aygıt yazılımını ve sürücülerini güncelleyin, dosya sistemini kontrol edin ve düzeltin, MBR'yi yeniden oluşturun, biçimlendirin ve sorunlu SSD'yi silin.
İlgili 43 soru bulundu
Yine de, SSD'nizin kaç yılı kaldığını merak ediyorsanız, bunu öğrenmenin çeşitli yolları bulunuyor. Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır.
SSD'ler elektrik kesintilerinde bozulabilir, bu bir sır değil. Kimisi 50 kesintide bozulur kimisi 100 kesintide kimisi tek bir kesintide rahmetlik olabilir.
Fakat bilgisayar ve tabletler ilk alındığı zamanki gibi hızlı kalmayabilirler. Elimizdeki cihazı hızlandırmak için ise yapabileceğiniz en pratik işlem bilgisayarımıza SSD takmak olacaktır. SSD'ler ise HDD'lerin yerine takılarak bilgisayarı daha hızlı ve güncel hale getirilmesine yardımcı olurlar.
Eğer hızlı performans istiyorsanız, SSD tercih etmelisiniz. Bu şekilde oyunlarınız çok daha hızlı açılacak ve yüklenecektir. Ancak daha fazla depolama alanına ihtiyacınız varsa, HDD bir seçenek olabilir.
Laptop'a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz.
Bilgisayara takın, eğer depolama aygıtı olarak geldiyse çalışıyordur. Bilgisayar kapalıyken takın, yoksa SSD'yi görememe ihtimaliniz var.
Hard disk plaka ve okuyucu ucu zarar gören hdd tamiri yapılamamaktadır. Hasarlı harddiskten sadece veri kurtarma işlemi yapılmaktadır. Tamir ile çalıştırılan hdd plak ve iç hasarlarından dolayı kısa zaman içersin de tekrar bozulacağından dolayı onarımı yapılmamaktadır.
Disk taşımalarında doğru paketleme yapılmaması nedeniyle dışarıdan gelecek tüm fiziki maruzlar sebebiyle hatalar yaşayabilirsiniz. Masanızda duran harici disk, masada duran kahve veya çayın dökülmesi nedeniyle bozulma yaşayabilir. Bunu bilerek dikkat etmeniz gerekmektedir.
SSD'ler neden bozulur? Mekanik parçası bulunmayan SSD'ler, geleneksel sabit disk sorunlarına sahip olmasalar da başka tür sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
Bir SSD'ye yükseltme bilgisayarınızda önemli bir hız artışı sağlayabilir. Sabit disk sürücülerin 30-40 saniyelik açılış sürelerine karşılık ortalama 10-13 saniye açılış süresi sunar. Ayrıca uygulamaların ve dosyaların açılış süreleri de SSD'lerde HDD'lere kıyasla önemli ölçüde daha hızlıdır.
500 GB SSD kart, pek çok kişi için yeterli olabilir. Ancak ürünün yeterli olup olmaması, tam anlamıyla ne için kullanacağınıza ve depolama gereksinimlerinize göre belirlenir. Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
Genellikle RAM ve SSD takviyesi, diğer parçaların hasar görmemesi koşuluyla garantiyi etkilemez.
Harici SSD'lerin avantajları
Piyasadaki en iyi performanslı NVMe sürücüler 7.000MB/s'ye kadar hızlara ulaşabilir. Bu da videolar veya büyük grafik dosyaları gibi büyük dosyaların aktarımı için mükemmeldir. SSD'ler HDD'lere göre daha dayanıklıdır: Yapısal olarak SSD'ler, HDD'lere göre hasara karşı daha dayanıklıdır.
Mevcut bir SSD'yi yeni bir amaçla kullanmayı planlıyorsanız, işletim sistemini yeniden yüklemeden önce sürücüyü formatlamayı unutmamalısınız. Sürücü bölümlerini temizleme işleminin verileri sileceğini unutmayın.
ssdler çalıştırılmadığında zamanla verileri kendi kendine uçar. verilerin kendi kendine yok olması ortam sıcaklığına vs. göre hızlanabilir veya yavaşlayabilir. SSD'ler makinelere takılırken güvenilirdir, düzenli olarak açılır ve uzun süre elektriksiz bırakılmaz.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler. “Aşırı dolu olduğunda bile katı hal sürücüleri (SSD'ler) fark edilir şekilde yavaşlayabilir.
Ancak, avantajlarına rağmen eski SSD'ler genellikle düşük veri saklama kapasitesi gibi bazı sınırlamalara sahiptir. İşletim sistemi, düzgün çalışabilmesi için SSD alanının yaklaşık %20'sinin boş olmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri