Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Öğrenci, devam etmediği günleri (rapor, izin vb.) staj belgelerinde belirtmek zorundadır. Raporlu ve izinli olunan günler staj süresinden sayılmaz.
Heyet raporu alan personelden maaş kesintisi yapılmaz.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır.
Staj süresince mazeretsiz devamsızlık yapılamaz. Mazeretsiz üç gün üst Page 5 üste gelmeyen stajyerin stajına son verilerek durum Staj Komisyonuna bildirilir. Geçerli mazeret durumlarında öğrencinin belgeli mazeret gün sayısı kadar staj süresi staj sonuna eklenir.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Zorunlu staj yapan ancak 3308 sayılı kanun kapsamına girmeyen ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrencilere maaş verme zorunluluğu bulunmuyor. Eğer iş yeri maaş ödemek isterse stajyerin alacağı ücretten Gelir Vergisi ve Damga Vergisi'nin kesilmesi gerekiyor.
Staj için sağlık raporu 'nu yalnızca işyeri hekimleri düzenleyebilir. Aile hekimleri bu belgeyi veremezler. Aile hekimlerinin işe giriş sağlık raporu kapsamında olan işe giriş sağlık raporu hizmetini verebilmeleri için, raporu isteyen firma az tehlikeli sınıfta olması ve 50 den az çalışanı bulunuyor olması gereklidir.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
Raporun ilk sayfası, pratik çalışmayı yapan öğrencinin adını, soyadını, numarasını, bölümünü, yapılan stajın numarasını içeren kapak sayfası olmalıdır. Rapor Türkçe veya İngilizce olarak yazılabilir. Raporlar ciltli veya dosya içerisinde teslim edilir.
Avukat yanı staja ilişkin olarak ilk üç ayın sonunda ve altı ayın sonunda staj yaptığınız avukat tarafından kesin olarak tarih belirten rapor verilmesi ve bu raporların en geç 10- 15 gün içinde Baroya ulaştırılması gerekmektedir.
Staj muafiyeti için kimler başvuruda bulunabilir? Staj yapacağı dönem içinde programı ile ilgili sektörde, ilgili birimde ve meslek alanında SGK'ya tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma durumunu belgelendirmeleri koşulu ile zorunlu stajından muaf sayılabilirler.
Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor.
Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
Görüleceği üzere Ekim 2023 itibari ile asgari ücret almakta olan bir sigortalı çalışanın; günlük yatarak tedavi durumunda yapılacak ödemesi 223,5 Türk lirası, Günlük ayakta tedavi durumunda ise kendisine yapılacak ödeme 298 Türk lirasıdır.
Örgün Eğitimde olduğu gibi MESEM'de asla devamsızlık silmek yoktur. Bulaşıcı hastalık ve ağır yoğun bakım tarzı gerektiren (ameliyat,trafik kazası,covid) durumlarda hastaneden alacağınız belgelere sadece işlem yapılmaktadır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Evet. Silinmesi gerekiyor. Stajınızla ilgilenen hocanıza sorup bilgi alın siz yine de, en kesin bilgiyi o verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri