Temel erkeklik hormonu olan testosteronun sentetik hali olan anabolik steroid, antrenmandan sonra testosteron seviyesini yeniden yükseltip kas onarımını da hızlandırıyor.
Anabolik steroidlerin erkekler üzerindeki etkilerinin arasında sperm sayılarının azalması, testislerin küçülmesi, meme dokusunun gelişmesi, prostat kanseri riskinin yükselmesi ve ciddi akne oluşması bulunuyor.
Spor ve vücut geliştirme branşlarında sözü geçen steroidler, anabolik steroidlerdir. Testosteron hormonunun bir çeşidi olan anabolik steroidler, kasların daha hızlı ve çok gelişmesi için kullanılır.
Anabolik steroidler yol açtıkları hormon dengesizliği nedeniyle erkeklerin cinsel yaşamında da göz ardı edilmesi zor olumsuzluklar yaratıyor. Sentetik erkeklik hormonu uzun süreli olarak vücuda alındığında doğal erkeklik hormonu üretimi baskılanıyor ve erkeklerde sertleşme problemleri başlıyor.
Bazı sporcular bu mikro yırtıkların onarılmasında ve kas gelişimde bilinçsiz şekilde aşırı steroid kullanıyorlar. Lifler 48 saat içinde doğal yollar ve istirahat ile onarabiliyor. Steroid alarak kas kütlesi artırıldığında kuvvetten yoksun bir kas yığını oluşuyor. Ancak steroidler kalbe giden atar damarları tıkıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Etki süresi hastanın tanısına ve hastanın uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyumuna göre (kilo verme, egzersiz, hayat tarzı değişikliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon vs.) değişmektedir. Ortalama ilk hafta içerisinde etkisi başlayıp 6 ay kadar etkinlik sürmektedir.
Steroidler, kandaki nötrofil, eritrosit ve trombositlerin sayısını ve % Hemoglobin miktarını arttırırken başta lenfositler olmak üzere eozinofil, bazofil ve monositlerin sayısını azaltır. Otoimmün ve allerjik hastalıklarda, malignitelerde (kanser hastalarında) kan tablosu üzerine olan bu etkilerinden yararlanılır.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Erkeklerde, sırtta ve yüzlerde sivilceler, göğüslerin şişmesi (yağ birikmesi), testislerin yarı yarıya küçülmesi sperm üretiminin azalması, kısırlık, cinsel istek azalması, iktidarsızlık, prostat büyümesi yaşanıyor.
Spor yapanlarda bir diğer eşlik eden risk ise beraberinde kullanılan anabolikler ve androjen içerikli ürünlerdir. Anabolik steroidler beyinden salgılanan gonadotropinler olarak bilinen seks hormonlarında azalma yaparak sperm üretimini bozabilir.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Testosteron hormonu ilaç kullanımının dışında; düzenli egzersiz, dengeli beslenme, ideal vücut ağırlığını korumak, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve stresi kontrol altına almak gibi noktalara dikkat edilerek artırılabiliyor.
Yani steroidler, kas kütlesi ve fiziksel güç artışı sağlayan performans arttırıcı maddelerdir.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
- Bilimsel araştırmalara göre haftada 3 gün düzenli orta düzey spor yapan erkeklerde testosteron (erkeklik) hormonu, kadınlarda ise östrojen (kadınlık) hormonunun artması, - Bu artan hormon seviyesinin kadın ve erkekte cinsel güce doğrudan etki yapması sebebiyle evet, sporun cinselliğe doğrudan etkisi vardır denebilir.
Erkek cinsiyet hormonu olan testosteronu taklit ederler. Anabolik steroidlerin meşru tıbbi kullanımları vardır. Doktorlar onları hormonal sorunları (erkeklerde gecikmiş ergenlik veya kanser veya HIV gibi hastalıkların neden olduğu kas kaybı gibi) ve bazı anemi türlerini tedavi etmek için reçete eder.
Bu çalışmada özellikle haftanın 2 veya 3 günü düzenli egzersiz yapan kadınların ortalamanın üzerinde cinsel istekleri olduğu ortaya konulmuştur. Haftanın 4 veya 5 günü düzenli egzersizin ise kadınlarda seksüel performansı arttırdığını bildirmişlerdir.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır. Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur.
1. Uygun kullanım şekli: Kortikosteroidlerin sabah erken saatlerde alınması vücuttaki hormon dengesinin bozulmaması açısından önemlidir. Kortikosteroid dozunu azaltarak kesmek vücudun hormon dengesini sağlamak için faydalıdır. Bu yüzden yüksek dozda kortikosteroid kullananlarda tedavi aniden kesilmemelidir.
Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama 2.5-3 litre olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.
Yayınlanan belgelere göre, 2010 Dünya Kupası'nda Arjantin'in 5, Almanya'nın 4 futbolcusu TAK yoluyla ilaç kullandı. Listede İtalya, Cezayir, Şili, Fildişi Sahili, Yunanistan, Yeni Zelanda, Slovakya, Slovenya ve ABD de bulunuyor. Tevez, Veron, Gabriel Heinze ve Samuel Watter, bir steroid olan "betamethasone" kullandı.
Anabolik-androjenik steroidler sentetik testesteron türevleri olup anabolik etkileri ile iskelet kası gelişimini arttırırken, androjenik etkileriyle de kullanıcının cinsiyetinden bağımsız olarak erkek cinsiyet karakteristiklerinin gelişmesine neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri