Ancak yağmur yağıyorsa, köpeğinizi yürüyüşe çıkarmanın sağlığı ve esenliği üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden endişe duyabilirsiniz. Yağmurdan etkilenen köpeğinizin en başta tüylerinin ıslanmasından kaynaklı, kendine has olan köpeğin kokusu ve kirli tüyleri sizi rahatsız edebilir.
- Barınma koşulları yetersiz ve uygun olmayan köpekler soğuktan daha fazla etkilenirler. - Özellikle yağışlı havalarda ıslanıp hava cereyanına maruz kalan köpekler üşürler.
Örneğin hava göreceli olarak normal bir soğuklukta olsa da eğer bulutlu bir gökyüzü varsa tüyleri güneş ışınlarını absorbe edemeyeceği için köpekler daha çok üşüyecektir. Aynı durum nemli havalar için de geçerlidir. Soğuk ve nem birleştiğinde köpekler nemsiz soğuk havada olduğundan daha fazla üşürler.
Köpeğin hava yollarını tıkayabilecek hapşırma, öksürme, burun ve ağız salgıları ile karakterizedir. Hava yoluyla bulaşmasına rağmen, virüs nesnelerin yüzeylerinde ve hatta enfekte hayvanlarla temas etmiş kişilerde aktif kalabilir. Köpek gribi çoğu zaman sağlıksız yerler olan barınak ve kulübelerde yaygındır.
-6 derece'ye yakın veya altındaki sıcaklıklarda, köpeğiniz donma veya hipotermiye maruz kalabilir. Donma, köpeğinizin üzerinde buz topları oluştuğunda meydana gelir ve bu, hemen tedavi edilmezse hasara neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın
Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.
Peki, soğuğa karşı dayanıklı küçük köpekler hangileridir? Soğuğa dayanıklı küçük köpek ırklarına örnek olarak Norfolk Terrier, Boston Terrier, Miniature Schnauzers, Norwich Terrier, Pekingese, Pomerian, Scottish Terrier, Tibet Spaniel, Bedlington Terrier ve Australian Terrier cinsleri gösterilebilir.
Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de üşütmeye bağlı olarak burun akıntısı ve burunda tıkanıklık görülebilir. Hapşırık ve öksürük, üşüten köpeklerde sık görülen belirtilerdendir. Köpeklerde üşütmeye bağlı olarak pasiflik ve isteksizlik görülür.
Üşüyen köpek nasıl yatar sorusunun yanıtı da bu belirti gizliliğidir. Köpekler üşüdüğünde kıvrılarak yatma eğiliminde olurlar. Üşüyen köpekler patilerini mümkün olduğunca zemine değdirmek istemezler. Yürümeye çalıştıkları için soğuk havalarda köpekler biraz daha dengesiz hareket ederler” dedi.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Köpeklerde titremenin en yaygın sebepleri arasında anksiyete, ajitasyon, korku ve vücut ısısının kaybı yer alır. Köpekler genellikle bir dış uyarıcıya tepki olarak titremekle birlikte bir hastalık belirtisi, acı hissi veya zehirlenme de söz konusu olabilir.
Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Köpek şampuanı olarak insanlar için kullanılan şampuanları da kullanmayınız. Bu köpeğin cildinde tahriş ve tüylerinin dökülmesine yol açabilir. Köpeği yıkarken suyun sıcaklığı da önemlidir. Köpek yıkarken su sıcaklığı ne sıcak olmalıdır ne de soğuk aksi takdir de köpek ani reaksiyon verebilir.
Ortalama bir köpek susuzluğa 72 saatten fazla dayanamaz. 72 saati geçen susuzluklarda, köpeklerde ciddi medikal müdahale gerektirebilecek sonuçlar ortaya çıkabilir, hatta köpek hayatını kaybedebilir. Bir gün boyunca su içmeyen köpeklerde dehidrasyon belirtileri oraya çıkmaya başlar.
“Köpekler evde üşür mü?” sorusunun cevabı ise evcil köpeğin beslenmekte olduğu ev ortamının sıcaklık seviyesine, köpek sahibinin yaşadığı şehirde etkili olan iklim tipine ve en önemlisi olarak da köpeğin tüy yapısına bağlıdır.
Köpeklerin üşümemesi için ilk yapmanız gereken şey tıpkı kendinizi olduğu gibi köpeğinizi de giydirmektir. Köpek montları artık onlarca çeşidiyle piyasada. Köpeğinizin boyuna, kilosuna ve cinsine göre bir köpek montu alabilir ve dışarı çıkarken giydirebilirsiniz. Bir diğeri önlem de köpek botu olacaktır.
Köpeklerde mide üşütmesi oldukça sık rastlanan sorundur. Köpeklerde insanlar gibi midesini üşütür. Soğuk yerde kalmaları, soğuk içecek ve yiyecek tüketmeleri köpeğinizin midesini üşütmesine neden olur. Köpeklerde rastlanan mide üşütmesi de köpeklerde mide rahatsızlığı yaşatır.
Soğuk Hava ve Titreme İlişkisi
Titreme, soğuk havalarda ya da ortamlarda vücut ısısını artırmak ve hipotermiyi önlemek için tetiklenebilen istemsiz bir tepkidir. Söz konusu soğuk hava olduğunda köpekler de insanlardan farklı değil. Hava soğuksa, tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve titrerler.
Göz veya burun akıntısı
Hapşırma, en ufak harekette bile nefes nefese kalma, göz akıntısı veya burun akıntısı, nefes darlığı ya da diğer grip benzeri semptomlar, ciddi solunum problemlerinin belirtileri olabilir.
Karın ağrısı: Şişkinlikle ilişkili ağrı nedeniyle, köpeğiniz sızlanıyor veya uluyor olabilir, rahatlamakta veya uzanmakta zorlanabilir ve sık sık ayakta durabilir veya yeniden konumlandırılabilir. Köpeğinizin sırtının kambur olduğu da görünebilir. Hızlanma ve huzursuzluk genellikle en erken belirtilerden biridir.
Köpekler, mide bulantısı hissettiklerinde ağızlarından salya akıtma, dudaklarını sık sık yalama ve aşırı yutkunma eğilimindedir .
Çünkü vücut ısımız soğuğa dayanıklı değildir. Kalın montlar alır ve şapkalar takarız. Köpeklerin gövdesi tüylerle kaplı olsa da onlar da üşüyebilir. Husky gibi kalın kürke sahip olanlar dışında köpekler soğuk hava koşullarında üşür.
Uyku Pozisyonunu İnceleyin
Köpeğinizin uyku pozisyonu, üşüyüp üşümediğini anlamak için harika bir ipucu olabilir. üşüyen köpekler genellikle sıcak yerlerde ve kıvrılarak uykuya dalma eğilimindedir. Bu sayede vücut ısılarını yükseltmeye ve kendilerini soğuktan korumaya çalışırlar.
Bir işçi köpeği cinsi olan Alaska Kurdu'nun asli görevi kızak çekmektir. Geçmişte Alaska'da yaşayan Eskimolar ile yaşamlarını sürdüren bu köpeklerin aslında Sibirya'dan geldiği üzerine görüşler bulunur. Malamute isimlerini de kendilerini Sibirya'dan Alaska'ya getiren yerel bir topluluktan aldıkları söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri