Kılçıkları temizlendikten sonra balık, maden suyu dolu geniş bir kapta marine edilmelidir. Bu işlemin ardından balıklar una bulanarak kızgın yağda pişirilmeye bırakılır. Tadı yavan olan bu balığın, kızartılarak ya da tuzlama şeklinde yenilmesi alınan lezzeti artıracaktır. Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir.
Denizden çıktıktan 4 saat sonra pişirilmeye hazır hale gelen kolyoz balığı derin bir kap içerisinde maden suyu ile marine edilmelidir. Lezzetli bir kolyoz için bu marine işlemini uygulamalısınız. Kılçıkları çıkarılan ve marine edilen balığınızı, una batırarak kızgın yağda pişirip lezzetine varabilirsiniz.
Uskumrunun gözleri ufak olur, kolyozunsa daha büyükçedir. Uskumrunun rengi deniz mavisidir, kolyozunki yeşile kaçar. Uskumru canlıyken derisinde altın ve gümüş renkli parıltılar görülür; bir de sırtının tam ortasında, başından kuyruğuna kadar uzanan siyah bir çizgi bulunur. Kolyoz daha yuvarlak, uskumru daha yassıdır.
Derin bir kabın içerisinde maden suyu ile marine edilmesi gerekir. Kılçıkları çıkarıldıktan sonra balık önlü arkalı bir şekilde una batırılmalı ve kızgın yağda kızartılmalıdır. Kızartma ve tuzlama yöntemi en çok tercih edilenler arasındadır. Izgarada pişirecekseniz, tuz ve karabiber ile marine etmeniz gerekir.
Zayıflama sürecinde uskumru balığını tüketebilirsiniz. Ancak pişirme yönteminiz, alacağınız kaloriyi etkileyecektir. Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirmeniz önerilir. Böylece daha düşük kalorili uskumru tüketebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
İlk önce balıkları yıkayıp tuzluyoruz, bir kaba unu ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balığı bu un karışımına buluyoruz ve kızgın yağda önlü arkalı kızartıyoruz. Afiyet olsun.
İyice kızan yağın içerisine unlanmış uskumru balıklarını ekleyin ve rengi dönene kadar pişirin. Arkalı önlü kızarttığınız uskumru balıklarını pişince ocaktan alın. Dilerseniz fazla yağını çekmesi için havlu kağıt ile bastırabilirsiniz. Afiyet olsun.
Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Kolyoz balığı kılçıklı bir balık olduğu için orta kılçığının çıkartılarak tüketilmesi gerekmektedir.
Kolyoz: Uskumru balığına çok benzediği için sıklıkla karıştırılan kolyoz balığı, sürü halinde Marmara ve Ege sularında yaşar. Kolyoz balığının en leziz dönemi Temmuz, Ağustos aylarıdır. Ancak balık tutkunları ocak ayında kolyozun en yağlı olduğu dönemi de önerir.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Büyüklüğü ortalama 30–35 cm'dir, maksimum 50 cm olur. Ortalama ağırlığı 200-500 gram civarındadır. Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz'de yaşar.
Yaklaşık olarak 2-3 saat kadar marine edilen uskumru balıkları, fırın tepsisine alınır ve ardından 20 dakika kadar pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra ise, mevsim salatası ya da roka salatası ile servis edilebilir. Uskumru Balığı Kılçıklı mıdır? Uskumru balığı, çok lezzetli ve kılçıklı bir balık türüdür.
Kolyoz balığı, Marmara bölgesinin yerli balığıdır. Eskiden Karadeniz ve Ege denizi arasında büyük göçler yapan bu balıkların, eti ise bol ve çok lezzetlidir. Bu nedenle en çok avlanılan balıklar arasında yer alan Kolyozların soyu şimdilerde ekolojik nedenlerden dolayı tükenmiş balık türleri arasında yer alır.
Kolyoz balığı ızgara olarak da tüketilebilir. Bunun için ızgara yapılacak balıkların lezzetli olmaları açısından, yağlı olduğu dönemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Izgara yapılacak olan kolyoz balıkları temizlenip yıkandıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilerek dinlendirilmelidir.
Derisi puldan daha çok kaygan sıvıyla ya da belli belirsiz ince, minik pullarla kaph olan balıklardır. Dülger, fener, istavrit, kalkan, kılıç,kırlangıç, kolyoz, lahos, lüfer, mezgit, orkinos, palamut, sarıkuyruk torik, uskumru, yılanbalığı ve zargana pulsuz balıklardandır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Kolyos balığı, Scombridae ailesine ait, pelajik ve göçmen bir balık türüdür. Genellikle Atlantik istavriti olarak da bilinen bu balık, hızlı hareket etmesi ve etinin lezzeti nedeniyle popüler bir deniz ürünüdür. Kolyos balıkları, zengin besin değerleri ve sağlık yararları ile ön plana çıkan bir balık türüdür.
Kolyoz mangalda pişirilmesi haricinde nasıl pişirseniz pişirin oldukça lezzetli bir balıktır. Tavada ya da fırında pişirebileceğiniz gibi buğulamasını da yapabilirsiniz.
Kolyoz veya Kolyos (Scomber japonicus), uskumrugiller (Scombridae) familyasından bir balık türü.
Patates dilimlerinin üzerine balıkları ve soğanları yerleştirerek sosu her tarafına gelecek şekilde kaşık yardımıyla döküyoruz. 180 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz. Zahmetsiz, kokusuz ve harika sosunun verdiği lezzetle birlikte uskumru tadında nefis bir balık.
Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile beraber sürüler halinde göç eder.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Uskumru yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, cennet çorbası, uskumru, kırmızı soğan salatası ve çikolatalı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri