Tek başına maaş alacak kız çocuğu için SGK ve Bağkur kapsamında 2022 yılında bağlanacak en düşük emekli maaşı 1250,00 TL olacaktır. Başka hak sahibi varsa bu durumda kız çocuğuna bağlanacak olan en düşük babadan kızına maaş bağlanması ise 2022 yılında 625,00 TL olacaktır.
Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından sorgulanmakta. Dul kıza ölen babadan ne kadar maaş bağlanır? Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle % 50 hisse oranı ile eşe, % 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; vefat eden sigortalımızın 7.500 TL tutarındaki aylığı hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 3.750 TL, yetim çocuğa ise 1.875 TL tutarında ödeme yapılır.
Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Madde 68. — Dul ve yetim aylıkları : Ölenin bağlanmış veya bu Kanun hükümlerine göre hesaplanacak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylıklarının; a) Dul karı ve koca için % 50'si, ayhk alan ye timi bulunmayanların dul eşlerine % 75'i, b) Çocuklarla ana veya babanın her biri için % 25'i, oranmda bağlanır.
Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece maaş ödeniyor. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Herhangi bir prim ödemesi gerekmeyecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5000 lira ödeneceğini açıkladı. Dul ve yetim maaşı alanlar da maaş hakediş oranına göre ödemeden yararlanacak.
En düşük emekli maaşı düzenlemesi, emekli maaşı 7500 TL'nin altında olan vatandaşları kapsıyor. Meclisten geçen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Türkiye'de 7500 TL altı emekli maaşı olmayacak. Maaşı 7500 TL'nin üzerinde olan vatandaşların maaşlarında herhangi bir artırım olmayacak.
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak.
Hak sahibi eş, aylık alan çocuk yok, anne ve babanın ikisine de aylık bağlanacaksa: Eş hisse oranı 4/8 (Sigortalı çalışması yoksa/gelir aylık almıyorsa hisse oranı 6/8). Anne ve babanın her birinin hissesi 1/8.
Temmuz ayında yüzde 50 hisseye göre 2.500 TL yetim aylığı alanın, yüzde 49.25 zamla maaşı 2024 Ocak ayında 3.731 TL'ye çıkacak; ancak yüzde 50 hisseye göre en düşük maaş 5.000 TL'den az olamayacağı için, Ocak ayında 5.000 TL maaş yatırılacak. 2024 Ocak ayında yüzde 25 hisse oranına göre en düşük dul ve yetim aylığı ek ...
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır. Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefatı gerçekleşmeden önce emekli olmuş olmaları gereklidir. Vefat etmiş olan babanın SGK borçlarının tümü ödenmiş olmalıdır.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte olan mevcut yasaya göre evlenmemiş veya boşanmış ve işsiz kadınlar için anne/babanın sağlık güvencesinden koşulsuz yararlanabiliyorlardı ancak artık bu durum değişmiştir. Babanızın sağlık güvencesinden yararlanabilmenizin tek yolu maluliyet derecesinde özürlü olmanızdır.
SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK'lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün.
Boşanma sonucu çocukların sağlık hak sahipliği devam etmektedir. Anne ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı anne ya da baba üzerinden sağlanır.
En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanların maaşı şuan en düşük 1875 lira. Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak.
Böylelikle dul ve yetim aylıklarına da ek zam olarak 5 puan daha yansıtıldı ve toplamda yüzde 42.60 oranında artış yapıldı. Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor.Türkiye'de 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisi, dosya bazında 10 bin TL'nin altında maaş almayacak.
Ölüm Aylığı Alma Şartları
''Yasal ismi ölüm aylığı olan bu aylıkların, kocadan gelenine dul aylığı, ana-babadan gelenin de yetim aylığı denilmektedir. Kadın-erkek ayrımı olmadan vefat eşlerden aylık alabilmek için evli olmamak yeter şarttır. Evli olmadığı sürece kadın-erkek vefat etmiş emekli eşten dul aylığı alabilir.
Ölüm Aylığının Hesaplanması
Dul eş için, genellikle vefat eden sigortalının aylığının %50'si kadar ölüm aylığı bağlanır. Her bir çocuk için bu miktarın %25'i kadar ölüm aylığı bağlanır. Anne-baba için ise, eğer hak sahibi durumundalarsa, genellikle %25 oranında ölüm aylığı bağlanır.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri