Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler. Statünün dinamik tarafı olan rol ise, bireyin kendisine atfedilen haklarını kullanması ödevlerini yerine getirmesidir (Linton,1936:113-115).
Her kişi yaşadığı toplumda bir yere sahiptir. Kişilerin toplumda bulundukları bu yer veya mevkiye toplumsal statü, bu statüye bağlı olarak elde ittikleri hak ve görevlere de toplumsal rol denir. Statü onu işgal eden kişiden ayrıdır ve her toplumsal statünün mutlaka bir rolü bulunur.
Toplumsal Statü, bireyin toplumda işgal ettiği konuma denir. Statü bireye toplum içinde hak ve sorumluluklar yükleyen mevkiidir. Bireyler toplum içerisinde aynı anda pek çok statüye sahip olabilirler. Mesela bir insan aynı anda öğretmen, abi, baba, futbol sever vb. olabilmektedir.
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
Kişinin algıları kendisi ile ilgili rol tanımlamalarını oluşturur. Temel roller: Kişilerin yaş ve cinsiyete bağlı olarak gerçekleştirmek durumunda oldukları rollerdir. Erkek, kadın, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı olmak gibi.
İlgili 31 soru bulundu
Statü seti terimi, bir kimsenin belli bir anda sahip olduğu statüler toplamına işaret eder.
Sosyal statü genel olarak kazanılmış statü ve verilmiş statü olarak ikiye ayrılır. Kazanılmış statü, birey tarafından çaba sarfedilerek rekabet gerektiren bir süreçle edinilir. Verilmiş statüyse doğuştan gelir; kişinin yetilerine bakılmaksızın cinsiyet, aile, ırk gibi kavramlara dayanarak belirlenir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir.
Her bir rol, yöneticilerin üstlendiği ve eninde sonunda yerine getirmesi gereken planlama, organize etme, yöneltme ve kontrol fonksiyonları gibi faaliyetleri temsil eder. Yöneticinin resmi otoritesine bağlı olarak doğrudan yükselen bu roller, organizasyon üyeleri ve diğer üyelerle olan ilişkileri içerir.
Rol Çalışması, bir çalışan, yönetici, iş arkadaşı veya müşteri ile vakada verilen konunun müzakere edilmesi, kişiler arasında yaşanan problemin çözümü ile ilgili karşılıklı yapılan bir iş görüşmesi veya toplantıdır.
(Türk Dil Kurumu'na göre Statü: ''Bir kimsenin, bir kurum ya da toplum içindeki durumu.'' olarak tariflenmektedir. Buna göre bir insan evli, emekli, albay, doktor, hakim, bankacı, profesör gibi pek çok sıfatla toplum içinde konumlanır.
Statü, belli bir birey ya da gruba, toplumun öteki üyeleri tarafından yüklenen toplumsal onur ya da saygınlıktır (Giddens, 2000: 620). Bireyin bütün toplumla ilişkili pozisyonunu temsil eder (Linton, 1936: 113).
Rol davranışları, çalışanın örgüt içinde üzerine düşen görevi yapması için göstermesi gereken davranışlardır. Bu davranışlar, çalışanın uymak zorunda olduğu biçimsel olarak tanımlanmış görevleridir.
Roller Arası Çatışma:
Bireyin aynı anda birbiriyle çelişen birden fazla rolü üstlenmesi durumunda ortaya çıkan çatışmadır. Bir öğretmen annenin, çocuğunun öğretmeni olması, yönetici bir annenin, ev ile iş arasında yaşadığı çatışma örnek olarak verilebilir.
Rol çatışması, aynı anda iki ya da daha fazla rol gönderiminden birisine uyulması ve diğerine uymanın güçleşmesi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır (Katz ve Kahn 1977: 202). Birey aynı anda birden fazla rolü gerçekleştirmek durumunda kalmakta ve rol gereklerinden birisine diğerine oranla daha fazla uymaktadır.
Buna göre rol, bireyin yerine getirmek zorunda olduğu fonksiyon, rol davranışı ise; bireyin söz konusu fonksiyonu yerine getirmeye ilişkin davranışı olarak değerlendirilebilir. Rolü oluşturan üç unsur vardır. Bunlar; çevrenin beklentileri, kişinin algıları ve davranışlardır.
Figüran Ne Demek? Genellikle sahne sanatları ya da dizi ve film gibi alanlarda çalışan ve sahneyi destekleyen roller için kullanılan kişilere figüran denir. Figüranlar, Devlet Opera ve Balesi ya da cast ajanslarında çalışabilir.
Bir grup etkinliği içerisinde bireylerin üstlenmiş olduğu görevlere rol denir. Diğer bir ifade ile üyesi olduğumuz grup içerisinde olan görevlerimiz şeklinde söylenebilir. Bu doğrultuda farklı grup ve kurumlar üzerinde insanların rolleri değişebilir.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir. Statüsel saygınlık, statü bittiği zaman biter.
Zaman zaman kişinin bulunduğu konumlarda roller arasında rol çatışması olabilir. Rol çatışması, iki veya daha çok statünün talep ettiği roller arasındaki kararsızlık ve uyumsuzluktur.
Her stütü belli kurallara bağlıdır. 5. statüler arası ilişkiler ağı vardır. 6. Toplumdan topluma değişiklik gösterebilir.
sosyoloji'de insanın yaşam içerisinde eğitim ve deneyimleri ile sonradan kazandığı statü olarak geçer. öğretmen, öğrenci gibi şeyler buna örnek olabilir. hatta baba/anne olmak da bir kazanılmış statüdür. bir bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi çaba ve gayretiyle sonradan elde ettiği statülerdir.
Statünün dinamik ya da davranışsal yönüne rol denir. Kişinin toplum içinde işgal ettiği konumuna uygun olarak yapması beklenilen davranışların bütünüdür.
Sosyal statü bir kişinin toplum içindeki konumunu, itibarını ve gücünü yansıtır. Sosyal statü birçok faktör tarafından şekillendirilir ve etkilenir. Bu faktörler arasında kişinin mesleği, eğitimi, geliri, aile geçmişi, yaş, cinsiyet, etnik köken, din, dil ve yaşadığı coğrafya gibi çeşitli özellikler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri