Shielded Twisted Pair isimli ve çevirisinin Korumalı Bükümlü Çift olduğu STP kablo, UTP'den farklı olarak 4 tane korumasız ve bükümlü çift ile sarılmış bir folyo ya da örgüye sahiptir. STP kablolar; S/UTP ve F/UTP olarak da adlandırılabilir. Özellikle Fast Ethernet için oldukça tercih edilen bir türdür.
S/FTP kablo bir anlamda STP ve FTP kabloların kombinasyonu ile oluşmuştur. Bükümlü çiftlerin etrafı ayrı ayrı folyo ile sarılmışken, korumalı 4 bükümlü çifti saran bir folyo veya esnek bir örgü mevcuttur. Bu yöntem ile elektromanyetik parazitlere karşı maksimum koruma sağlanır ve en yüksek performans elde edilebilir.
STP kablolar; S/UTP ve F/UTP olarak da adlandırılmaktadır. En çok da Fast Ethernet için tercih edilen bir kablo türüdür. Dış etkilerin getirdiği gürültülere karşı kendini koruyan bir kablo türüdür. Ethernet ağları için tercih edilen bu kablo, veri taşıması yapmadığı için her iki sonda topraklandırma yapılmaktadır.
CAT-6 PE-S/FTP Veri İletişim Kablosu
Yaygın olarak kullanılan bu kablo türü ses ve görüntülerin sinyal yolu ile aktarılmasını sağlar. Elektromanyetik parazitlere karşı maksimum koruma sağlanır ve en yüksek performans elde edilebilir. Bu kablolar dış ortamlarda kullanım için uygundur.
Ayrıca ADSL hatlarında yaygın olarak kullanılır. 2 bakır tel kullanıldığında azami 10 mbps, 4 teli kullanıldığında ise azami 100 mbps'e kadar bant genişliği sağlayabilir. Ethernet protokolünde de kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
En dış kılıfın altında bir kat alüminyum folyo ile korumalı demek " / " sonraki harf ise UTP yazmakta olup U = Unshielded – Ekransız TP = Twisted Pair – Bükümlü Çift yani ekransız büklümlü çift demek oluyor Sonuç olarak bu kablo için en dışda folyo kaplı olup çiftler üzerinde koruma olmayan model kablodur diyebiliriz.
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır. Yani birbirlerinin en yakın rakibi olan bu kablolar arasında bile oldukça fark vardır.
Cat5 kablolar temel ağ ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırken, Cat 6 kablolar daha yüksek hızlara ve performansa olanak tanır. Cat 7 kablo ise daha üst düzey performans sağlayarak daha yüksek bant genişliği ve düşük sinyal gürültüsüne odaklanır.
Hız Farklılıkları
Cat6 kabloların 10 gigabit Ethernet desteğine sahip olması ve fiber kablolarınsa ulaşabileceği maksimum hızı 1 gigabit ethernettir. Hız konusunda da bu iki tür kablo arasında farklılıklar bulunmasının sebebi de cat6 kabloların 250MHz'ye kadar çıkabilen frekans değeridir.
Vatan Kablo CAT 7 S / FTP LAN Veri Kablosu, yerel alan ağında (LAN) yüksek hızlı veri, dijital ve analog ses ve video RGB sinyalleri iletmek için kullanılan gelişmiş bir performans kablosudur. Gigabit Ethernet (1000 baseT) standardını destekler ve 600MHZ'ye kadar bant genişliklerinde çalışır.
Etrafında iki iletken elementten yapılmış bir iç kablo vardır. Bu elementler bakır kablonun tam ortasından geçer ve kablonun esnek olmasını sağlar. UTP birbirine dolanmış çiftler hâlinde ve en dışta da plastik bir koruma olmak üzere üretilir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan kablo standardıdır.
Koaksiyel kablo veya koaks kablo, radyo frekansı (RF) sinyallerini bir noktadan diğerine ileten bir elektrik kablosudur. Genellikle bir iç iletken, bir veya daha fazla eşmerkezli iletken zırhı ve koruyucu bir dış kılıf veya dielektrik (yalıtkan malzeme) dış kılıftan oluşur.
TS Kabloları: TS veya “Tip-Sleeve” kabloları muhtemelen en yaygın dengesiz kablolardır. Genellikle gitar ve bas gitaristler tarafından gitarı amfiye veya pedal tahtasına bağlamak ve ayrıca pedalları pedal tahtasının kendisine bağlamak için kullanılırlar.
File Transfer Protocol olarak bilinen FTP kısaltmasıyla yer alan dosya transfer protokolü bilişim dünyasında sıkça kullanılır. İnternete bağlı 2 cihaz arasında dosya transferini kolay bir şekilde yapmanıza olanak sağlayan protokol hizmet ve uygulama açısından avantaj sunar.
"File Transfer Protocol" yani FTP, bir dosya transfer protokolü olarak geliştirilmiştir. İnternete bağlı olan iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlar. Web sitenize dosyalarınızı aktarmak isterseniz, FTP uygulaması sayesinde bunu kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
FTP, dosyaların bir bilgisayardan diğerine aktarılmasını sağlar. Bu protokol, web sitelerindeki dosyaların yönetimi, yedekleme ve diğer birçok amaç için yaygın olarak kullanılır. FTP'nin çalışma mantığı, bir sunucuya veya bir bilgisayara dosya göndermek veya dosya indirmek için kullanılabilir.
Cat 6 kablolar Cat 5/5e kablolara göre daha iletkendir ve yapı olarak daha uzun metrajlara veri iletebilmeleri mümkündür. Cat 6 kabloda bulunan dış parazit koruması Cat 5 kabloda bulunmaz. Buna ek olarak Cat 6 kabloda, kablonun dolaşmasını önleyen bir ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo da bulunmaktadır.
Ayrıca bu kablo 4 çift tellidir ve alüminyum folyo ve polyester ile kaplanmış, kalaylı bakır saç ile güçlendirilmiştir. Cat 6 kablonun gelişmiş versiyonu olan cat 6A kablosu 250 ila 500 MHz bant genişliğine sahiptir ve 100 metre mesafede 10 gigabit bağlantı hızını desteklemektedir.
CAT 7 kablo, veri aktarımı yapılacak her alanda, Telekom da ve internet bağlantılarında kullanılan bir veri aktarım kablosudur.
Cat 6, 10 Gbps'ye kadar veri iletim hızı sağlayabilir, ancak bu hızı maksimum 55 metre mesafede sürdürebilir.
Kesinlikle tüm modemlere uygundur.
CAT8 kablo, ağ bağlantılarında kullanılan bir Ethernet kablosu türüdür. CAT8, son derece yüksek hızlarda veri iletimi sağlamak için tasarlanmış en yeni ve gelişmiş bir kablo standardıdır. CAT8 kablolar, önceki Ethernet kablosu türlerine göre daha yüksek bant genişliği sunar.
“Ethernet kablosu kaç metre olmalı?” sorusu için net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Ancak kablonun uzunluğu internet hızını etkileyen temel unsurlardan biri. O yüzden 3 metrelik bir alan için 5 metrelik bir kablo kullanırsanız gereksiz bir kayıp yaşamış olursunuz.
cat 5 turu kablonun eri$imi max. 100 metre olarak gosterilir normalde.
Wifi ağları hızlı olsa da Ethernet bağlantıları daha hızlıdır. Bunun nedeni duvarlar, ağaçlar, mobilyalar, insanlar gibi engellerin radyo sinyallerine daha kolay müdahale edebilmesidir. Radyo dalgası iletimi sinyalin gücünden ödün verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri