“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
Dine ve dünyaya yönelik faydalı işlerle bu işleri yapan kimseler için kullanılan bir kavram. Sâlih mümin anlamına gelen bir terim. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Sâlih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Sâlih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlas ve ihsan gelmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
Başta iman olmak üzere, namaz kılmak, oruç tutmak, Hacc yapmak, Kur'an okumak, anne babaya itaat etmek, sadaka vermek, zekât vermek, emanete riayet etmek, Allah için sevmek, din kardeşinin işini kolaylaştırmak, ilimle meşgul olmak vs. hepsi birer salih ameldir.
Saliha zevce, yüce bir edeb ve güzel bir ahlakla süslenen kadındır. Kendisinden çirkin söz duyulmaz, kalp kötülüğü veya kötü arkadaşlık da görülmez. Tam tersi güzellik, saflık ve temizlik ile donanmıştır, yumuşak bir muamele ve güzel sözle konuşma ile süslenmiştir.
Sözlükte iş, çaba, fiil, çalışma gibi manalara gelen amel kelimesi Kur'an'da mümin olsun kâfir olsun insanın bilinçli olarak yaptığı işleri ifade eder. Salah kökünden türeyen Salih kelimesi ise faydalı, iyi, doğru, güzel olan demektir.
Allah'ın sevdiği kullar ise muhsin, muttaki, mütevekkil, sabirin kullardır. Şimdi bunları tek tek açıklayalım. Muhsin, ihsan sahibi kul anlamına gelir. İhsan ise; iyilik ve lütufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allâh'a ihlâsla kulluk etmek mânâlarına gelmektedir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
"Şüphesiz Rabbim(iz) çok merhametlidir ve kullarını çok sever." (Hud, 11/90).
Allah-u Teâlâ'nın En Çok Sevdiği İbadet: ”NAMAZ”
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Salih ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Elverişli, uygun, yarar. Yetkisi olan (kimse), yetkili. Dinin emrettiği hususlara uygun davranan, iyi amel sahibi, günah işlemekten kaçınan (kimse).
"Salih amel" Allah'a ibadet yapmak ve insanların yararı için yapılan faydalı işler anlamına da gelir. Meşru olan ve helal olan her türlü iş, sağlam, düzgün ve dürüst bir şekilde yapılıyorsa bu salih amel şeklinde de tanımlanır. Kuran'da yüze yakın pek çok ayette, iman etmek ile salih amel işlemek de yan yana geçiyor.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
Salih, dine ve dünyaya yönelik faydalı işlerle bu işleri yapan kimseler için kullanılan bir kavramdır. Bunları yapan erkeğe salih kadına da saliha denir. Bu nedenle her Müslüman erkek salih olmaya her Müslüman kadın da saliha olmaya çalışmalıdır.
Asil kadın, şakalar karşısında alınganlık göstermez. Kahkahanın dünyayı daha güzel yaptığını bilir. Kadere yenilmemeyi bilir. Herkesin kendisine üzülme oranı vardır, ancak asil kadın bu acımanın, karşısına çıkan fırsatları engellemesine izin vermez.
“Salih amel”, din dilindeki yaygın kullanımı ile öncelikle Allah Teâlâ'ya ibadet ve taatte bulunmak, Allah'ın kullarının yararına faydalı işler yapmak demektir. Helâl ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu, salih amel olarak nitelenir.
Bir kişinin oruç tutması, namaz kılması, Kur'an okuması, hacca gitmesi ve iman etmesi salih ameller olarak ifade edilebilir. Kişinin zekat vermesi, sadaka vermesi, ilimle uğraşması da salih amel olarak bilinmektedir. Allah'ın bizden yapmamızı istediği ibadetlerin her biri salih amel olarak nitelendirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri