Ücret stopajı oranı maaşın girdiği vergi dilimine göre yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösterir. Ücret stopaj kesintisi çalışanın brüt ücretinden SGK ve istisnalar çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır.
Brüt kira tutarı ne kadarsa onun üzerinden %20'si hesaplanır ve elde edilen miktar kira gelirinden kesinti yapılarak devlete ödenir. Örneğin brüt kira geliri 5.000-TL ise, stopaj vergisi miktarı bu tutarın %20'si yani 1.000-TL olur.
Stopaj Hesaplama Formülü
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Gider Pusulası Stopaj Oranları
Özellikle dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya gibi mal bedelleri ve üretiminde ödenen hizmet bedelleri için %2 oranında stopaj kesintisi yapılırken, hurda mal alımlarında da %2 oranında stopaj uygulanır. Ayrıca, diğer mal alımlarında stopaj kesintisi %5 olarak belirlenir.
Brüt maaştan SGK işçi payı düşüldükten sonra stopaj kesintisi yapılır. Stopaj oranları ise %15, %20, %27 ve %37,%40 olarak değişiklik gösterir. 2023 yılında gelir vergisindeki kesinti oranları ve maaşlara göre farklılıklar şöyle sıralanır: 32.000 TL'ye kadar %15. 70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, üstü için %20.
Ücret stopajı çalışanlar adına işveren tarafından ödenen stopaj vergisidir. Ücret stopajı oranı maaşın girdiği vergi dilimine göre yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösterir. Ücret stopaj kesintisi çalışanın brüt ücretinden SGK ve istisnalar çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
İş yeri kiraları söz konusu olduğunda gelir vergisi stopajı kiracı tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödenir ve stopaj yoluyla ödenen vergi mal sahibi tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır? Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
Şirketler, dönem sonları faaliyetleri neticesinde elde etmiş oldukları karlarını, şirket ortaklarına dağıtabilmektedirler. Bu dağıtım esnasında, dağıtılabilir Kar üzerinden %15 (yeni hali ile %10) oranında stopaj hesaplanmakta ve bu tutar şirketler tarafından vergi dairesine beyan edilmek suretiyle ödenmektedir.
uygulanan stopaj oranı, 31.12.2020 tarihine kadar uygulanmak üzere, %20'den %10'a indirilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında dar mükellef kurumlara yapılan kira ödemelerine uygulanan stopaj oranında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Stopaj, hasılatın ilgililere ödenmesi aşamasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen miktarda ödenir.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
Aynı şekilde mallarını kapı kapı dolaşarak satan kişilere yapılan komisyon ve prim gibi ödemeler üzerinden tabi olacağı gider pusulası stopaj oranı da %20'dir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Bu Karar ile 2006/10731 sayılı Kararın 1 inci maddesinde yer alan döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden yapılacak stopajın oranı %25'e çıkarılmış ve geçici 2, 3, 4 ve 5 inci maddelerinde yer alan stopaj oranlarının uygulama süreleri 30/06/2023 tarihinden 31/12/2023 tarihine uzatılmıştır.
esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.
Tutar sınırlaması bulunmamaktadır. İki nüsha düzenlenir, Emtiayı satan veya işi yapana imzalatılır.
Serbest meslek makbuzunda stopajı kim öder? Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV'yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri