Zorunlu staj üçüncü ya da dördüncü sınıfta yaz döneminde gerçekleştirilen staja denilmektedir. Zorunlu staj sadece Temmuz ve Ağustos aylarından oluşan iki dönemden birisi içerisinde gerçekleştirilebilir yani Temmuz veya Ağustos dönemleri haricindeki herhangi bir ayda “zorunlu staj” yapılamaz.
Madde 8 – Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
Stajlar bir hafta kadar kısa veya 12 ay kadar uzun olabilir. Bunlar, uzun dönem staj ve kısa dönem staj olarak ikiye ayrılır. Uzun dönem staj, 6 ay ila 1 yıl aralığında gerçekleştirilen ve bu süre zarfında, üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların deneyim kazanmalarını sağlayan bir staj türüdür.
Sınavların bitiminden eğitim-öğretim döneminin başlangıcına kadar geçen süre içinde staj yapılabilir. Ancak ders programlarında dönem içinde haftada en az 4 iş günü boş günleri olması halinde staj yapabileceklerdir.
Q3) Hangi zamanlarda staj yapılabilir? A3) Yazın ve kış yarıyıl tatili sırasında staj yapılabilir. İlkbahar ve güz dönemlerinde veya final döneminde staj yapılamaz. Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Yaz stajı, yalnızca iki ya da üç aylık bir dönemi kapsayan ve diğer staj türlerine göre nispeten kısa süreli olan bir staj programıdır. Pek çok üniversitede, endüstri ya da mühendislik gibi bazı bölümler özellikle öğrencilere pratik deneyim kazandırmak üzere yaz stajı zorunludur.
Dönem uzatmazsın hocam.Derslerini bitirdiğin takdirde stajı da yapınca mezun olursun.Tabi eylül ekim aylarında anca mezun olabilirsin ama dönem uzatmazsın.
7. Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Çalışma süresi:
15 ila 18 yaş arası gençler ise: Günde en fazla 8 saat, haftada ise en fazla 40 saat çalışabilirler. 18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır.
* Staj, yukarıda belirlenen tarihler aralığında (24.07.2023-01.09.2023) ve 20 iş günü doldurulmak suretiyle yapılmalıdır.
2023 MESLEK STAJI GENEL BİLGİLER (Başlama Tarihleri Güncellendi) STAJLARINI YÜZYÜZE YAPACAK TÜM ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE: Staj başlama tarihleri olarak 03 Temmuz 2023 yada 17 Temmuz 2023 seçilebilir.
Staj kaçıncı sınıfta başlar sorusunun cevabı öğrencilerin eğitim durumuna göre değişir. Anadolu meslek ve teknik liselerde dördüncü sınıfta zorunlu staj programı vardır. Üniversitelerde de staj dördüncü sınıfta yapılır. Meslek yüksekokullarında ise ikinci yılda staj vardır.
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin fırsat eşitliği çerçevesinde ve liyakat esaslarına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanabileceği Ulusal Staj Programı 2023 yılı başvuruları, 18 Ekim – 18 Ocak tarihleri arasında https://kariyerkapisi.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir. Staj gördüğü işyeri işvereni öğrencinin devamsızlık yaptığı günler için ücretin kesilmesine karar verirse, aşağıdaki formül ile ödenmesi gereken ücreti hesap ederek bunun karşılığı ücreti öder.
Staj defterine ilk gün ne yazılır? Staj defterine ilk gün yazılması gereken bilgiler, staj yapılan kurumun ismi, tarih ve çalışmaya başladığınız saat gibi temel bilgilerdir. Bunun yanı sıra, staj sürecinin ilk gününde edindiğiniz izlenimler, gözlemler ve deneyimler deftere yazılmalıdır.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Cevap: Staj yapabilmek için herhangi bir not ortalaması kriteri aranmamaktadır.
Bir yaz döneminde hem Yaz Stajı 1'i hem de Yaz Stajı 2'yi yapabilir miyim? Eğer 2 stajınızı da aldığınızda o dönem mezun olacaksanız iki stajınızı da o dönem yapabilirsiniz. Sadece mezun durumundaki öğrenciler iki stajını da aynı dönem yapabilir.
İşyeri stajında çalışan stajyer öğrencinin (SGK) sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda zorunlu staj programında mevcut işyerinin stajyer öğrenciye ücret ödemesi gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen stajyer maaşı, işletmenin personel sayısına göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri