SSD (Solid State Disk), Türkçe'ye "Katı Hâl Sürücü" şeklinde çevrilmektedir. SSD'ler sabit disklerin yerini alan ve onlardan daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama aygıtlarıdır. SSD, klasik hard disklerdeki bir motorun çalıştırdığı mekanik plakaların yerine tamamen bellek yongaları kullanır.
SSD olarak bilinen bu aygıt verileri depolamak için kullanılan sürücülerdir. SSD verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen bir tanımdır. Geleneksel sabit diskler (HDD) verileri dönen diskler üzerinde depolamaya yardımcı olur.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Bir SSD'ye yükseltme bilgisayarınızda önemli bir hız artışı sağlayabilir. Sabit disk sürücülerin 30-40 saniyelik açılış sürelerine karşılık ortalama 10-13 saniye açılış süresi sunar. Ayrıca uygulamaların ve dosyaların açılış süreleri de SSD'lerde HDD'lere kıyasla önemli ölçüde daha hızlıdır.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
SSD Yükseltimi
Uyumlu SSD sürücüler ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarların hız ve depolama kapasitesi kolayca artırılabilir. Sıradan bir SSD, tipik bir 7200RPM sabit disk sürücüden-HDD yaklaşık on kat daha hızlıdır.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
Kapasite bakımından düşük, fiyat bakımından oldukça pahalıdır. Statik elektrik ve ani voltaj dalgalanmalarına karşı dayanıksızdırlar. Bir veri bloğunun 10.000 kez yazma-silme ömrü bulunması en büyük dezavantajıdır. SSD lerin performansları kullanım süresi ve doluluk oranına bağlı olarak kesin suretle düşecektir.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Şart değildir. SSD, HDD'ye göre daha hızlı olduğu için performans açısından daha tatmin olursunuz.
Kesintilere uğrayan bir oyun deneyimi de kullanıcılar üzerinden olumsuz etkileri olacağından SSD kullanımı oyun performansını arttıran koşulları sağlar.
SSD, bir bilgisayar sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Bilgisayarın hızı, işlemci ve ram'in yanı sıra SSD'ye de çok bağlıdır. Performansıyla ön plana çıkan sistemler karşınızda! SSD'ler bir bilgisayar sisteminin hızını belirleyen en önemli bileşenlerden biridir.
Bir bilgisayar çalışırken HDD ya da SSD fark etmez, depolama birimlerinden çok daha hızlı yanıt alıp verme gücüne sahip olduğu için verilerin bir kısmı depolama biriminden RAM'lere taşınır. RAM'lerin geçici bellek olmasının temel nedeni budur. Birçok veri yazılı silinir, yani veriler uzun süre saklanmaz.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler. “Aşırı dolu olduğunda bile katı hal sürücüleri (SSD'ler) fark edilir şekilde yavaşlayabilir.
İyi performans göstermeyen bir PC'nizin ya da dizüstü bilgisayarınızın performansını sadece bir SSD ile yükselterek önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz. Bir SSD takmak kolaydır. Evinizde kendi başınıza kolayca yapabilirsiniz.
Verilerin kaybolması, karışması, silinmesi gibi bir sorunla karşılaşmamak da kullanıcıya hız kazandırabileceği gibi işlerin kolaylıkla halledilmesine de imkân yaratır. SSD harddiskler ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir özellik ise kapasiteleri doldukça hızlarının yavaşlayabilmesidir.
Birkaçını sıralayacak olursak; Eskiyen bilgisayarınızı SSD takarak canlandırabilirsiniz. Bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Programlarınızı daha hızlı ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz.
Masaüstü bilgisayarlar, notebook ve ultrabook'lara SSD disk takılabilir. Harddisk'e kıyasla tasarımı daha kompakt olan SSD diskler özellikle notebook ve ultrabook gibi ince tasarımlarda kullanılmaktadır. Bilgisayar performansı ve depolama alanını arttırmak için SSD disk tercih edebilirsiniz.
SSD'lerin sağladığı bir başka avantaj ise bilgisayarın ısınmasını aza indirgemesidir.
SSD'lerin amacı temelde HDD ile aynıdır: Dosyalarınızı uzun vadeli kullanım için saklamak. SSD'nin farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM'e benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in aksine elektrik kesildiğinde dahi veriyi tutmayı başarır.
Masaüstü Bilgisayar: Piyasada bulunan tüm masaüstü bilgisayarlar 2,5” SATA 3.0 SSD depolama birimlerini desteklerler. İstediğiniz herhangi bir 2,5 inç SSD modeli rahatlıkla masaüstü bilgisayarınıza takıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
HDD'ler, SSD'lerden daha düşük maliyetlidir ve daha yüksek kapasitelerde depolama alanı sunarlar. Bu nedenle, büyük dosya boyutlarına sahip oyunlar veya medya dosyaları için idealdirler. Ayrıca, HDD'lerin yazma ve okuma hızları da oldukça hızlıdır ancak SSD'lere kıyasla daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri