Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır. Devlet katkısı olarak, ayın 25´ine kadar iş verene ödenir.
Stajyer Maaşı Nasıl Hesaplanır? Stajyerlerin maaş hesaplaması, staj yapılan dönem için geçerli olan aylık net asgari ücret baz alınarak yapılmaktadır. Ayrıca net asgari ücret baz alınmaktadır. Buna göre 20'den fazla çalışanı bulunan iş yerlerinde “Stajyer Maaşı = Net Asgari Ücret x %30” formülü ile hesaplanabilir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin mesleki eğitimlerini gerçekleştirdikleri işletmelerdeki işverenlere, ödenecek ücretin tamamı destek olarak verilecektir. Diğer eğitim kurumlarında/okullarda öğrenim gören ve işletmelerde staj yapacak öğrencilere işletmedeki çalışan sayısına göre devlet desteği tutarı değişecektir.
Stajyer maaşı devlet desteği ne zaman ödenecek? Stajyer çalıştıran işletme en geç ayın 10'una kadar stajyere ücretini ödeyerek okula başvurursa destek tutarları ayın 20'sine kadar hesabına aktarılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Öte yandan şirkette çalışan kişi sayısına göre stajyer maaşlarına devlet desteği de veriliyor. Buna göre; 20'den az kişi çalıştıran şirketlerde stajyere ödenecek asgari tutarın 2/3'ü, 20 ve üzeri çalışanı olan şirketlerde ise stajyere ödenecek asgari tutarın 1/3'ü devlet tarafından karşılanıyor.
İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir kamu kurumudur. Bu nedenle, İŞKUR stajyer maaşları genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında ödenir.
İşyeri stajında çalışan stajyer öğrencinin (SGK) sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda zorunlu staj programında mevcut işyerinin stajyer öğrenciye ücret ödemesi gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen stajyer maaşı, işletmenin personel sayısına göre değişmektedir.
Staj parasını alamayan öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu İlgi (c) İşletmede Beceri Eğitimi Sözleşmesinin 7.Maddesinde de "Öğrenciye yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verilir." denilmektedir.
Ynt: Stajyer Ücretleri de Bankaya mı? Lise stajyerleri 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'na tabi olarak çalıştırılmaktadır. İlgili yönetmelik ise 818, 5953, 854 ve 4857 sayılı kanunlara tabi çalıştırılan işçi, gazeteci ve gemi adamlarını kapsamaktadır. Bu nedenle lise stajyerlerine elden ödeme yapılabilir.
Maaş hesaplamasında o yılın net asgari ücret tutarından asgari geçim indirimi miktarı düşülür ve kalan net rakam üçe bölünerek meslek lisesi stajyer öğrencisinin alması gereken aylık maaş miktarı hesaplanır.
Çalışma süresi:
15 ila 18 yaş arası gençler ise: Günde en fazla 8 saat, haftada ise en fazla 40 saat çalışabilirler. 18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır.
Ziraat Bankasında stajyerlere yapılan ücret ödemesi, asgari ücretin AGİ haricinde ki kısmının yüzde 30'u kadardır. Buna göre 2023 yılında Ziraat Bankası stajyer maaşı 3.420,60 TL olarak belirlenmiştir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Staj sigortasına dair tüm detayları e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
16- STAJ SONUNDA ÜCRET ÖDEMESİ YAPILACAK MI? - “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun "İzin" başlıklı 26. maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir.
Mesleki eğitim gören çırak ve stajyerlerden 3208 Sayılı Kanun kapsamındaki çırak ve stajyerler için ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ücret tutarı, personel sayısı 20 ve üzerinde olan işletmelerde net asgari ücretin yüzde 30'undan, 20'den az personeli olan işletmelerde ise yüzde 15'inden az olamaz.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR? İşyeri Uygulama Eğitimine giden öğrenciye ait Ücretin hesabına yatırıldığına dair banka dekontu (kanıtlayıcı belge) ve "Öğrenci ve İşveren Bilgi Formu" nun her ayın 4'üne kadar [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir. Başvurunun işyeri tarafından yapılması gerekmektedir.
Ücret ve Sigorta İşlemleri
MADDE 14- (1) Stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesi gereğince staj yaptığı kurum tarafından staj bitimine müteakip en geç beş iş günü içerisinde ücret ödenir.
Stajyer Maaşları Ayın Kaçında Yatar? Devlet kurumunda staj yapan kişilerin maaş ödemeleri genellikle ayın 15'i ile 20'si arasında yapılmaktadır.
Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri