ilacı kullanan çocuğunuzda tekrarlayan kusmalar, aşırı yorgunluk, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, iştah kaybı, üst karın ağrısı, bulantı, deride ve göz aklarında sararma, bacaklarda şişme, genel keyifsizlik ve epilepsi durumunuzda kötüleşme meydana gelirse hemen doktorunuza söyleyiniz.
Sağlık Bakanlığı, antiepileptikler (epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar) grubunda bulunan ''Depakin'' adlı ilaç için “Gelişimsel bozukluğa yol açabilir” uyarısında bulundu. Fransız yetkililer ilacı kullanan kadınların bebeklerinde otizm riskinin yüzde 40 arttığını ileri sürüyor.
DEPAKİN, antiepileptikler (epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. DEPAKİN, epilepsi (sara) adı verilen bir merkezi sinir sistemi hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Birçok epilepsi türünün tedavisinde etkilidir.
DEPAKİN Chrono BT 500 mg, erişkinlerin ve 17 kg'ın üzerindeki çocukların kullanımı içindir; 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Tedavi düzenli olarak sürdürülmeli, doktora danışılmadan herhangi bir değişiklik yapılmamalı veya kesilmemelidir. Tedavinin kademeli olarak kesilmesi gerekir. Tedavinin birdenbire bırakılması (veya dozun büyük oranda azaltılması), nöbetlerin yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Sodyum valproat beyin üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. DEPAKİN şurup 150 ml'lik kahverengi cam şişe içinde sunulmaktadır ve sıvı şeklindedir. Ölçekli enjektör ve adaptör ucu ile beraber ambalajlanmıştır. DEPAKİN, epilepsi (sara) hastalığının tedavisinde kullanılır.
mg valproik asit içerir. Sodyum valproat beyin üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. film tablet içeren blister ambalajlarda kullanıma sunulmuştur. tedavisinde etkilidir.
Akut mani epizodlarında ve daha sonra depresif epizodları önlemede Li kullanılır. Akut epizodlarda hospitalizasyon gerekebilir. Li'un semptomları düzeltmede yeterli olmadığı durumlarda, Carbamezapin (Tegratol) ya da Valproik Asit (Depakin) duygudurumu düzenlemede yardımcı olur.
Yanlış teşhis edilenbipolar bozukluğu olan hastalara, duygusal durumu kontrol eden ilaçlar yerine (Depakin,Tegretol gibi) yalnızca antidepresan verilebilir ve literatürde de bilinir ki uygun olmayanantidepresan kullanımı, akut mani yaratabilir.
Valproik asit (Depakin) ile bulantı, titreme, kilo alma gibi daha sık görülebilen yan etkiler yanında saç dökülmesi ve özellikle çocuklarda olmak üzere karaciğer fonksiyon bozukluğu nadir olarak görülebilmektedir.
ilacı kullanan çocuğunuzda tekrarlayan kusmalar, aşırı yorgunluk, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, iştah kaybı, üst karın ağrısı, bulantı, deride ve göz aklarında sararma, bacaklarda şişme, genel keyifsizlik ve epilepsi durumunuzda kötüleşme meydana gelirse hemen doktorunuza söyleyiniz.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Bipolar bozukluk, beynin biyokimyasal fonksiyonun bozulmasıyla ilgili bir beyin hastalığı olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalara göre bipolar bozukluğun toplumda görülme oranı ise yüzde 1 ile 5 arasındadır.
(Depakin, Convuleks): Geniş etkili bir epilepsi ilacıdır. Doza bağlı olarak titreme, saç dökülmesi gibi yan etkiler görülebilir. Sedatif etkisi belirgin değildir. En önemli yan etkisi özellikle ufak çocuklarda karaciğer harabiyeti ve kemik iliği baskılanmasıdır.
daha sıklaşmasına ve hatta farklı tipte nöbet görmenize neden olabilir. kilonuzu izleyecektir. Bu tıbbi ürün, çok nadir olarak, ciddi veya yaşamı tehdit edici olabilen karaciğer hasarına (hepatit) veya pankreas hasarına (pankreatit) neden olabilir.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
Dr. Haluk Savaş uzun yıllar tedavisi olumlu sonuçlarla devam eden bipolar bozukluk hastasıyla görüşmektedir. Hasta ilaçlarını kullanmayı bırakınca kaşıntı, uyku düzeninin bozulması ve nefes daralması gibi bir çok belirtiyle yeniden karşılaşmıştır.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Bipolar bozukluğun ilk on yıllık sürecinde yaşanan hastalık dönemi sayısı ortalama 4'tür. Manik dönem yaklaşık birkaç ay sürerken depresyon dönemi 6 aydan fazla devam edebilir. Ataklar arası dönemde birçok kişi, normal duygu durumuna geri döner ve bu süreçte günlük yaşam aktivitelerinde herhangi bir aksaklık görülmez.
Hastalığın tedavisinde lityum, karbamazepin, valproik asid, lamotrijin, antipsikotikler, antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi pek çok ilaç kullanılabilir. Ancak bunlardan en sık kullanılan lityum düzenli kullanımda, hastaların yaklaşık %80 de 2–3 haftada etkisini gösterir.
Manik epizod sonrası tedaviye cevap veren hastalarda sürdürüm tedavisi olarak kullanılabilir. Migren ataklarının profilaksisinde; diğer migren ilaçları istenen etkiyi göstermemişse kullanılabilir.
Psikiyatri ve epilepsi ilaçları da benzer sonuçlara neden olabileceği için doktor kontrolü olmadan gereksiz ilaç kullanımından uzak durulmalıdır. İlaç kullanımım yanı sıra, tarım veya böcek ilaçlarına uzun süre maruz kalmak da karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Valproik asidin kandaki terapötik aralığı 50–100 µg/ mL'dir [33]. Kandaki valproik asit düzeyi 50 µg/ mL'nin altına düştüğünde yeterli tedavi sağlanmaz- ken, 100 µg/mL'i aştığında hafif bilinç bozukluğun- dan koma ve ölüme kadar oldukça farklı tablolara neden olabilir [34].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri