Şarj tutmama veya akünün tam olarak şarj edilememesi zaman zaman gözlenebilmektedir. Bunun yanı sıra motor ateşlenmesindeki kesilmeler de yine stator kaynaklı olabilir. Statorların arızası sonucu sürekli olmasa da ara ara ateşleme sisteminde işlevsizlik gözlenebilmektedir.
Stator Arızalarının Belirtileri
Stator arızaları, bir dizi belirti ile kendini gösterebilir: Akü Şarj Problemleri: Akünüz tam olarak şarj olmuyor veya şarjı tutmuyorsa, stator arızası olabilir. Bu, motosikletin başlatılmasını zorlaştırabilir ve yolculuk sırasında aküsüz kalmanıza neden olabilir.
Statör olmadan motor çalışmaz çünkü bu bileşen, motorun enerji sağlayan ana kaynağıdır. Dolayısıyla, eğer bir motosikletin statörü arızalandıysa veya yoksa, motorun çalışması mümkün olmayacaktır.
Aşırı Isınma: Statör, motosiklet çalışırken sürekli olarak elektrik üretir ve bu süreç sırasında ısınır. Ancak, aşırı elektrik yüklenmesi veya uzun süreli yoğun kullanım, statörün aşırı ısınmasına ve sonunda yanmasına neden olabilir.
Stator, motorun mekanik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Buna ek olarak stator, aracın farlar, radyo ve ısıtıcı gibi aksesuarlarına güç sağlamak için kullanılan bir akım üretir. Stator ayrıca marş motoruna gönderilen ve ardından ateşlemeyi etkinleştiren bir voltaj üretir.
İlgili 43 soru bulundu
Statorlar, dönen bir manyetik alan oluşturur ve yüksek dereceli çelik çekirdeği, üç fazlı sargının korunmasından ve desteklenmesinden sorumludur. Alternatif akım uygulandığında, stator sargısının polaritesi değişir. Bu da, statorun manyetik alanının dönmesine neden olur.
Uzun süre marşa basmak konjektör arızası olduğunu gösterir. Marşa basılmasına rağmen hiç çalışmama söz konusu ise yine konjektör arızası olarak algılanmalıdır. Motorun bir anda durması aynı arızanın mevcut olduğunu ifade eder. Aracın çalışma prensiplerinde uymaması konjektör sorunu olduğunu gösterir.
Akü ölü olduğu için bozulabilir. Statör hem ateşlemeye güç verip hem de aküyü şarj etmeye çalıştıkça zorlanır, ısınıp yanar.
Her ölçmede motora tam gaza yakın gaz verin.Yani ölçü aleti proplarını resimdeki gibi değdirin takın tam gaz verin.0rtalama 27-30 volta kadar çıkmalı tam gazda.3 ölçümün biri 27-30 volta kadar voltaj göstermiyor yükselmiyorsa statorun bir fazı (bir çıkışı) arızalıdır veya hangisi yükselmiyorsa.
gt650 statorunun orjinali 5000 rpm de 70 - 80 volt arası voltaj üretiyor. benim sardığım 75 - 85 volt arası üretiyor.
Asenkron motorların statorlarındaki sargılara iki–üç faz uygulanarak döner. Manyetik alan elde edilir.Bunun için her bir faza ait sargılar stator oyuklarına 120°'lik açı ile yerleştirilir.
Stator, manyetizma ile voltaj üreten muhafazasının içinde dönerek elektrik üretir. Statordaki her terminale bir tel bağlanır. Böylece akım bu tellerden gönderildiğinde, etraflarında bir manyetik alan oluşturur.
Stator nedir: Stator (endüktör) döner elektromanyetik cihazların dış tarafında kalan dönmeyen duran statik parçasına denir. Alternatör, elektrik motorları, biyolojik rotor, jeneratörler de dönmeyen kısımlara statör denir. Buhar türbininin sabit kanatlarını taşıyan gövdesine statör adı verilir.
Konjektör, statör(sargı) ve bunların bağlantılarını kontrol edin bu parçalar sağlam olsa bile bağlantı kabloları iletkenlikleri azalmış da olabilir. Konjektöre bir baktırın.Burada sorun yoksa marş motorunun kömürleri bitmiş olabilir onlara baktırın. Bu ikisinden biridir yüksek ihtimal.
Eğer söz konusu konjektör arızası olursa herhangi bir şekilde araca elektrik gitmez. O halde elektrik gereksimi duyan tüm parçalar araç içerisinde kullanılamaz hale gelir. Akünün zaman içerisinde bitmesi ile birlikte konjektör sistemi düzelene kadar araç hareket etmez.
Motor beyini arızası, ateşleme ve yakıt sistemi ile ilgili sorunlara yol açabilir. Motorun düzensiz çalışması, araç stop etmesi veya zor çalışması gibi sorunlar bu belirtilere örnektir. Motor beyini arızası sırasında, araç içinde yanık plastik veya elektrik kokusu hissedebilirsiniz.
1. Marşa Bastığınızda Ses Gelmiyorsa: Motosikletinizi çalıştırmak için marşa bastığınızda, normalde duyduğunuz motor sesi gelmiyorsa, aküsü zayıflamış veya bitmiş olabilir. 2. Farlar ve Elektrikli Aksam Çalışmıyorsa: Aküsü biten bir motosiklette farlar, sinyaller, fren lambaları gibi elektrikli aksam çalışmaz.
konjektör kısaca statör den gelen yüksek akımı düzenleyerek aküyü şarj etmeye yarar.. bozulmadıkça bir değiştirme periyodu yoktur.
Ortamda bulunan nem, gün içerisinde oluşan yüksek ısı farklılıkları nedeniyle sargılar üzerinde su damlacıkları meydana getirir. Motorun yalıtım direncinin zayıflaması sargıların yanmasına sebebiyet verebilir.
Kısa Mesafe Sürüşleri: Motosikleti kısa mesafelerde kullanmak, akünün yeterince şarj olmasını engelleyebilir. Özellikle soğuk havalarda kısa mesafe sürüşleri, akünün enerjisini hızla tüketebilir. Bu durumda, daha uzun mesafelerde sürüş yapmak veya aküyü düzenli aralıklarla şarj etmek önemlidir.
Motor gövdesi motor kapakları,rotor,pervane ve diğer motor aksamları üzerinde toz, kir vb. soğutmayı engelleyici maddeler basınçlı ve kimyasal katkılı basınçlı sıcak su ile yıkanarak temizlenecektir. Rotor kısa devre çubukları kırık ve kesik olma ihtimaline karşı kontrol edilecektir.
Eğer konjektör arızası söz konusu olursa araca herhangi bir şekilde elektrik gitmez. O zaman elektrik ihtiyacı olan tüm unsurlar araç içerisinde tamamen negatif hale döner. Zaman içerisinde akünün bitmesi ile beraber araç bir daha konjektör sistemin düzelene kadar hareket etmez.
Sarj tutmadığı için şarj sistemin sürekli yerine güç doldurmaya çalışıyor ve ısınıyor demektir.
Bir şarj dinamosunun ortalama ömrü yaklaşık 6 yıl veya 150.000 kilometredir. Ancak bu süre, aracınızın marka ve modeline, aracın kullanım şekli ve sıklığına göre değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri