Salonda kullanılan bir perde yılda bir kere yıkanması yeterlidir. Ofis ortamında kullanılan bir perde yine yılda bir kere yıkanması yeterli olacaktır.
Stor perde, kullanımı ve tamiri en kolay mekanizmalı perdedir. Ortalama ömrü 3 yıldır. Temiz ve tozsuz mekanlarda ve amacına uygun kullanımda bu ömür 5-10 yıla kadar çıkabilir.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir.
Stor perdeleri temizlemek için en etkili deterjan beyaz sabundur. Çünkü sabun, stor perde üzerindeki tozları anında kaldırır, perdelerin kirden arınmasını sağlar. Bir kovaya ılık su koyun. Bu suyun içinde sabunu iyice köpürtün.
İlgili 28 soru bulundu
Stor perdelerin güvenli bir şekilde yıkanması için kuru temizleme yapan ve özel olarak bu işi yapan firmalara verilmesi gereklidir. Mekanizmalı bir perde oldukları için; evinizdeki çamaşır makinesinde yıkanması mümkün değildir.
Stor perdeler mekanizmalı olduğundan temizleme işlemi diğer perdelere göre daha zor olabilir. Evinizde zarif ve fazla yer kaplamayan bu perdeler aslında kullanışlı olsa da sıra temizliğe gelince biraz zahmetli olabilir.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
STOR PERDE NASIL YIKANIR? (ZEBRA PERDE)
Stor perdeleri önce yere düzgün biçimde serin. Fırça taktığınız süpürgeyle sert darbelerden kaçınarak süpürerek temizleyin. Yıkamaya uygun bir kumaştansa iki saat sabunlu suda bekletin ve gerekiyorsa hafifçe çitileyip süngerle silin.
*Stor, tül, Zebra gibi perdelerin ömrü en fazla 6,7 yıldır. Ancak Plise perdenin ömrü en az 10 yıldır. *Stor, tül, zebra gibi perdeler sık sık kirlerin Ancak Plise perde toz itici özelliğinden dolayı uzun yıllar yıkama gerektirmez.
Genelde tül perdeler odalar için güzel oluyor. Ama kişinin tercihine göre mutfak alanında da kullanımı olabilir. Yalnız mutfakta yemek yapıldığı ve içerisinin daha ferah olması adına stor perde daha iyi olur. Hem kullanım açısından hemde yıkama ya da silmenin kolay olması adına stor perde daha iyi olacaktır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Çamaşır makinesinin hassas yıkama modunu çalıştırın. Eğer makinenizde direkt hassas mod yoksa soğuk yıkama ayarını tercih edebilirsiniz. Mümkün olan en düşük sıcaklıkta perdelerinizi yıkamanız gerekiyor. Bu sayede perdelerinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
Perdelerin kullanıldıkları ortamdaki buhar, pencere önünde olması sebebi ile dışarıdan gelen toz ve kir gibi sebepler, sık sık kirlenmesine neden olur. Kumaş perdelerin yıkanması, kurutulması, ütülenmesi ve tekrar yerlerine takılması, uzun süren zahmetli bir iştir.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Stor ve zebra perde temizliğini asla ihmal etmemeli, mümkünse sık sık tozunu-kirini almalısınız ki bu kirler kalıcı lekelere dönüşmesin. Stor ve zebra perdeler için genel temizlik süresini 6 ayda 1 olacak şekilde düşünmeli, bu süreyi daha fazla uzatmamaya özen göstermelisiniz.
Yıkama işlemi sona erdikten sonra, açarak temizliğe hazırladığınız stor perdenizi havadar bir alana sermek suretiyle kurumaya bırakmalısınız. Perdeniz kuruduktan sonra, stor perdenizi yeniden rulo haline getirmeli ve yerine dikkatli bir şekilde asmalısınız.
Nemli bir sünger veya bezle aynı yöne hareketlerle silinmelidir. Eğer perdeler çok kirli ise köpüklü suya batırılan ve iyice sıkılan sünger veya bezle silinmelidir. Perdeler üzerinde yapışmış minik minik lekeler varsa sadece o kısım alkolsüz kolonyalı mendille silinerek temizlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri