Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcek ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
Uzun ömürlüdür, çürümez, koku yapmaz, böceklenmeye neden olmaz.
Taşyünü ürünlerini 13 yıldan bu yana EUCEB sertifikasıyla sunan İzocam, yaptığı sürekli yatırımlarla bu alanda da ilklere imza atarak sektörüne liderlik ediyor. İzocam Taşyünü 13 yıldır sahip olduğu EUCEB sertifikası ile insan sağlığına zarar vermeyen bir ürün olduğunu uluslararası standartlarla kanıtlıyor.
Malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi dirence sahip olduğu anlaşılır. Bu doğrultuda camyünü, ortalama 2.2 ile 2.7 arasında bir R değerine sahiptir. Taşyünü ise 3.0 ile 3.3 arasında değişen bir R değerine sahiptir. Dolayısıyla taşyünün ısıl geçirgenlik direnci, camyününe göre daha yüksektir.
Fakat yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır. Su iyi bir iletken olduğundan mineral yün elyaflarının arasında yer aldığı sürece malzemenin yalıtım özelliğini azaltmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990'lı yıllardan sonra, Türkiye'de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Taş yünü inşaat, gemi ve tesisat gibi sanayi alanları ile evlerde de ısı ve ses yalıtımı sağlar. Çatı, dış cephe, iç duvar bölmeleri, pencere ve kapılarda meydana gelen ısı kayıplarını büyük oranda engeller. Oda sıcaklığını ortalama bir seviyede tutarak konfor şartlarının devam etmesine yardımcı olur.
Halk arasında asbestin (amyant) diğer adlarından birisi ''kaya yünü''dür. Bazen de ”taş yünü” diye de anılıyor. Asbest lifsi olup, asitlere, basınca, ısı ve ateşe dayanımlıdır.
Taşyünü ısı yalıtımı (mantolama), ses yalıtımı ve yangın yalıtımı amacıyla sıkça kullanılan bir yalıtım malzemesidir.
Kaya yünü olarak da isimlendirilen taş yünü; volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi mineral, inorganik taşların 1400-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesi sonucunda elde edilir.
İlk bakışta ekonomik gibi görünen taş yünü ceketler kısa ömürlüdür. Bu nedenle, sadece birkaç yıl içerisinde ürünlerin yalıtım performansında düşüş yaşanabileceği gibi tüm ürünleri de yenilemek zorunda kalınır.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
Binanın dış cephesine yapıştırılarak bu yalıtım işlemini gerçekleştiren taşyünü, yapıştırılırken taşyünü yapıştırma harcı kullanılmaktadır. Bu harç sayesinde taşyününden yapılan yalıtım malzemesinin binanın dış cephesine sağlam bir şekilde, arada her hangi bir boşluk kalmaksızın yapışması sağlanmaktadır.
Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Suya karşı oldukça dayanıklı olan taş yünü,neme karşı da dirençlidir. Su emme kapasitesi düşüktür, bu da rutubet ve küf oluşumunu engeller. Islak bölgelerde ve su yalıtımı gerektiren alanlarda kullanılarak suyun binalara nüfuz etmesini engeller.
Taşyünü Levha 50 Kg/M3 5X60X120 Cm 1 Paket.
70 yoğunluk 8cm taş yünü 1 pakette 5 plaka vardır. 1 paket 3,60M² ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan taşyünü mantolama m2 fiyatı 80 ila 120 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düzgün uygulanıldığı takdirde, yangın gibi felaketlerden insanların hayatını kurtarabilecek bir malzemedir.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
– Bir paket : 5.76 m2 'dir.
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri