Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
Dönem içerisinde geçerli olan net asgari ücret miktarından AGİ ücretinin düşülmesi ve çıkan sonucun yüzde 30 ile çarpılması sonucunda ulaşılan rakam, stajyer maaşını vermektedir. Hesaplama sonucunda ortaya çıkan aylık ücret, stajyerler için belirlenen sabit maaştır.
Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12'nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 50'sinden aşağı ücret verilemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjde kapsamında kamu kurumlarında Ulusal Staj Programı kapsamında staj yapan gençlere ise asgari ücret ödeniyor.
İlgili 29 soru bulundu
Stajyer Öğrencilere Maaş Vermek Zorunlu mu? Staj zorunluluğu olmayan ve gönüllü olarak staj yapan öğrenciler için devlet katkısı ödemeleri yapılmamaktadır. Bu öğrencilere yapılacak olan staj ödemelerinden işletmeler sorumludur.
Staj parası alamayan kişiler, uzman bir avukata verecekleri vekalet ile ücret alacaklarının takibini gerçekleştirebilir. Staj parası için işverene başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak geriye dönük alacaklarda zamanaşımı süresi 5 yıl olup, 5 yılı aşan süreler alacak talep edilememektedir.
Sabah'ın haberine göre, asgari ücret zammı için birinci seçenek olarak yüzde 30 zam formülü ortaya çıktı. Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11 bin 58 TL, brüt ücret ise 13 bin 10 TL olacak.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Yine ayni Kanunun 25. Maddesinde, "öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır."denilmektedir. İlgi (a) Meslek Eğitimi Kanunun 26. Maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yil tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir." denilmektedir.
Ücret ve Sigorta İşlemleri
MADDE 14- (1) Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip en geç beş iş günü içerisinde ücret ödenir.
Stajyerlere ödenen ücrete ciddi de devlet desteği bulunuyor. Şöyle ki; 20'den fazla çalışanı olan işyerlerinin çalıştırdıkları her bir stajyer için ödedikleri ücretin üçte birine devlet destek oluyor. 20'den az çalışanı olan işyerlerinde ise devlet desteği ücretin üçte ikisi oranında.
- Stajyer ücreti net asgari ücretin yüzde 30'undan az olamaz. - Yatırılan ücret net asgari ücretin yüzde 30'dan fazla olsa dahi verilecek olan devlet teşviki değişmemektedir. - İşletme de 20'den az personel çalışıyorsa net asgari ücretin yüzde 30'unun 2/3'ü devlet teşviki olarak yatırılacaktır.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
Mesleki eğitim 12.sınıf öğrencilerine (kalfalara) stajyer ücreti için asgari ücretin net tutarının en az %50'si, Çırak ve aday çıraklara net asgari ücretin en az %30'u ödenmektedir.
2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
2022 yılında geçerli olan yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra stajyer ücreti 1.650,11 TL olarak ödenmekte.
Stajlar bir hafta kadar kısa veya 12 ay kadar uzun olabilir. Bunlar, uzun dönem staj ve kısa dönem staj olarak ikiye ayrılır. Uzun dönem staj, 6 ay ila 1 yıl aralığında gerçekleştirilen ve bu süre zarfında, üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların deneyim kazanmalarını sağlayan bir staj türüdür.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Staj e devlette görünür mü? E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri