Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır.
Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Staj için sağlık raporu 'nu yalnızca işyeri hekimleri düzenleyebilir. Aile hekimleri bu belgeyi veremezler.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
İlgili 39 soru bulundu
Yani bunlar, işletmelerdeki pratik eğitimleri sırasında bir iş kazasına uğradıklarında, raporlu kaldıkları süre boyunca SGK'dan kaza parası alabilecektir.
Ancak, bir işletmede yapılan staj süresinin en az 30 gün olması gerekir. Eğer staj yapılan gün sayısı 30 günden az ise staj geçersiz sayılır.
[Fotokopi verilcekse okuldan 'Aslı gibidir' yaptırılmalıdır. İş Sağlığı Ve Güvenliği Belgelerinin geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 1 yıldır.)
Sağlık raporu almak için öncelikle herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeniz yeterli. Özel hastaneler, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve aile hekimlerine sağlık raporu almak için başvurulabilir.
Staj süresince mazeretsiz devamsızlık yapılamaz. Mazeretsiz üç gün üst Page 5 üste gelmeyen stajyerin stajına son verilerek durum Staj Komisyonuna bildirilir. Geçerli mazeret durumlarında öğrencinin belgeli mazeret gün sayısı kadar staj süresi staj sonuna eklenir.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Sağlık Kurulu Raporu randevuları ile ilgili işlemler için öncelikle 182 Merkezi Hastane Randevu Sistemi'nden (MHRS) yada 182 nolu telefondan Ek Bina Sağlık Kurulu Heyeti için randevu almak gereklidir. Sağlık Kurulu İşlemleri İçin 182 veya MHRS Üzerinden Randevu Alınarak Müracaat Edilmektedir.
Staj defterinin bütün sayfaları onaylı olmalıdır. Üzerinde, imza, kaşe, mühür veya tarihler bulunmayan, silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj raporları/defterleri kabul edilmez.
Staj yapan öğrencilerin sigortaları okumakta oldukları okul tarafından yapılmaktadır. Okulların kişilerden istedikleri belgeler ile birlikte başvurmaları durumunda okullar stajyerlerin staj süresini göz önüne alarak sigorta başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek sigortalarını başlatır.
Sağlık raporu; devlet hastanelerinden, özel hastanelerden, aile hekimlerinden alınabilir. Sağlık raporu almak isteyen kişi bir dilekçe ile başvurabilir. Daha sonra sağlık kurulundan verilen çizelge ile çizelgede yazılı olan doktorlara tek tek muayene olmak gerekecektir.
Hem az tehlikeli grupta yer alan hem de çalışan sayısının uygun olması durumunda sağlık merkezlerinden tek hekim sağlık raporunu kolaylıkla alabilmektesiniz. Raporu alabilmek için sadece aile hekimine başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
e-Devlet üzerinden sağlık raporu almak oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir. Bunun için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Eğer henüz e-Devlet şifreniz yoksa, PTT şubelerinden veya mobil uygulamalar üzerinden alabilirsiniz.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Staj muafiyeti için kimler başvuruda bulunabilir? Staj yapacağı dönem içinde programı ile ilgili sektörde, ilgili birimde ve meslek alanında SGK'ya tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma durumunu belgelendirmeleri koşulu ile zorunlu stajından muaf sayılabilirler.
Mücbir bir sebep olmadıkça öğrencinin, teklifini kabul etmiş olduğu işverenin stajını iptal etmemesi önerilir. Stajını iptal etmek isteyen öğrenciler ancak işverenlere mücbir bir sebep sunarak stajlarını iptal ettirme talebinde bulunabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri