'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Yoğurt, sütün Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus karışımı veya laktik asit starter kültürü ile fermente olmasısonucunda oluşan bir fermente süt ürünüdür.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; “Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente ürünüdür” şeklinde tanımlanıyor. Bir miktar yoğurda istenilen kıvamı sağlayacak kadar su ilave ederek ve sonra çırparak kolayca ayran yapılabilir.
Başlıca fermente süt ürünleri; peynir, yoğurt, ayran, kefir, kımız ve quarktır.
İlgili 29 soru bulundu
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Ürünün içeriğine baktığımızda İnek sütü, Su, Tuz, Ayran kültürü ve Probiyotik mikroorganizmalar olduğunu görüyoruz. Yani endüstriyel olarak üretilen ayranlara ilave olarak üründe probiyotik bakteriler ilave edilmiştir.
Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; ''Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.'' şeklinde tanımlanmaktadır.
Bira, sake, boza, chicha ve mahewu en popüler olan tahıl bazlı fermente içeceklerdir (Blandino ve ark., 2003). Mısır unundan yapılmış alkolsüz ekşi bir içecek olup Afrika ve Arap körfez ülkelerinde tüketilmektedir. Sorghum, darı maltı ve buğday unu su ile karıştırılıp fermantasyona bırakılmaktadır.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Sütün, çeşitli starter kültürler kullanılmak suretiyle fermente edilmesi sonucu (özellikle laktik asit fermantasyonu) oluşan, farklı aroma ve kıvama sahip süt ürünlerine; fermente süt ürünleri adı verilmektedir. Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
Bütün peynirler fermente edilerek yapılıyor ancak hepsi probiyotik içermez. Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir.
Beyaz Peynir fermente mi? Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılması ve bu pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür.
Türk Gıda Kodeksi‟ne göre ayran; «Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.» Şeklinde tanımlanmaktadır.
Amerikan süpermarketlerinde yaygın olarak bulunan kültürlü ayran, genellikle herhangi bir probiyotik faydaya sahip değildir. Ayranın yağı ve kalorisi azdır, ancak ayran, vitamin B12, riboflavin, kalsiyum ve fosfor gibi birçok önemli vitamin ve mineral içerir.
En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır. Ancak unutmamak gerekir ki her canlı bakteri içeren fermente gıda aynı zamanda probiyotik değildir.
Ayran, içerisinde su, yoğurt ve tuz içeren bir karışımdır. Yoğurdun da bir tür karışım olduğunu söyleyebiliriz, yani aslında ayran karışım içeren bir karışımdır. Ayran karışım türlerinden heterojen karışıma örnektir. Heterojen karışım, her tarafında aynı şekilde madde dağılımı olmayan karışımlardır.
=> Adi karışım da denmektedir. => Tek bir madde gibi görünmezler. Şimdi sorumuzun cevabı ; ayran ve süt heterojendir.
Ayran, karıışım türlerinden süspansiyon bölümüne dahildir.
Emülsiyon: Sıvının sıvı içinde heterojen olarak dağılmış halidir. Zeytinyağı ve suyun karışımı buna örnektir. Süspansiyon: Katının sıvı içerisinde homojen dağılmış halidir.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
Kefir ayran mı süt mü? Süt ürünleri içinde yoğurttan sonra en sık tüketilen ürün olan kefir; inek, koyun ve keçi sütünden yapılan, yüksek miktarda B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler, enzim ve probiyotik içeren ayran benzeri bir içecektir.
Sütaş Ayran İçtikçe İyi Hissedeceksin!
Besleyici, doğal, sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Yoğurt, su, tuz. Bir bardağı (250 ml'si) günlük kalsiyum ihtiyacının %25'ini karşılar. * Sütte doğal olarak bulunan süt şekerini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri