Starbucks ve İsrail Delek Grubu, 2001'de Starbucks'ın İsrail'de bir alt şirketini kurmak için iş birliği yaptı. 2001'de kurulan ortak girişim, %80,5'ine Delek ve %19,5'ine Starbucks sahipti.
SORULAR VE CEVAPLAR: Starbucks veya Howard Schultz'un İsrail'e mali destek sağladığı doğru mu? Hayır. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir.
Starbucks, Seattle merkezli bir kahve dükkânı zinciridir. İlk şubesi Seattle'da açılan zincirin Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk şubesi Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Vancouver'da, Kuzey Amerika dışındaki ilk şubesi ise Japonya'nın başkenti Tokyo'da açılmıştır.
Peki neden? Starbucks'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde mağazalarının açma ve işletme yetkisi Kuveyt merkezli Alshaya Group'a ait. İsrail'de ilk Starbucks şubesi açıldığında işletmecisinin Kuveyt merkezli olması sebebiyle boykot edilmiş ve kâr elde edememesi üzerine kapatılmıştı.
Starbucks'ın Orta Doğu'daki işletme haklarına sahip Kuveyt merkezli Alshaya Group, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle boykotların hedefi haline gelen kahve zincirinin bölgedeki mağazalarında işten çıkarmaya gitme kararı aldı.
İlgili 40 soru bulundu
Starbucks veya Howard, İsrail hükümetine ve/veya İsrail Ordusu'na finansal destek sağladığına dair söylentiler kesinlikle doğru değildir. Starbucks, halka açık bir şirkettir bu nedenle her yıl yapılan kurumsal bağışları bir vekâlet beyanı aracılığıyla açıklamak zorundadır.
Starbucks, kahve deneyimini kişiselleştirmek amacıyla kahve fincanlarına müşterilerinin isimlerini yazmaya başladığında insanlar gizliliklerinin ihlal edildiğini hissettiler.
İddialara göre Starbucks, İsrail'deki diğer Arap ülkelerindeki pazarı kaybetmemek adına İsrail'den çekilmiş. Ancak Starbucks, İsrail'de şube açmama kararının politik bir sebep olmadığını savunuyor. Şirkete göre asıl sebep, İsrail'in kahve kültürü ile şirketin uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.
Sosyal medyada yayılan yalan haberlere ve asılsız beyanların aksine Starbucks markasının herhangi bir siyasi oluşumla ilgilisi ve bağlantısı bulunmamaktadır. Şirket gelirleri ve kârı, herhangi bir hükümeti veya askeri operasyonu finanse etmek için asla kullanılmamıştır ve kullanılmayacaktır.
Amerikan kahve zinciri Starbucks, 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ardından İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle boykotlu markalar listesinin en başında geliyor. 7 Ekim'den bu yana boykot edilen Starbucks'ın ekonomik olarak dar boğaza girdiği biliniyor.
Starbucks ve LGBT
Dünya genelinde 30 ülkede altı bine yakın şubesi bulunan Starbucks, eşcinsel evlilikleri desteklediğini duyurarak, bu çerçevede yapılan tüm çalışmalara katkı sunduğunu açıkladı.
Starbucks'ın, Türkiye'yi de kapsayan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde mağazalarının açma ve işletme yetkisi Kuveyt merkezli Alshaya Group'a aittir. Starbucks, kökleri Amerika Birleşik Devletleri'nde olsa da, dünya çapında faaliyet gösteren bir kahve markasıdır.
Starbucks eskiden Sek tam yağlı süt kullanıyordu. Şu anda standart olarak İçim yarım yağlı süt kullanıyor. Bundan dolayı süt kullanılan kahvelerin tadı yavan hal aldı.
Kentucky Fried Chicken veya kısaca "KFC" olarak bilinen, Louisville, Kentucky, ABD merkezli bir fast food restoran zinciri.
Burger King, 2010 yılında Brezilya merkezli 3G Capital tarafından satın alınmıştır. Şirket, şu anda Restaurant Brands International (RBI) çatısı altında faaliyet göstermektedir. RBI'nın merkezi ise Londra'dadır. Bu bilgilere göre, Burger King'in İsrail'e ait olmadığı anlaşılmaktadır.
Diğer yandan Coca-Cola, ABD merkezli bir şirket, Nestle'nin de genel merkezi İsviçre'de bulunuyor. Nestle geçen ay İsrail'deki fabrikasını kapatarak çatışmalara yanıt veren ilk tüketici ürünleri şirketlerinden biri olmuştu.
İsrail'e açıktan destek veren markalar: HP, Starbucks, Puma, Mc Donals, Nestle, Hardee's, Nike Lipton, Tide, Coca Cola, Burger King, Hyundai, IBM, L'Oreal, Subway. Bu listedeki ürünlerin boykot edilmesi, bireylerin kendi vicdanlarına ve protesto yöntemlerine bağlı bir tercihtir.
YUMOŞ HANGİ ÜLKENİN? Yumoş 2008 yılına kadar Unilever şirketine ait olan bir yumuşatıcı markasıdır. 2008 yılında şu an Henkel'in bünyesinde olan Sun Products şirketine satıldı. Kökeni Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir.
Nike Amerikan malıdır.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası, dünya genelinde İsrail ile bağlantısı olduğu iddia edilen markalara yönelik boykot çağrıları yapılmıştı. Sözkonusu boykot çağrıları yapılan markalar arasında Starbucks da yer almıştı. Şirketin dünyanın pek çok yerindeki şubeleri saldırıya uğradı.
Conversation. Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş diyor ki.. - Starbucks'dan kahve almak, - Mc Donald's - Burger King'den yemek yemek, - Coca Cola içmek, - Carrefour'dan alışveriş yapmak, Haramdır.
Türkiye'de de faaliyet gösteren Zara, İsrail'de de 84 mağazası ile İsrail ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.
Starbucks logosunun özgün versiyonu, deniz kızı figürünü esas alarak oluşturulmuştur. Deniz kızı, zenginlik ve denizlerin bereketi ile ilişkilendirilen antik Yunan mitolojisine dayanan bir simgedir. Bu simge, aynı zamanda Starbucks'ın denizci köklerini ve Seattle'daki başlangıcını simgelemektedir.
Starbucks, yeşil bayan simgesini Yunan mitolojisindeki Siren'den alıyor. Siren'ler, mitolojide denizcileri güzellikleriyle kandırıp öldüren tehlikeli canavarlar olarak karşımıza çıkıyor.
Starbucks, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir kahve zinciri ve uluslararası bir şirket. Starbucks'ın kurucuları Jerry Baldwin, Zev Siegl ve Gordon Bowker'dır ve şirket 1971 yılında Seattle, Washington'da kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri