CrystalDiskInfo ile SSD'nizin ömrünü öğrenin CrystalDiskInfo'yu kurun ve başlatın. Sağlık Durumu yüzdesi ne kadar yüksek olursa, SSD'niz o kadar uzun süre dayanır. Sağlık Durumu altında, size SSD'nizin durumu da gösterilecektir. İyi diyorsa, henüz endişelenecek bir şeyiniz yok demektir.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor.
Genel olarak SSD ömrü kullanıcı davranışları ile ilişkilidir. Yoğun kullanım ve kapasite söz konusu olduğunda SSD'nin ömrü zamanla azalabilir. Bilgisayarınızda rutin olarak bulunan ayarlar SSD performansını etkileyen detayların başında yer alır.
Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz.
SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir. Genellikle SSD'ler, taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD'lerden daha dayanıklı olabilirler.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
Bir sabit diskin, kullanım esnasında sınırlı bir ömrü olmasını etkileyen birçok faktör vardır. Edindiğiniz ipuçlarıyla birlikte, HDD'nizin başarısız olduğu saat sayısını artırabilirsiniz. Hard disk ömrü ne kadardır? Harici sabit diskin maksimum ömrü ise 10 yıl olabilir.
SSD harddisk modelleri dizüstü bilgisayarın fazla ısınma oranını azaltır. SSD disk kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda ısınma probleminin önüne geçmek için de tercih edilebiliyor. Enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan SSD modelleri bilgisayarın daha az ısınmasına yardımcı olur.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
Özetle, SSD'nizi temizlemek için işletim sistemi araçlarını veya ücretsiz üçüncü taraf araçlarını kullanabilirsiniz. Bakım yapmak için ise, yazılım güncellemelerini yapmak, SSD'nizi virüslere karşı korumak ve dosya sistemini düzenli olarak taratmak önemlidir.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
İlk nesil SSD'ler, ani elektrik kesintilerine karşı günümüzün modelleri kadar dayanıklı değildi. Ani elektrik kesintisine maruz kalan bir SSD'nin bir sonraki açılmada çalışmaması yaygın olarak görülen bir durumdu. Bu ilk vakaların çoğunda elektrik kesintileri SSD'lerin kurtarılamamasıyla ve veri kaybıyla sonuçlandı.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
Taktığın SSD sayısı performansa etki etmez.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
Eskiyen bilgisayarınızı SSD takarak canlandırabilirsiniz. Bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Programlarınızı daha hızlı ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı birkaç saniye içinde açıp kapatabilirsiniz.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
15-20 GB boş yer olmalı.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri