Gözü sulu DEYİMİ AÇIKLAMASI En küçük sevinç ya da üzüntü karşısında hemen ağlayıveren, gözyaşlarını tutamayan.”Senin kız da ne kadar gözü sulu biriymiş.”
SULUGÖZ – SULU GÖZLÜ
Hemen ağlayıveren, göz yaşını tutamayan (kimse): Ben sulu gözlülere kızarım biliyor musun; fakat bâzan ağlamak iyi gelir insana (Bekir Büyükarkın).
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir. Yani bir kişi yaptığı gözleme göre karşıdaki kişinin göz diktiğinden bahsedebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Göz değmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: uğursuzluk, kötülük getirdiğine inanılan kıskanç veya hayran bakışlar dolayısıyla kötü bir duruma düşmek.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Her şeyi gören göz, Tanrı'nın herkesi gözlemesinin ve korumasının bir sembolüdür. Her şeyi gören göz genellikle çevresinden ışınlar yayılan bir daireyle çevrelenmiş tek bir insan gözü olarak resmedilir.
Göz doyurmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey görünüşü ile umulduğundan çok etkilemek.
Gözleri kapanmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde. “Kaşla göz arasında kapıverdi mendili.”
Göz açtırmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Baskı altında bulundurarak başka bir şeyle uğraşmasına fırsat vermemek.“Çalışan işçilere hiç göz açtırmadı.”
Göz emeği harcamak; gözün dikkatini, elin emeğini gerektiren ince bir iş yapmak ve işte uzun süre çalışmak. “Onca göz nuru döktüğü el işleri ürünleri çok ucuza satılınca kahroldu.”
TDK'ye göre anlamı... 'Sulu göz' kelimesinin doğru yazılışı nedir? Kelimenin doğru yazılışı "sulu göz" şeklindedir.
Sululuk etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cıvıklık etmek, taşkın hareketlerde bulunmak, ciddi davranmamak.
Aköz sıvısı olarak bilinen göz içi sıvısı lensin bağlantı noktalarının yakınındaki silier cisimden salgılanır, lensin ön yüzeyinden akarak ön kamaraya gelir. Burada lens ve korneanın beslenmesini sağlar. Ayrıca gözün şeklini oluşturacak basıncı meydana getirir.
[1] Alımlı, çekici. [2] Güzelliğiyle dikkati ve ilgiyi üzerine çeken güzellik.
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır.
görünüşüyle umulduğundan çok etkilemek. Bu futbolcu antrenmanda göz doldurdu.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
“Hamsa” veya avuç içinde resmedilmiş göz ise Arap ve Yahudilerde kem gözden koruyan, ırak tutan bir tür nazarlıktır. Hamse veya hamiş sözcüğü elin beş parmağını ifade eder. Aynı zamanda Hz. Muhammet'in kızı Fatma'nın veya Meryem'in eli anlamına gelir.
görmeleri halinde, şaşılık ya da gözlerde kayma gibi diğer belirtileri aramadan bir göz doktoruna başvurmasında fayda vardır. Göz tembelliği tanısı göz muayenesi ile konur. Muayenede gözlerde herhangi bir kayma, gözlerden biri ya da her ikisinde herhangi bir görme bozukluğu olup olmadığına bakılır.
Ateş püskürmek deyimi, çok kızmak, sinirlenmek, öfkelenmek ve sinirlerini kontrol edememek anlamına gelmektedir. Ayrıca sinir ve öfkesini kontrol edememekten dolayı ne söylediğini bilmemek, sinirli konuşmakta yine ateş püskürmek anlamındadır. Babası çocuğa karşı adeta ateş püskürüyordu.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri