SSD'nin yanmasının tek bir sebebi olamaz. Örnek vermek gerekirse; yanlış veya tam takılmamış bir SSD hiç ummadığınız bir anda çalışmayı durdurabilir veya yanabilir. Bunun yanı sıra anakarta sızan bir sıvı ile SSD'nin yanmasına sebep olabilir.
SSD'ler, güç kaynakları olan kapasitörlere bağımlı yaşar. İçeriğinde hareketli parça içermeyen SSD'ler, genellikle fiziksel etkenlerden kaynaklı değil; güç dalgalanmaları, voltaj değişimleri, mantıksal hatalar vb. dahili faktörlerden kaynaklı arızalanır.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Güvenliğin yanı sıra SSD yanması gibi problemler yaşayan kullanıcıların bu konuda da SSD'lerin güvenilemez olduğunu düşünüyorlar. SSD'nin yanması bir işlemcinin patlaması gibi olanak dışı bir olaydır. Elbette her sistem bileşeninde olduğu gibi SSD'nin de yanması mümkün olabilecek bir olaydır.
SSD lerde normal HDD ler gibi ısınabiliyor bu normaldir. Bir şey kopyaladığında falan yad oyun oynadığında daha da ısınır ama korkulacak bir durum değildir. Eğer ki aşırı ısınıyor ise ve kasa kullanıyor isen üstüne üfleyecek şekilde ekstra bir fan ekleyebilirsin.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
ssd normal harddisklerden farklıdır. SSD disklerin sadece kart devresi tamir yapılabilmektedir. SSD tamiri yapılarak veri kurtarılması mümkün olmaktadır. Öncesinde bozuk ssd disk tamiri için analiz yapılır ve dosya kurtarım durumu tespit edilir.
Genel olarak, bozuk bir SSD'yi düzeltmek için altı çözümünüz var. Örneğin, SSD'nin aygıt yazılımını ve sürücülerini güncelleyin, dosya sistemini kontrol edin ve düzeltin, MBR'yi yeniden oluşturun, biçimlendirin ve sorunlu SSD'yi silin.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
Bir SSD arızalandığında ne olur? Bir SSD arızalandığında, makinenizi açmaya gidersiniz ve işletim sisteminiz önyükleme yapmaz veya sürücünüzün algılanması durur. Bir dosya sabit sürücüye okunamaz veya yazılamaz. Dosyaları taşırken sık sık hatalarla karşılaşacaksınız.
Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz.
SSD'lerin sağladığı bir başka avantaj ise bilgisayarın ısınmasını aza indirgemesidir.
Yüksek Sıcaklıklar SSD'lere Zarar Verebilir
SSD'ler yüksek ve düşük sıcaklıklar söz konusu olduğunda bir HDD'den daha dayanıklıdırlar, ancak daha iyi olmaları bu sürücülerin zarar görmeyecekleri anlamına gelmez. SSD'ler uzun süreler boyunca aşırı sıcaklıklara maruz kalırlarsa sorunlara neden olabilirler.
SSD daha düşük güçlerle çalıştığından dolayı ısı konusunda avantajlıdır. Üstelik bir hareket olmadığından dolayı ısınmayı arttıracak bir durum söz konusu değildir. Daha az ısı daha yüksek performans sunar. Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir.
Genellikle SSD'ler, taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD'lerden daha dayanıklı olabilirler. My Passport SSD gibi bazı sağlamlaştırılmış SSD'ler, 1,98 metreye kadar yükseklikten düşmelere (halı kaplı bir yüzeye) dayanabilirler, ancak aynı şekilde düşen bir HDD cihazı muhtemelen hasar görür.
Bunu anlamak çok kolaydır, birkaç yol: 1- Başlat menüsüne "Sabit Disk Bölümlerini Oluştur ve Biçimlendir" yazın. Orada SSD gözüküyorsa sağlamdır. 2- İnternetten AIDA64 veya CPU-Z gibi programlar ile öğrenebilirsiniz.
SSD hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSDden veri kurtarmak çok daha zor olabilir. Üretici tarafından kriptolu üretilmesi sebebiyle bazı SSD'lerden statik elektriklenme ve manyetik alana maruz kalma sonrası veri kurtarılamaz.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri