5) Kan Şekerini Dengeler
Şeker hastaları şekersiz gıdalarla beslenme düzenine sahiptir. Kan şekerini yükseltmeyen besinlerden biri de steviadır. Stevianın olduğu öğünlerle beslenen kişiler, vücudundaki insülini dengeler. Yemek öncesinde stevia tüketildiğinde, yemeğin etkisiyle yükselen kan şekerine önlem alınır.
Stevia bitkisi/ Şeker Otu bitkisi diyabet, hipertansiyon ve obezite tedavisi için mükemmeldir. Ayrıca sigarayı bırakmak için kullanılabilir.
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
1 çay kaşığı stevia dolu dolu 1 su bardağı toz şekere denk gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Stevia şekerden 200-300 kat daha tatlı olan doğal bir tatlandırıcıdır.
Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kalmıştır.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
Kilo almadan tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.
Stevia şeker içermez ve kalorisi oldukça azdır. Tatlı tüketimine son vermeden sürdürülebilecek iyi dengelenmiş bir diyetin parçası olabilir (K).
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
Aspartam şeker hastaları ve kalori hesabı yapanlar için avantajlı tatlandırıcılardan; diyet içeceklerin birçoğunda da kullanılıyor, ayrıca tablet veya toz hali de bulunabiliyor. Ancak onun da ağızda bıraktığı tat sakarinden pek farklı değil.
Stevia yapraklarından kurutularak elde edilen ekstraktlar; flavonoit, alkoloit, suda çözünen klorofil ve ksantofil, hidroksisinnamik asit (kafeik, klorojenik vs.), nötral suda çözünen oligosakkarit, serbest şeker, aminoasit, esansiyel yağlar ve iz elementleri (alüminyum, demir, çinko vs.) içermektedir.
Stevia'yı Sıvı veya Toz Formda Kullanmak
1-2 çay kaşığı beyaz şeker yerine birkaç damla stevia kullanılabilir. Stevia damlalarını içeceklerde (sıcak veya soğuk), soslarda, salata soslarında veya çorbalarda kullanılabilir.
Şeker veya Tatlandırıcı Yerine Doğal Tat ve "0" (Sıfır) KaloriStevia (stevya) toz halinde rafine edilmiş şekerden 250-300 kat daha tatlı olduğu halde hiçbir kalori ihtiva etmemektedir.
Stevia Güney Amerika'ya özgü bir bitki olup; kökeni Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Stevia bitkisinin yetişebilmesi için 500-1500 metre arası rakım, ortalama 25 derecelik hava sıcaklığı ve kumlu topraklar gerekmektedir.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Meyve şekeri olarak da bilinen fruktoz, en çok meyvelerde ve balda bulunur. Yüksek bir enerji düzeyine sahip olan fruktoz, glikoza oranla 2 kat daha tatlı bir şeker türüdür.
-Kan şekeri seviyenizde oluşan bozuklukları, Stevia bitkisinin öz suyu ile düzene sokabilirsiniz. Bir nevi kan şekeri seviyenizi düzenleyen bitki görevi görür. - İçerisinde barındırdığı steviosid maddesi tatlı krizlerinizin oluştuğu zamanlarda size yardımcı olacak maddedir.
Sakarin ısıtıldığı zaman tatlı tadını muhafaza eder. Bu yüzden pişmesi gereken besinlerde kullanılıyor.
Neden bazı insanlar bunun kötü olduğunu söylüyor? Tüm insanlar dil üzerinde acı ve tatlı bileşenleri tanımlamak için reseptörler içeren tat tomurcuklarına sahiptir. Stevia durumunda, kimyasal bileşenleri tatlı ve acı reseptörlerle etkileşime girer ve bu durum stevia'nın durumdan sonra acı olmasına neden olur.
Toz veya yaprak halinde kullanılabilir. Çay veya kahveye bir tutam atılıp da içileceği gibi iki çorba kaşığı stevia yaprağını 250 ml sıcak su ile 10 dakika demleyebilir daha sonra kağıt filtre yardımı ile süzüp kullanabilirsiniz.
Sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi bu yapay tatlandırıcılara doğal bir alternatif olan Stevia; son zamanlarda en çok üzerine çalışma yapıldığı doğal tatlandırıcılardandır. Stevia bal yaprağı, şeker yaprağı ve tatlı yaprak olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri