Bu doğa olayı dünyada en iyi Afrika, Orta Doğu Hindistan, Çin ve Uzak Doğu ülkelerinden gözlemlenebilecek. 05 Temmuz 2020 Parçalı Ay Tutulması: Bu doğa olayı Türkiye'den görülemeyecek.
Parçalı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, 01.26'da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak.
2023 Süper Mavi Ay'ı 30-31 Ağustos gecesi meydana gelecek, çarşamba gecesi başlayacak ve perşembe sabahının erken saatlerine kadar sürecek.
Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler.
Parçalı ay tutulması, Türkiye de dahil olmak üzere Asya, Avrupa Afrika'da izlenebilecek. Ay tutulması, 28 Ekim 2023'te Türkiye saati ile 21:01'de başlayacak, 29 Ekim 2023'te Türkiye saati ile 01:26'da sona erecek.
İlgili 45 soru bulundu
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Güneş tutulması, 14 Ekim 2023'te meydana gelecek ve Türkiye'den görülemeyecek.
Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Süper Ay kavramı çok karışık bir konu olmamakla birlikte, her zaman gerçekleşmediği için açıklamamız uygun olur: Dünya'nın yegane uydusu olan Ay, gezegenimiz çevresinde yaklaşık 29.5 günlük bir dolanım süresiyle döner.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
MAVİ AY NE ZAMAN, SAAT KAÇTA 2023? 2023 yılında, 30 Ağustos tarihinde bir mavi ay gerçekleşecektir. Bu mavi ay, süper dolunay olarak da adlandırılacaktır. Süper dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu noktada gerçekleştiği için, normal bir dolunaya göre daha parlak ve büyük görünecektir.
SÜPER AY NE ZAMAN 2023? Süper Ay 2023 ilki 1 Ağustos'ta gerçekleşecek. Bu yılın ikinci Süper Ay'ı ise 31 Ağustos'ta gözlemlenecek. 2023'ün ikinci ve son süper ayı 31 Ağustos 2023'te gerçekleşecek.
Genellikle Ay Dünya'ya en yakın yaklaşık 355 bin kilometre mesafede, en uzak ise yaklaşık 405 bin kilometre mesafede bulunur. Ay'ın en yakın olduğu an dolunaya denk geldiğinde buna Süper Ay deniliyor.
Yılın ikin Ay tutulması ise Kandilli Rasathanesi 2023 yılı gök olayları takvimine göre 28-29 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Parçalı Ay tutulması saat 21:01'de başlayacak ve 01:26'da sona erecek.
Ekim, yoğun ay hareketlerinin gerçekleştiği bir ay olarak dikkat çekiyor. Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek. Saat 20:02'de başlayıp 00:26'da sona erecek olan bu tutulma Avrupa, Afrika ve Avustralya'da görülebilecek.
14 Ekim 2023 Güneş tutulması, büyük ölçüde Kuzey, Orta ve Güney Amerika üzerinde meydana gelen halkalı Güneş tutulmasıydı. Tutulmanın maksimum olduğu bölge Orta Amerika'daydı, en geniş kapsama alanı Nikaragua'nın doğu kıyısı açıklarında ve en uzun tutulma süresi Panama'nın güney kıyısının hemen açıklarında gerçekleşti.
Yerberi'de bir dolunay göründüğünde, normal bir dolunaydan biraz daha parlak ve daha büyüktür (en sönük göründüğü ayından yaklaşık (% 17 daha büyük ve % 30 daha parlak görünür). Bu görünen yeni ayın biçimi Süper ay olarak adlandırılır.
Süper Ay, sıradan dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünür. Aradaki fark çıplak gözle çok belirgin olmasa da süper ay yüzde 14 oranında daha büyük ve yüzde 30 oranında daha parlak oluyor. Bu ağustos ayı tek bir süper Ay'la sınırlı kalmayacak.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre ise, Ay evreleri ve depremler arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Bu önermenin üzerinden, yılın belirli zamanları ile depremleri ilişkilendirmenin de yanlış olabileceği çıkarımı yapılabilir.
Araştırmanın sonucuna göre ilişki yok.
Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber'in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek'at namaz kılınması müstehaptır.
Güneş tutulması Türkiye'den gözlenemeyecek. ABD'de gözlemlendikten sonra tutulma, Meksika, Belize, Honduras, Panama ve Kolombiya'dan da izlenecek ve son olarak Brezilya'nın Atlantik kıyısındaki Natal kentinde sona erecek.
Tam Güneş tutulmaları, belirli bir coğrafi noktada çok seyrek, yaklaşık 370 yılda bir gerçekleşir. Eğer bir coğ- rafi noktada ısrar edilmez ve birkaç yüz kilometrelik bir esneklik tanınırsa, tam Güneş tutulmalarının yaşamda bir kez görülebilecek bir olay olduğu söylene- bilir.
Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek olup tutulmanın en yoğun olduğu saatler 10:51-11:09 arasında olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri