Böbrek taşı ameliyatı öncesi ya da hemen sonrası, DJ stent takılan hastalar ya da çıkarılan hastaların herhangi bir cinsel kısıtlaması yoktur.
Kalp krizi olmaksızın balon-stent uygulanan hastalar ise aynı hafta içerisinde ilişki yaşayabilirler.
Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir. Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir.
Çıkarılabilir stentler genellikle internal üretrotomi işlemi sonrası erken dönemde yeniden darlık oluşumunu engellemek için kullanılır. Bu stentler 6 ay ile 1 sene sonra iyileşme süreci sona erdiğinde çıkarılır.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler.
Haftada kaç kez cinsel ilişkiye girilmeli sorusuna sihirli bir sayı vermek zor olsa da konuyla ilgili yapılmış araştırmalar mevcut. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Derneği'nin araştırmasına göre [1] sağlıklı bir cinsel yaşam için haftada 1 kez seks yapmak yeterlidir.
Son jenerasyon olarak vücutta eriyebilen stentler geliştirilmiştir. Bu stentler altı aydan sonra erimeye başlamakta ve bir-iki yıl içinde tamamen kaybolmaktadır. Stent takılan hastalarda en az bir yıl, tercihen iki yıl mutlaka aspirin ve kan sulandırıcı ilaç alınması önerilmektedir.
İlaç kaplı stentlerin kötü tarafı ise normal stentlerde ilk 1 ayda % 1 ihtimalle görülen tam tıkanma riskinin ilaç kaplı stentlerde 1 yıla kadar uzamasıdır. İlaç kaplı stent takılan hastalar tam tıkanma riskini azaltan ilaçları 1 yıla kadar kullanmaları gerekir.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
Hasta stent işleminden ne kadar zaman sonra normal hayatına döner? Hasta işlem sonrasında hastanede 1 gün süreyle takip edilir ve 1 gün sonrasında günlük hayatına geri döner.
Evet. Stent işlemi kalbe giden kan akışını artırır, göğüs ağrısını ve kalp krizi riskini azaltır. Stent işlemi ile daralmış veya tıkanmış damarlar açılır ancak, kalp damar hastalığını tek başına tedavi etmez.
Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Kan sulandırıcı etkisi de olan asetilsalisilik asitin (aspirin) günde bir kez düşük dozda alındığında sertleşme sorunlarının çözümünde etkisi olduğu görüldü. Sertleşme sorunu 40 yüş üstü erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu.
SAĞLIKLI insanlar için konuşuyorsak seks kalbi yormaz, aksine uzun vadede kalbe iyi geldiğini bile söyleyebiliriz.
Kardiyovasküler (kalp ve damar) ilaçlar sertleşme güçlüğü, cinsel istekte azalma, orgazm problemleri, jinekomasti (erkeklerde memelerde büyüme), adet düzensizlikleri yapabilir. Özellikle tiazid grubu diüretiklerle (idrar sökücü) ve beta-blokerlerle sertleşme problemleri daha sık görülür.
Böbrek taşı ameliyatında stent takılan hastalarda bazı olumsuzluklar olabilmektedir. Bunlardan; hafif ağrı, sık idrara çıkma, idrarda yanma, bazen idrar kaçırma ve idrarda pembeleşme, kanama beklenen yan etkiler olup hastaları endişelendirmemelidir. Bu semptomları azaltacak ilaçlar doktorunuz tarafından verilecektir.
Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir.
Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir.
Buna sebep olan bazı bilinen nedenler şunlardır: Kan damarına göre çok küçük olarak seçilmiş veya yanlış hizalanmış stentler. Eski nesil stentler. Stent yerleştirilen damar bölümünün anormal iyileşmesi.
Bir hastaya en fazla kaç stent takılabilir? “Burada bir sınır yoktur. Gerekli olan en az stentin kullanılması tercih edilir. Bir hastaya birden fazla stent kullanılabilir, bu konuda bir sıkıntı yoktur.”
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Dolayısıyla birkaç saat arayla iki ya da üç kez cinsel birliktelik yaşanabilir. Kadınlar da aynı şekilde iki ya da üç kez cinsel birliktelik yaşasalar da bir gecede bu kadar sık ilişkiye girdikleri için cinsel hassasiyetlerini kaybedebilirler.
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri