100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Motor yağı değişimi, filtrelerin yenilenmesi, fren sistemi kontrolü, şanzıman yağı değişimi gibi işlemlerle beraber, aracın genel sağlığına odaklanılır. Ayrıca, direksiyon sisteminden lastiklere kadar geniş yelpazede bulunan bileşenler incelenir, gerektiğinde değiştirilir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Araç ağır bakımı uzun aralıklarla yapılan bir bakım türüdür. Bu bakım süreci genellikle araçtan araca ve duruma göre değişkenlik gösterir. Motor bakımı esnasında yağ ve filtre değişimi gibi uygulamalar uzman servis denetiminde hizmet olarak sunulur. Sıvıların kontrolü bu kapsamlı bakım esnasında yapılır.
Genellikle 10 bin ve 150 bin kilometrelerde bu tip bakımlar yapılır. Bu esnada filtre, motor yağı ve genellikle contalar değişir. Bu değişim sayesinde araç beklenen performansa daha kolay yoldan ulaşır.
Genellikle periyodik bakım ücreti yetkili teknik servislerde 2024 yılı fiyatları ile 4000 TL'den başlayıp 15000 TL'ye kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir. Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
Aracınız hayırlı olsun. 90 bin bakımı periyodik bakıma nazaran v kayışı, mazot filtresi, balatalar kontrol edilir gerekse değişir. Tahminimce 400 tl bir masraf olabilir.
Bu adı üstünde 10 bin kilometreyi kat eden araçlar için yapılan bir bakımdır. 10 bin bakımı olarak tabir edilen bu bakımda yağ, yakıt, polen, hava filtreleri kontrol edilir ve bakımları yapılır. Motor yağı da yine bu bakımlarda değiştirilir. Bunların yanı sıra ön, arka balata, süspansiyon kontrolleri sağlanır.
Aracımızın ön düzen ayarları (rot-balans-kamber-kaster) yapılmalı ve ön takımdaki boşluk ve vuruntular rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişekler kontrol ettirilmelidir. Aracımızın, amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemleri incelenmelidir.
"Uzun yola çıkmayı planlayan sürücülerin yola çıkmadan önce normal uyku sürelerini uyumaları ve özellikle uyku yoksunluğunun en fazla hissedildiği sabahın erken saatlerinde yola çıkmamaları gerekmektedir.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Bir tür güvenlik sistemi olan periyodik bakımın düzenli olarak yapılması son derece önemlidir. Periyodik bakım kapsamında belirli periyotlar içerisinde parçaların yıpranma hızları ve parçaların ömrü dikkate alınmaktadır. Söz konusu süre zarfının aşılması durumunda parçaların işlevselliği azalmaya başlamaktadır.
Motosikletlere genellikle 1000, 2000, 4000, 6000 ve 12000 km'de, 2, 4, 6 ve 12 aylık periyotlar halinde bakım yapılabileceği gibi marka ve modele göre değişmek gösterebilir. Motosikletinizin hangi zaman aralıklarıyla ve ne tür bakımının yapılması gerektiği, motosikletinizin kullanım kılavuzunda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri