Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Mesleki ve teknik eğitim alan öğrenciler, işletmelerde staj yaparak mesleki bilgi ve becerilerini geliştirirler. 3308 Sayılı Kanun, bu stajları yapan öğrencilere asgari ücretin belirli oranlarında ücret ödenmesini zorunlu kılmaktadır.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
- İşyerlerine ödenecek tutar İŞKUR tarafından YÖK'e aktarmaktadır. YÖK Üniversitelere, Üniversitelerde işyerlerinin hesaplarına parayı aktarmaktadır. - Gecikmeli de olsa işyerlerine devlet teşviki tutarları yatırılmaktadır.
✓ Zorunlu stajda 3308 Sayılı kanun kapsamına girmeyen ve de mesleki eğitim görmeyen bir öğrenciye ücret ödeme zorunluluğu yoktur, gönüllü stajda normal çalışan olarak göründüğünden en az asgari ücret ödemesi yapılması gerekir. ✓ Zorunlu stajyerler, sadece Kısa Vadeli Sigorta Kolları kapsamında sigortalanırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Staj parası alamayanlar ne yapmalı? sorusunu soran birçok kişi, hali hazırda ellerinde bulunan staj sözleşmesini, devamsızlık çizelgesini ve SGK bildirisini dilekçe ekinde sunarak geriye dönük alacaklarını talep edebilir.
Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir.
Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücret tutarının yüzde 30'u tutarında ücret ödenmelidir. Buna göre işletmeler için zorunlu stajyer maaşı 5.100,64 TL'dir.
Bu çalışmaları karşılığında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre kendilerine “stajyer maaşı” adı altında belirli bir ücret ödeniyor. İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Bu kararla hiçbir stajyer, yarı yıl tatilinde staja gitmeyecektir. Ücretli izin sebebiyle de stajyer öğrencilerin ücretlerinin ödenmesi ve kesinti olmaması gerekmektedir.
TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artış oranı kadar yükselecek. Bu rakam, 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak.
- TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. - E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. - Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
-Stajyerlerin ücretleri, staj yaptıkları birim bütçesinden staj bitimini müteakip en geç on (10) iş günü içerisinde ödenir. 18- STAJ YAPARKEN UYMAM GEREKEN KIYAFET ZORUNLULUĞU VAR MI? -Kıyafet konusunda staj yapacağınız birimin belirleyeceği şekilde davranmanız gerekmektedir.
Örneğin 2024 yılı asgari ücretine göre stajyer öğrenci maaşı olan 5.100.64 TL'nin kaçta kaçını devlet kaçta kaçını işveren ödeyecek 7346 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Stajyerin çalıştığı işletmede 20 kişiden az personel çalışıyorsa 5.100.64 TL güncel maaşının 3.400.42 TL kadarını devlet öderken kalanını işveren öder.
Buna göre asgari ücret brüt 20.002,50 TL, net 17.002,12 TL'dir. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2024 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 5.100,64 TL olarak güncellenmiştir.
Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Her ayın 4'üne kadar gelen başvurular toplanarak bir liste haline getirilir. Bu liste her ayın 5'inde Üniversitemiz Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına gönderilmektedir. Teşviklerin yatırılacağı hesapta para olması durumunda teşvik tutarları kişi ve şirketlerin belirttikleri IBAN numaralarına yatırılmaktadır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Stajyer maaşı 2024 Ocak ayı itibarıyla zamlı olarak hesaplara yatacak.
Öğrenci stajını bir yada 2 (iki) farklı işletmede yapabilir. Madde 7 – Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir.
Düzenleme gereğince, staj yapan öğrencilerin sözleşmede belirlenen ücreti her ayın 10'uncu gününe kadar işletmeler tarafından öğrencinin banka hesabına ödenecek, işveren tarafından ödenen devlet katkısı tutarı ise ayın 25'ine kadar işletmenin hesabına yatırılacaktır.
Staj süresince devamsızlık hakkım var mı? Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri