8-Start tembelliği nedir? Sporcunun bir yarışmada yetersiz motivasyona sahip olması nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Bu arada sporcu isteksizdir, yarışmayı bırakmak ister, savaşım isteği yoktur, sahip olduğu motor yetenekleri tam verimi ile kullanılmaz.
Yetersiz motivasyon durumundaki sporcu;
1.Keyifsizdir, 2.Nedensiz yorgunluk hisseder, 3.Yarışmayı bırakma eğiliminde veya bir an önce yarışmanın bitmesi isteğindedir. İşte bu ortamda sporcuda “start tembelliği” söz konusudur.
Motivasyon eksikliği (start tembelliği )ve aşırı motivasyon (start telaşı) her iki durumda da sporcunun sakatlanma riski yüksektir. sakatlanmanın başlıca nedenidir. Fizyolojik olarak ısınma rectal (iç ısı)ın 1ºC artmasıdır. Sportif ısınma esas olarak fizyolojik ve psikolojik bir hazırlıktır.
Start Tembelliği spora ilk başlama esnasında yada spora belirli bir süre ara verdikten sonra tekrar spora dönme sırasında bugün başlarım yarın başlarım tarzında hepimizin başına gelen ya da yakınlarımızda defalarca gördüğümüz bir durumu ifade etmektedir.
Spora başlarken öncelikle yapılması gereken, ısınma egzersizleridir. Böylece kaslarınızın esneklik oranını spor öncesinde artırabilirsiniz. Hareketleri yapmanız kolaylaşır ve spordan daha yüksek verim alabilirsiniz. Aksi halde kas yırtılması, kas daralması gibi problemlerle karşı karşıya kalmak mümkündür.
İlgili 45 soru bulundu
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
“Spor kaç günde bir yapılmalı?” sorusuna 'her gün spor yapılabilir' cevabı verilebilir. Çünkü düzenli spor; kardiyovasküler sağlık, düşük kan basıncı, iltihap giderme ve güçlü kemikler sağlar. Ayrıca beyin için düzenli egzersiz yapmak önemlidir.
Kararsız olmak ve oyalanmak gibi davranışlar tembelliğin belirtilerindendir. Motivasyon odaklı çalışmalar ve aşırı bakliyat tüketimi, ödül ve zevk algısından sorumlu bir nörotransmitter olan dopamin hormonu salınımını artırır; motivasyon dağıtıcı dürtülerin kaynaklarından birinin tembellik olduğu öne sürülmektedir.
Tembellik isteksizlik veya enerji düşüklüğü nedeniyle bir işi yapmaktan kaçınmak veya ertelemektir. Tembelliğin pek çok nedeni vardır. Tembellik bir hastalık olmasa da bazı hastalıklar tembelliğe yol açabilir. Örneğin anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tembelliğe neden olabilir.
Tembel kişi, evini ve odasını toplamakta zorlanır, kitap okumaya başlayamaz, spora başlayamaz, yetiştirilmesi gereken işlere ise vakit yaklaştığında başlayabilir. Yapılmayan işler, kişinin zihnini meşgul eder ve strese girmesine neden olur, depresyona yol açabilir. Tembel insanlar her işten kaçmak isterler.
Bireyin uyarana tepki verebilirliği veya duyarlılığı olarak tanımlanır. Optimum uyarılmışlık bireyin görevle ilgili ipuçlarına odaklanmasını sağlar. Sporcu iyi öğrenilmiş becerileri yapmaya çalışırken bazen görevle ilgili olmayan bilgiye odaklanma söz konusu olmaktadır ve buda performansı negatif yönde etkilemektedir.
Otojenik eğitim, otonom sinir sistemi üzerinden bedeni kontrollü olarak gevşetme, kişinin ruhunu, psikolojisini rahatlatma metodudur. Adeta kişinin kendi kendini uyur konuma getirmesidir. Ama bu konum bir uyuma hali olmayıp, bilakis gevşemiş olan bedende bilincin açık olma halidir.
Sporcu sağlığı,sporcunun muayenesi,risk faktörleri açısından değerlendirilmesi.Sporcu sağlığını olumsuz etkileyen faktörler,travma,aşırı kullanım,farklı ortamlar, ergojenik yardımcılar,doping, sürantrenman gibi farklı başlıklar incelenir.
Spor ortamındaki kaygı, baskı altında yerine getirilmeye çalışılan performanstan kaynaklanan strese verilen hoş olmayan psikolojik bir tepki olarak tanımlanır.
İnsanların yaşamlarını ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmek için egzersizden yararlanırlar. Sportif performans fiziksel, teknik, taktiksel ve psikolojik olarak dört boyutta ele alınmaktadır.
Performansı çeşitli faktörler etkiler. Bu faktörler öncelikle iç ve dış faktörler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yukarıda sıralanan faktörler durumlarına göre performansı olumlu ya da olumsuz yönde etkilerler.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Sözlüklere bakarsak tembel, iş görmeyi çalışmayı sevmeyen, çaba göstermekten, sıkıntıdan kaçan (kimse), üşengeç ve fonksiyonunu yerine getirmede yavaşlık gösteren (organ) olarak tanımlanmaktadır.
Tembel, hayatın yalnız iş yapmamaktan ibaret olduğuna inanan adamdır. Onun için işlemek gayritabiîdir. Binaenaleyh muttasıl bahane bulur. İşte bu bahaneler toplanır, tembelliğin felsefesini teşkil eder.
Yapılan çalışmalara göre tembellik aslında kişinin daha zeki olduğuna işaret edebilir. Florida Gulf Coast Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, IQ'su yüksek olan kişilerin diğer kişilere kıyasla fiziksel olarak daha az aktif olduğu ortaya koyuldu.
Tembellik, hareketsizlik ve üretime karşı motivasyonsuzluktur. Kişi erteleme eğilimi gösterebilir, işe geç gidebilir, izin almadan veya rahatsızlık sebebiyle işe gitmeyebilir, işinden ayrılabilir, ilişkilerinde sıkıntı olabilir, insanların arasına karışmayı bırakabilir.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Sabah sporu yapmak akşam saatlerinde spor yapmaya göre daha az kas ağrısı yaşatır. Spor sporu yapanlar gün içerisinde açlık hislerini kontrol etme konusunda daha başarılı oluyorlar. Sabah sporu, vücut direncini önemli derecede artırır. Sabah sporu yapanlar geceleri daha rahat ve kaliteli uyuyabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri