Her bir folluk 6 tavuk için olması gerekiyor. Follukları yerden yüksekte koymalısınız bunun içinde en az 1 metre yükseklik gerekir. Çünkü bu sayede tavuklar yere yumurtlamayacak, yumurtaları kirli olmayacak ve yumurta üzerine haşerat gelmeyecektir. Folluk koyacağınız yerin kümeste güvenilir bir nokta olması gerekiyor.
Ölçüleri açık folluklardaki gibi olup, 3...4 tavuk için bir folluk öngörülür.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Dolayısıyla 500 tavuk günde 14 komi yumurta üretiyorsa ayda 14.30= 420 koli yumurta üretmiş olacaktır.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavukların korunması ile ilgili asgari standartları belirleyen hükümleri kapsar. (2) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavuk sayısı 350 adetten az olan işletmeler ile damızlık amaçlı yetiştiricilik yapan işletmelerde bulunan kanatlıları kapsamaz.
İlgili 17 soru bulundu
Serbest gezen tavuk yumurtacılığı için açık alan tavuk başına 2 m2'dir. 1000 tavuğa 2000 m2 alandır. Daha büyük alanda gezdirmek avantaj değil dezavantajdır. Tavuklarınız için güvenlik zaafiyeti oluşturur ve daha çok enerji harcayarak daha çok yem tüketmelerine sebep olur.
25-30 tavuğa bir yemlik hesaplanır. Yemlikte 1- 2 gün yetecek yem bulundurulur. Kümese bir sıra suluk, bir sıra yemlik dizilir.
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
500 TAVUK GÜNLÜK 50 KG YEM... - CAN yumurta ve Tavukculuk. | Facebook.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Otlar ve yapraklı yeşillikler dahil olmak üzere sağlıklı ve çeşitli besinlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar, ticari bir yemle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalardan biraz daha lezzetli.
Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler. “Su, yiyecek ve egzersizin ürettiği atık ürünleri temizlemeye yardımcı olur.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Normal yumurtaya göre daha ufak olan, baby egg,pullet egg diye de adlandırılan, tavukların ilk yumurtlama dönemlerinde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta denir.
Son olarak, tavukların günde 24 saat suyu eksiksiz olmalıdır.
Bu şekilde yapılan besleme ile istenilen yumurta randımanına, yumurta ağırlığına, yumurta kabuk ve iç kalitesine ulaşılamadığı gibi tavukların erken yaşta deforme olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri