KDV iadesinden doğan alacağımızı Stok ve matrah artışından doğan vergi borçlarımıza mahsup edebilir miyiz? 7326 sayılı kanuna istinaden stok affı, matrah artırımı, ortaklar hesabı düzeltilmesi ile ilgili çıkan vergileri KDV iade alacağından mahsup talep edebilir miyiz? Mahsup talep edebilirsiniz.
Buna göre, stok beyanı nedeniyle tahakkuk eden KDV yi ödemeyenlerin stok beyanı iptal edilmez, ödenmeyen KDV indirim konusu yapılamaz geç ödemeden dolayı gecikme zammı uygulanır ve ödendiği dönemde indirim konusu yapılır kanaatindeyiz.
Bu süre içerisinde ödenmeyen bu vergiler 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir. Süresinde ödenmez ise Yararlanma yok sayılmaz.
7440 sayılı Kanun'da; stok beyanında bulunulduktan sonra, bu beyanı artırıcı ve azaltıcı nitelikte ek veya düzeltici nitelikte bir beyanda bulunulup bulunulamayacağı ve stok beyanından tamamen vazgeçilip vazgeçilemeyeceği konularında herhangi bir hüküm veya düzenleme bulunmuyor.
Bu hükme göre ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksit beyanname verme süresinde, diğerleri takip eden birinci ve ikinci ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenir. b) Bu fıkra hükmünün uygulanmasına ilişkin olarak geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmaz.
İlgili 26 soru bulundu
Başvuru süreleri uzatılan yukarıdaki konulardaki ÖDEME SÜRELERİ 'de 31.07.2023 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR.
Söz konusu beyan, en geç 31 Mayıs 2023 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılacak ve tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecektir.
Sorun olmaz. Stok affı uygulamalarında ödeme yapılmadığı hallerde gecikme zammı ile tahsil edilecektir. Hak kaybının olmayacağı görüşündeyiz. 7326 sayılı Kanunda sadece Matrah artırımı için süresinde ödenmezse hak kaybı olduğu belirtilmiştir Stok affı için özel bir düzenleme yoktur.
Uygulama kapsamında olan mükellefler, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 31 Mayıs 2023 gününe (bu tarih dahil) kadar ayrı bir beyanname ve bir envanter listesi ile bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.
Hayır, kesinlikle artırılamaz. Çünkü, bu düzenleme ile kayıtlarda miktar ve tutar olarak yer almayan varlıkların kayda alınması amaçlanıyor. İşletmede kayıtlı olup da değeri çeşitli nedenlerle düşük olan varlıkların değerinin, stok beyanı/affı düzenlemesinden yararlanılarak artırılması mümkün bulunmuyor.
Faturasız emtiaların stok beyanı kapsamında kayıtlara alınabilmesi için, bunların rayiç bedelleri üzerinden tabi oldukları KDV oranının yarısı kadar KDV hesaplanarak, stok beyanına ilişkin beyanname ve envanter listesinin bugün yani 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü sonuna kadar verilmesi, tahakkuk edecek verginin de aynı ...
Bu Kanun hükmünden yararlanabilmek için; 31/5/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye başvuruda bulunulacaktır. Ödenecek tutarların ilk taksitini 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diğer taksitlerini ise bu tarihi takip eden aylık dönemler hâlinde azami 48 eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir.
Stok affından tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecek.
STOK beyannamesinin verildiği tarihte kayıtlar alınır.
Muhasebe kayıtları Haziranda yapılır. KDV Haziran ayına ait olup Temmuz ayında verilecek 1 no.lu beyanında indirim konusu yapılır.
7326 Sayılı Alacakların Yapılandırılması, Matrah Artırımı ve Stok Affını içeren yasanın Başvuru ve İlk Taksit Ödeme Süreleri 1 (Bir) ay uzatılmıştır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamalara göre Matrah Artırımı, Stok Affı gibi düzenlemeleri içeren bir Kanun Taslağı hazırlanmaktadır. Sözü edilen kanun taslağının 28.02.2023 tarihine kadar yürürlüğe girebileceği ve son müracaat tarihinin de 31.05.2023 olacağı tahmin edilmektedir.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
SGK'den yapılan açıklamaya göre, son ödeme tarihi bugün olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatıldı.
Stok düzeltmesi için B formunda bildirilir. Aktife kayıt olan emtia Ba formuna satış işlemi Bs formuna yazılır. konusu form ile bildirilmek zorundadır.
Stok Affı Beyanı Rayiç Bedel Üzerinden Yapılabilecek!
Stok beyanı; emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların bildirim tarihindeki rayiç bedelleri üzerinden yapılacak. Rayiç bedeller mükellefin bizzat kendisi tarafından tespit edilebileceği gibi, bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek.
Fiilen bulunmayan kıymet nedeniyle aktifte artışı olan hesap hangisi ise bu hesaba kayıt edilmesi gerekir. Aktif hesaplarında artış tespiti sağlanamaz ise “ 689 – Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar “ (KKEG) ayrıca yine KKEG olarak nazım hesaplarda izlenmesi gerekmektedir.
Vergi borcu yapılandırması başvuruları 30 Haziran 2023 tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı. Vergi borcu yapılandırma için son tarih 31 Mayıs olarak açıklanmış ancak sonrasında süre uzatılmıştı.
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
7143 sayılı Kanun 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri