Yapılan stajlar iş deneyimi olarak sayılır ve bunları özgeçmişinize eklemek, tam zamanlı iş bulmanıza daha fazla yardımcı olur.
Mezun olduktan sonra bir kurumda staj yaptıysanız, bunu da deneyim bölümüne girmelisiniz. Stajlar, profesyonel iş yaşamının ilk adımı olarak neredeyse tüm iş verenler tarafından deneyim olarak kabul edilir ve CV'nizi destekler. Dolayısıyla iş deneyiminiz olmadığı için endişelenmenize gerek yok.
Belirlenen kariyer hedefi kişinin başvurulacak pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerini tanıtıp başvuru amacını belirtirken yardımcı olacak önemli bir unsurdur. CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir.
CV'de iş deneyimi, profesyonel kariyeriniz boyunca çalıştığınız şirketlerin adlarını, çalışma sürenizi, pozisyonunuzu, sorumluluklarınızı ve başarılarınızı belirttiğiniz bölümdür.
İlgili 22 soru bulundu
Çalışan deneyimi, temelde çalışanın belirli bir şirkette karşılaştığı her etkileşim ve temas noktasının zirvesidir.
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir.
Deneyimler yazılırken ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. En son deneyim sahibi olduğunuz yer en üstte yazılır ve sonra eski deneyimler sıralı olarak yazılır. Deneyimleri yazarken meslek, firma, lokasyon, ay-yıl tarih aralığı mutlaka yazılmalıdır.
Yeni mezunsanız eğitim bilgileri ilk sırada yer almalıdır. Yeni mezun değil, belirli bir iş deneyimine sahipseniz, bir alt basamakta yer alan “iş deneyimi” bölümü “eğitim bilgileri” bölümünden daha önce yazılabilir.
Oluyor. Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
Çıraklar ve stajyerler primleri ödendiği sürece 4/A'lı olarak kabul edilirler. Her ne kadar bu sigorta tipi genel olarak meslek kazalarını kapsasa da öğrencilere staj süreci boyunca sağlık sigortası kapsar.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Kariyer ve Kişisel Gelişim
Okuduğunuz branşın sahadaki uygulamasını görmek, derslerde edindiğiniz bilgileri pekiştirmek, çalışan olma bilinci ve davranışı deneyimlemek, daha öğrenciyken iş dünyasından bir çevre edinmek gibi sebeplerle staj yapmanız size yarar sağlayacaktır.
Stajyerler, kendi alanlarındaki bir kurumda meslekleriyle ilgili deneyim elde ederken kendilerini geliştirme şansı elde ederler. Bir staj başvurusu yapmak için de CV yazmak gereklidir.
Öğrenci CV'sine temelde kişisel bilgileriniz, eğitiminiz, iş deneyimleriniz ve becerilerinizi eklemeniz gerekir. Başvuracağınız pozisyona özel olarak diğer detayları da yerleştirmelisiniz. Örneğin o pozisyonla ilgili olarak daha önceki başarılarınızı ve yeteneklerinizi yazın.
Üniversite mezunuysanız ilkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV'nize yazmanıza gerek yoktur. Peki lise? Lise bilgilerinizi yazabilirsiniz fakat illa yer vermenize gerek yok. Örneğin, CV'nizde yer açmak istiyorsanız lise bilgilerinizi belirtmeyebilirsiniz.
Hobiler bölümü, ilgi alanların ve hobilerinden bahsedebileceğin özgeçmişinizin önemli ancak isteğe bağlı bir bölümüdür. CV'de bir hobi listesi oluşturmak ve ilgi alanlarından bahsetmek, kişiliğini yansıtacağı için kim olabileceğin hakkında şirketlere fikir verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri