SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Yüksek sıcaklık, nem, manyetik alanlar ve elektriksel dalgalanmalar gibi faktörler, SSD'lerin ömrünü kısaltabilir. Ayrıca, SSD'lerdeki bellek hücrelerinin sınırlı bir ömürleri olduğundan, tekrar tekrar veri yazılıp silmek de SSD'lerin ömrünü kısaltabilir.
Genel olarak, bozuk bir SSD'yi düzeltmek için altı çözümünüz var. Örneğin, SSD'nin aygıt yazılımını ve sürücülerini güncelleyin, dosya sistemini kontrol edin ve düzeltin, MBR'yi yeniden oluşturun, biçimlendirin ve sorunlu SSD'yi silin.
Hectopat. Harici disk, SSD ve USB durduk yere bozulabiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı durumlarda kaydetme esnasında hata mesajları ile karşılaşırsınız. Yine aynı şekilde kullanım sırasında uygulamaların kilitlenmesi, dosya taşıma hataları ve büyük dosyalara erişim soruları çoğunlukla bozuk sektörleri işaret eder. Buna bağlı olarak aynı zamanda bozuk sektörler, SSD bozulmalarının da habercisidir.
Dosyaları açma, kopyalama veya taşıma işlemleri gibi günlük görevlerde belirgin bir yavaşlama fark ederseniz, arızadan kaynaklanabilir. Dosya veya klasörlerin görünmemesi: Bazı dosyaların veya klasörlerin aniden kaybolması veya görünmemesi durumunda, arıza ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
SSD'ler elektrik kesintilerinde bozulabilir, bu bir sır değil. Kimisi 50 kesintide bozulur kimisi 100 kesintide kimisi tek bir kesintide rahmetlik olabilir.
SSD ve/veya HDD'nin bozuk olması bilgisayarın işletim sistemini açmasına engel, BIOS ekranına gelmesine değil. BIOS'a gelir ve senden disk takmanı ister.
SSD diskler, harici hard diskten daha fazla bozulma oranına sahiptir. Eski yapıları nedeniyle bu diskler olası etkilerden daha çok etkilenmektedir. Bu sebeple SSD disklerde daha fazla bozulma ve yanma durumu ortaya çıkabilir. Hard diskinizi fiziksel olarak da korumanız gerekir.
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
SSD disklerin sağlığını öğrenmek için genellikle Crystal Disk Info isimli yazılım kullanılıyor. Basit arayüzü ve ücretsiz olmasıyla birlikte bu programın sıkça kullanılmasına şaşırmamak gerek. Crystal Disk Info yazılımı indirilir. Crystal Disk Info yazılımının kurulumu gerçekleştirilir.
Ancak, avantajlarına rağmen eski SSD'ler genellikle düşük veri saklama kapasitesi gibi bazı sınırlamalara sahiptir. İşletim sistemi, düzgün çalışabilmesi için SSD alanının yaklaşık %20'sinin boş olmasını gerektirir.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler. “Aşırı dolu olduğunda bile katı hal sürücüleri (SSD'ler) fark edilir şekilde yavaşlayabilir.
Laptop'a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz.
SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
Hayır, M.2 SSD'ler çalışırken takıp çıkarılabilecek şekilde tasarlanmamıştır.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
SSD'ler HDD'lere göre daha dayanıklıdır: Yapısal olarak SSD'ler, HDD'lere göre hasara karşı daha dayanıklıdır. Sabit disk sürücüleri, disklerin yüzeyi üzerinde hareket eden mekanik aktüatörler aracılığıyla okunan ve yazılan dönen diskler de dahil olmak üzere mekanik parçalara sahiptir.
Yetersiz ram: sabit diskler, bilgisayarda bulunan ram yetersizliğinde, bir bölümünü ram olarak kullanmakta ve bu da ömürlerinin azalmasına neden olmaktadır. Tozlar: bilgisayarların bulunduğu ortamların tozlu olması ve düzenli temizlenmemesi, sabit disklerin bu tozlardan etkilenmesine ve arızalanmasına neden olmaktadır.
SSD'nin bakımını yapmak için, düzenli olarak yazılım güncellemeleri yapmak önemlidir. SSD üreticileri, sürücü yazılımı güncellemeleriyle performansı artırmak ve uyumluluk sorunlarını gidermek için yeni sürümler yayınlarlar. Bu nedenle, SSD'nizin yazılımını güncel tutmak, performansını artırmaya yardımcı olacaktır.
SSD hız testi yapmak için kullanabileceğiniz birkaç araç vardır. Bu araçlar genellikle ücretsiz olarak indirilebilir ve kolayca kullanılabilir. En popüler SSD hız test araçlarından bazıları şunlardır: CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark ve Anvil's Storage Utilities.
Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir. Bunun yanı sıra donma ve sistemin tamamen çökmesi, sürekli olarak yeniden başlatma ya da kapanması gibi pek çok belirti vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri