İnformal denge, daha dinamik ve izleyenin dikkatini görsele daha çok çeken bir düzenlemedir. Ağırlık yaklaşık her iki tarafta da eşit olmakla birlikte, her iki tarafta farklı ögeler kullanılır.
Formal ve Informal şeklinde iki çeşittir. Formal dengede öğeler iki tarafa da aynı öğeler denk gelecek şekilde konumlandırılmıştır. Informal dengede ise öğeler ağırlık olarak iki tarafa da eşit yayımıştır, ancak birbirinden farklı öğelerdir. Informal denge, görsele hareketlilik kazandırır.
İnformal (Simetrik olmayan): Ağırlık olarak her iki tarafta eşittir ancak kullanılan öğeler farklıdır. Dengenin bu şekilde sağlanması materyale belirli ölçüde hareketlilik kazandırabilmektedir.
Denge, materyalde bulunan öğelerin göz tarafından algılanan ağırlığı ile ilgilidir. Öğretim materyalleri üzerinde denge, yatay ve dikey eksenin her iki tarafına objelerin eşit olarak dağıtılması ile oluşturulur. İki çeşit denge vardır. Formal (simetrik) denge statiktir, eşitlik hissi uyandırır.
Tasarımın temel ilkelerinden biri olan denge; nesnelerin, renklerin, dokuların ve boşlukların görsel ağırlıklarını uyumlu hale getirmek ve kompozisyona ahenk içinde bir görünüm kazandırmak anlamına gelir. Tasarımda her şey farklı öğeleri kullanarak görsel ve psikolojik dengeye ulaşmakla ilgilidir.
İlgili 20 soru bulundu
İnformal denge, daha dinamik ve izleyenin dikkatini görsele daha çok çeken bir düzenlemedir. Ağırlık yaklaşık her iki tarafta da eşit olmakla birlikte, her iki tarafta farklı ögeler kullanılır.
Formal(simetrik)denge: Benzer yapı elemanlarının bir eksenin iki tarafına eşit uzaklıkta dizilmelerinden ortaya çıkan bir plan kalıbıdır. İnformal(asimetrik)denge: Eksenin her iki tarafında aynı büyüklük ve şekle sahip olmayan, fakat eşit dikkat çeken objelerin dizilişleri ile elde edilir.
Denge; iki zıt kutubun anlık eşitlik göstermesi durumudur ve birinin diğerine üstün gelmeme durumu olarak da tanımlanmaktadır. Denge; simetrik denge, asimetrik denge ve radyal denge olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır.
Dengenin 2 tipi vardır:
Statik denge: Vücudun pozisyonunun yer çekimine karşı ayarlanmasıdır. Dinamik denge: Dönme, hızlanma ve yavaşlama gibi vücut pozisyonlarının ayarlanmasıdır.
Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Materyal tasarımı, herhangi bir mekan tasarımında olduğu gibi, web ögelerini fiziksel malzeme olarak ele alıyor. Google'ın Materyal tasarımı, ögeleri piksellerle oluşturulan bir dijital yüzey olarak değerlendirir. Kullanıcılar bu yüzeye dokunabilir, etkileşime girebilir ve yüzey bu etkileşime göre değişir.
İnformal değerlendirme, öğretmenin gün içerisinde sınıf ile ilgili kararlar almak veya öğretim şeklini uyarlamak için bilgi toplamasını ifade eder. Formal değerlendirme ise; önceden belirlenmiş bir süreci izleyen ve özel olarak oluşturulmuş araç veya aletleri kullanan bir değerlendirme türüdür (Aksoy ve Topuz, 2019).
İnformal değerlendirme testleri öğrencinin izlediği programla ya da gerçek dünyadaki görevleri ile ilgili performansına dayandırılan testlerdir. Standart başarı testlertinin ve psikolojik testlerin sınırlı yararlarına karşılık, alternatif bir seçenektir.
İnformal rol gerçekleşmesi beklenen görev ve sorumlulukların aksine, bir ekibin birlikte çalıştıkça oluşturdukları izlenimlere dayanarak takım üyesinden beklediği kişilerarası davranış modelidir.
'Denge' kavramı fiziki faktörler için sabit durma hali anlamına gelirken, durum ifadesi olarak bakıldığında birbirine zıt olguların kısa süreli, uzun süreli ya da kalıcı olacak biçimde sabit bir yapı oluşturması anlamına gelir.
Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
Bir cismin dengede kalabilmesi için üzerine etkiyen kuvvetlerin bileşkesi sıfır olmalıdır. SF=0=> S =0, S =0 olmalıdır. Bir cismin dengede kalabilmesi için üzerine etkiyen kuvvetlerin dönme noktasına ya da eksenine göre momentinin toplamı sıfır olmalıdır.
Statik denge; vücudun dengesini belli bir yerde ya da pozisyonda sağlama yeteneği iken, dinamik denge; hareket ederken vücudun dengesini sağlama yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Gökmen, 2013).
b) Asimetrik (Bakışımsız) Denge: Bir görsel tasarım hayali bir eksenle ikiye bölündüğünde, eksenin iki yanındaki görsel elemanlar birbirinden farklı veya eksene farklı uzaklıkta ise burada asimetrik dengeden söz edilebilir.
Diğer adı “Mozaik” denge olarak da bilinen kristalografik denge, eşit ağırlıktaki öğeleri tekrarlayarak tasarımda grid oluşturmayı ve dengeyi sağlamayı amaçlar. Kristalografik denge kullanarak oluşturulmuş tasarımlarda odak noktası yoktur. Fakat, grid sistem kullanılarak tasarım organize edilebilir.
Şekil, renk, resim ve tür gibi diğer öğelere eklenebilir. Boyut – Boyut basitçe ne kadar küçük veya büyük bir şeydir. Kompozisyonda, boyut öneminin bir göstergesi olarak kullanılır ve kontrast boyutlarını kullanarak bir görsel ilgi yaratabilir.
Değişiklik ve zıtlıkları içeren tasarım ilkesidir.Tasarımdaki çeşitlilik ilkesi,bütünün içerisinde canlı ve zengin bir çeşitliliğin de elde edilebilmesi için tasarımı farklı kılan bir unsur olacaktır. Çeşitlilik,tasarımın farklı durum, form, şekil, farklılık, vurgu,farklı boyut ve oranlarındaki kalite veya durumudur.
Telemetri günümüzün gelişmiş şehirlerinde veya şehir merkezlerinden uzak noktalardaki sayaçların (doğalgaz, elektrik, su…) bilgilerinin okunması ve işlenmesindir. Telemetri sadece sayaç bilgilerinin okunması ve fatura işlemlerinin tamamlanması olarak tanımlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri