Sivil toplum kuruluşu - Vikipedi.
Sosyal Kuluçka Merkezi ve Yereliz Derneği (Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği) ile birlikte yerel yönetimler ile işbirliği yapmak isteyen sivil toplum kuruluşları ve sivil inisiyatifler (Bundan sonra “STK” kısaltması tüzel kişiliğe sahip olan vakıf, dernek vb. ya da tüzel kişiliği olmayan sivil oluşumlar ...
Bu sektörü tanımlayabilmek için sivil toplum, sivil toplum kuruluşları (STK), gönüllü kuruluşlar, devlet/hükümet dışı örgütler (NGO), yardım kuruluşları, vergi istisnası örgütler gibi birçok farklı terim kullanılmaktadır.
Sivil toplum örgütlerinin temel amacı temsil ettiği kitlenin hukuki haklarını savunmak, ekonomik destek sağlamak, demokratik menfaatlerini anlatmak, doğal afetlerde ekipman sağlamak, sağlık hizmeti vermek, arama kurtarma çalışmalarına katılmak ve çevreyi korumaktır.
Diğer yazarlar tarafından, sivil toplum, 1) vatandaşların çıkarlarını ve iradesini ilerleten sivil toplum kuruluşları ve kurumlarının toplamı veya 2) hükümetten bağımsız olan toplumdaki bireyler ve kuruluşlar anlamında kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Sivil toplum kuruluşları (STK'lar), devletin ve özel sektörün ulaşamadığı pek çok alanda faaliyet göstererek sosyal fayda üretmekte ve önemli bir boşluğu doldurmaktadır. İçinde bulundukları toplumsal ve kültürel değerlerin ve koşulların etkisiyle STK'lar farklı roller üstlenmiştir.
Sivil toplum kuruluşlarının en belirgin özellikleri, sadece kendi amaç ve değerlerine hizmet etmemeleri, hükümetlerden, kamu makamlarından, siyasi partilerden bağımsız olmaları, ticari çıkar gözetmemeleri, kar amacı gütmemeleri ve merkezi otorite ile vatandaş arasında arabuluculuk yapmalarıdır.
Ülkemizde birçok konuda ve alanda faaliyet gösteren bu kuruluşlara verilecek örnek de akla ilk olarak Kızılay, Yeşilay, AKUT ve Lösev gibi büyük sivil toplum kuruluşları gelir.
Sivil toplum kuruluşları, bu alandaki etkinliklerle hem demokrasinin güçlenmesine, içselleştirilmesine, hem de hükümet ve özel sektörün içinde bulunduğu sistemin çalışmasını sağlıyor. Ayrıca, kamu yönetiminin demokratik biçimde etkin ve verimli çalışmasına katkıda bulunur.
STK'lar günümüzde kamu ekonomisinin bir aktörü konumundadırlar. STK'ların vurgu yapılan en temel özelliği devletten bağımsız olmalarıdır. Bununla birlikte neredeyse tüm ülkelerde STK'ların en temel finansman kaynağı, devletten aldıkları yardımlardır.
Sivil toplum kuruluşları, bağımsız faaliyetleri olan bir merkeze bağlı çalışan resmi olmayan kurumlardır. Yasal olan bu kuruluşların genel hedefleri, başkalarına yardım sağlamaktır. Temsil ettiği kitlelerin temel haklarının yanında, ekonomik ve demokratik menfaatlerini savunur.
Tablo 1'de yer alan statülerine göre sivil toplum kuruluşları incelendiğinde, 2020 yılı itibariyle 121.720 dernek, 5.775 vakıf, 604 sendika, 3.003 oda ve 53.259 kooperatif bulunmaktadır.
Türk Kızılayı, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olmasının yanında, uluslararası alanda çok geniş kapsamlı insani yardım faaliyetleri yürütür.
Sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf, sendika ve oda adı altında faaliyet gösteren, toplumun oluşturduğu ve toplum yararına çalışan kuruluşlardır.
Dernek kurmak istiyorum diyen sivil toplum gönüllülerinin, en az 7 kişi ile bir araya gelip, dernek kuruluş bildirim formunu doldurmaları ve kuruluş amaçlarını detayları ile birlikte belirten dernek tüzüğü hazırlamaları gereklidir.
Ticaret ve Sanayi Odaları tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır (5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 4.maddesi).
Sivil toplum kuruluşları veya sivil toplum örgütleri diye anılan dernek, cemiyet, vakıf, birlik, federasyon, konfederasyon, platform ve inisiyatiflere 3. Sektör denir. Sivil toplum kuruluşları çağdaş demokrasinin olmazsa olmazlarıdır ve toplumsal sorunların çözülmesinde önemli etkileri vardır.
STK Kaydı Nedir? Çeşit Kaydının Amacı ? Bitki ıslahı ve çeşit geliştirme sonucu ortaya çıkarılan yeni ve üstün genotiplerin kayıt altına alınarak genetik farklılığın sürdürülmesidir.
Mali kaynak yetersizliği, demokrasi eksikliği, katılım eksikliği, bilgi eksikliği, ideolojik özelliklerin ön plana çıkarılması, hâkim siyasal güce angaje olunması ve yönetici kadroların sivil toplum kuruluşunu atlama tahtası gibi görmesi Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının temel sorunlarındandır.
STK yönetici yönetim-organizasyon sistemi ve yönetim becerileri konusunda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlayan bir programdır.
STK'ları kabaca üçe ayırmak mümkündür: 1) Aktivite merkezli STK'lar (spor, kültür, rekreasyon vb. alanlarda faaliyetler gösterirler), 2) Toplum merkezli STK'lar (siyasi partiler, sendikalar, çevre örgütleri, yerel toplum örgütleri vb.), 3) Refah merkezli STK'lar (sosyal hizmet, sağlık, eğitim vb. hizmeti sunarlar8).
Kurumsal Destek Fonu, dezavantajlı kesimlerin toplumsal katılımını geliştirmek ve/veya sosyal refahını artırmak için çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kuruldu.
Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri